Bornholms manglende vision

Bornholms manglende vision
LEDER | 12. JUN 2023 • 05:30
LEDER
12. JUN 2023 • 05:30

Kommunalbestyrelsen mangler sin vision og sin strategi. Det kommer til at koste os dyrt.

Bornholm er et af de bedste steder på kloden. Menneskene er dejlige. Naturen er skøn, og mulighederne er enorme. Vi er en paradisø, men økonomien og klimaaftrykket har det ikke så godt, som man kunne drømme om.

Vi bruger langt mere, end vi tjener. Vi skal være flere skatteydere for at kunne holde serviceniveauet. Det har gået indtil nu, og med næste års sparebudget i kommunen, så går det nok også et år mere – og formentlig også et år til. Men det går den forkerte vej. Vi bevæger os ikke et bedre og bedre sted hen, når vi kigger på nøgletallene.

Derfor mangler vi en fælles drøm om, hvor vi vil hen med Bornholm.

Vi er den skønne, men visionsløse paradisø, der kæmper alt for meget fra tue til tue om skrald, institutionsnormering, elbusser og parkering.

Energiøen er et godt bud på sådan et fællesskab om en fremtid, hvis den overhovedet bliver realiseret. Men det er et udefrakommende kraftværk, som vi skal formå at få mest muligt ud af. Det har et flertal i kommunalbestyrelsen også langt om længe fundet enighed omkring. Men det hele foregår i et roligt og afventende tempo. På den måde skaber vi ikke selv vores fremtid. Vi lader os trække med, mens vi forsøger at gøre det bedst muligt for Bornholm uden det lange lys tændt.

Hverken Rom eller Rønne blev bygget på en dag. Men begge dele er skabt med aktiv vilje, konkrete mål og masser af handling. Kommunalbestyrelsen og det bornholmske samfund er uden sådan en fælles aktiv vilje, konkrete mål og masser af handling.

Energieventyret kan toppes op med et grønt laboratorium, som CRT netop har beskrevet det. Vi mangler en langsigtet plan for at holde på og udvikle vores industri. Vi skal tiltrække flere tilflyttere, men bare at nå 42.000 indbyggere er blot et tal. Hvordan vil vi nå det mål? Vi bør have en fælles fortælling om, hvorfor man skal flytte til Bornholm. Hvad vil vi give vores børn? Hvor er det, at alle kræfterne skal lægges, for at vi arbejder sammen imod et styrket Bornholm.

Det er heller ikke et projekt i sig selv at sælge et stykke jord til en transformerstation. Der skal mere til for at løfte Bornholm.

På Tidende har vi ’godt naboskab’ og ’sammenhold’ som nøgleværdier for Bornholm. Men også det kræver et overordnet klart fælles mål.

Der er to år til næste kommunalvalg. Det er nu, vi har brug for, at et flertal samler sig om en vision. Desværre er der pt. ikke meget fælles handling, selvom kommunalbestyrelsen er spækket med ildsjæle, der alle vil det bedste for Bornholm.

Vi har brug for en bornholmervision. Kære kommunalbestyrelse giv os den.