Fælles var ønsket om at tage ansvar for den grønne omstilling ved hurtigt at etablere en produktion af vedvarende grøn strøm til at dække Bornholms forbrug nu og fremover, og at gøre det på en måde, så det ville blive til gavn for udviklingen på Bornholm. Ud over sikkerhed for ordentlig strøm til en ordentlig pris er det en klar forventning, at en kystnær havvindmøllepark ud for Bornholm vil skabe ekstra aktivitet i vores havne og blandt de mange, der arbejder med at udvikle fremtidens energisystem. Det er også de ønsker og forventninger, der samler os i dag.
Derfor er det også med syn for regeringens ønske om folkeligt engagement i klimadagsordenen og den grønne omstilling også ganske uforståeligt, at selvsamme regering spænder ben for videreudviklingen af vores initiativ. At Bornholms Havvind langt fra er det eneste projekt, der bliver ramt af regeringens politik for udbygning (eller mangel på samme) af vedvarende energi i Danmark, gør det jo blot endnu mere uforståeligt.
Nok til Bornholm og ikke mere end at overskuddet kan eksporteres
Med havvind gælder det, at indtil en vis grænse i hvert fald, så vil det være lettere at opnå en god økonomi i et større end i et mindre projekt, simpelthen fordi bare det for eksempel at skulle ud på havet og foretage de indledende forundersøgelser koster, ilandføringen af strømmen koster og så videre. Samtidig så er omkostningerne til for eksempel at sejle ud til møllerne jo alt andet lige lavere til kystnære møller end til møller længere ude på havet. Da vi startede initiativet, satte vi os derfor for at gøre projektet så stort, så det ville kunne forsyne Bornholm med den mængde strøm, der ville være brug for og samtidig ikke gøre det større, end at den eventuelt overskydende strøm ville kunne eksporteres væk fra Bornholm gennem søkablet eller ville kunne lagres. Det har vi fået regnet på nu for forskellige kalenderår og begge beregninger viser, at vi med en kapacitet på 100 MW vil ligge inden for dette spænd pånær en 3-9 procent af den årlige strømproduktion, som vi – eller andre – skal finde en måde at lagre på.
Det, der jo nok gør forskellen til de overvejelser, som man gjorde sig i forbindelse med udbuddet af kystnær havvind i 2015-2016, som Benny Elmann-Larsen refererer til, er, at vi i dag ser, at omstillingen fra fossil energi til vedvarende strøm er i gang. Flere og flere får elbiler, varmepumper med mere, og den udvikling vil fortsætte. Dermed stiger efterspørgslen på strøm.