På den ene side er der argumenterne om, at man skal opmuntre initiativer, investeringer og nye ideer. Dem er der brug for, hvis Bornholm skal være en attraktiv turistdestination. Dertil kommer, at der jo kun er fest og ballade i nogle få uger om året, og hvis man har valgt at bosætte sig et sted som Gudhjem, så ved man, hvad man går ind til og må leve med støjen og generne. Kan man ikke det, må man rejse.
På den anden side står argumenterne om, at en udendørs bar med spriritusbevilling i en privat have medfører gener og støj for Gudhjems helårsbeboere, som også har et liv om sommeren og gerne vil have deres nattesøvn. Fra deres synspunkt må der være en grænse for, hvor mange spiritusbevillinger der gives i et område og til hvilke formål.
Hvilke argumenter vejer tungest? Det er en konkret afvejning fra sag til sag, og heldigvis har man et bevillingsnævn, der ud fra nogle vedtagne principper træffer afgørelse i hver enkelt sag. Det er også sket i den konkrete sag i Gudhjem, inden nævnet kom frem til et afslag. Som formanden, Benny Schou, sagde her i avisen, ønsker nævnet både at tage hensyn til de lokale beboere og være opmærksom på koncentrationen af bevillinger i et område. Principperne er skrevet ind i den strategi, der ligger åbent og offentligt tilgængelig på regionskommunens hjemmeside, så alle kan orientere sig i den.
I modsætning til den enkelte ansøger, som oftest har sin egen interesse for øje og ikke evner at se ud over den, skal bevillingsnævnet, der består af medlemmer fra hotel- og restaurationsbranchen, politiet og kommunalbestyrelsen foretage en samlet vurdering og tage hensyn til det, man i gamle dage ville kalde almenvellets interesser. I dag vil vi nok sige samfundet eller fællesskabet. På den baggrund har nævnet formentlig stillet sig selv spørgsmålet, hvordan flere spiritusbevillinger harmonerer med andre prioriteter for Gudhjem og Bornholm, blandt andet at Gudhjem er en by med bopælspligt, hvor der skal være rart at bo hele året. Måske har man vurderet, at grænsen faktisk er nået og endnu en bevilling i Gudhjem ikke ligefrem er et uundværligt – og slet ikke nyskabende – initiativ. Måske har Gudhjem snarere brug for at finde en bedre balance mellem at være en fungerende by med et lokalt liv og en populær turistby.
Som man har set andre steder både i Danmark og i udlandet, mister steder, der ser stort på den balance, magien og tiltrækningskraften på turisterne.