Bornholms fortove er for fodgængere

Bornholms fortove er for fodgængere
Billedet er taget mandag i denne uge. Eget foto
KOMMENTAR | DEBAT | Onsdag 28. august 2024 • 05:30
Af:
Søren Brenøe
Rønne
spidskandidat for Radikale Venstre Bornholm
KOMMENTAR | DEBAT | Onsdag 28. august 2024 • 05:30

Skribenten sammenkæder trygge fortove og sundhed.

 

På Bornholm kan man dagligt se ulovligt parkerede biler som på billedet.

De ulovlige parkeringer skaber farlige situationer og gør det udfordrende at klare sine gøremål til fods. Det går fra udfordrende til nærmest umuligt, hvis man skal have en barnevogn, rollator eller kørestol med.

Eksempel

Billedet er taget mandag i denne uge, hvor flere biler blokerer hele fortovet og det meste af cykelbanen på Haslevej i udkanten af Rønne.

Haslevej er en af øens mest trafikerede færdselsårer, og på strækningen er hastighedsgrænsen 60 km/t. Hvis man som fodgænger forsøger at gå udenom de parkerede biler og bliver kørt ned af en bil, der kører til hastighedsgrænsen, så er der stor risiko for en dødsulykke.

Det skal være trygt!

I Radikale Venstre Bornholm ønsker vi at gøre det trygt at bevæge sig udenfor på fods, blandt andet ved at håndhæve parkeringsreglerne.

At dømme ud fra hvor mange biler, som holder ulovligt parkeret, er der hverken fokus på problemet i regionskommunen eller hos politiet. Derfor vil vi gerne opfordre Tidendes læsere til at tage deres egne billeder af ulovlige parkeringer, som skaber farlige situationer i trafikken og sende dem til avisen som dagens billede, så vi sammen kan sætte fokus på problemet.

Trivsel og sundhed

Trygge og fremkommelige fortove bidrager positivt til trivsel og sundhed

Stadig flere skolebørn bliver kørt i skole, mens færre går eller cykler. Det kan ikke overraske, når skolevejen kan ligne den på billedet. Vi kan godt forstå de forældre, der er utrygge ved at lade deres børn gå eller cykle i dag. Det kræver trygge veje, hvis flere børn skal opleve friheden ved selv at gå eller cykle, og hvis flere skal komme udenfor at lege i stedet for at blive indenfor foran computeren.

På den måde kan trygge veje sandsynligvis modvirke den bølge af mistrivsel og ensomhed, der skyller ind over vores børn og unge i disse år.

Derudover ved vi, at på steder, hvor det er sikkert og nemt at være til fods, døjer færre med blandt andet dårlig sundhed - eksempelvis i form af sukkersyge og overvægt. Det er konklusionen i et forskningsprojekt fra Toronto Universitet, der bygger på mere end 170 videnskabelige studier. Det er altså både vores trivsel og vores sundhed, der hænger tæt sammen med, hvordan vi prioriterer pladsen på vores fortove og på resten af øen.

Sunde bornholmere giver besparelser

Regionskommunen kan spare mange penge på sundere bornholmere i god trivsel.

Bornholmerne er overrepræsenterede i statistikkerne om overvægt og sukkersyge. Blandt de voksne bornholmere er over halvdelen overvægtige, og andelen har været stigende over de senere år. Over seks procent af bornholmerne har sukkersyge.

I hele landet bliver den mentale sundhed stadig dårligere, især blandt de unge. Det viser den nationale sundhedsprofil. Hvis bornholmerne oftere valgte at klare deres gøremål til fods, så ville færre døje med dårlig sundhed og mistrivsel. Det ville igen spare regionskommunen for mange penge.

Så lad os lokke hinanden udenfor til fods ved at skabe trygge og fremkommelige fortove til gavn for os alle sammen!



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT