Vand og mudder skal tiltrække flere sommerfugle

Vand og mudder skal tiltrække flere sommerfugle
Der bliver lavet en sø på Gudhjem Museums sommerfuglemark for at tiltrække flere sommerfuglearter. Der er også forberedelser i gang med at lave informationsmateriale til publikum, om hvad de kan se af forskellige planter og sommerfugle i området. Foto: Gudhjem By- og Museumsforening
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT | 1. DEC 2021 • 11:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT
1. DEC 2021 • 11:30

Der bliver etableret en sø på Gudhjem Museums sommerfuglemark for at tiltrække flere arter.


Det var ikke sommerfugle, men entreprenørmaskiner, der rykkede ind på Gudhjem Museums sommerfuglemark i denne uge. Sidste år blev planen om marken ved museet lanceret, og selvom der ikke er meget sommerfugl over den nuværende årstid, tager projektet lidt mere form netop nu.

Konkret drejer det sig om en ny sø, som regionskommunen graver ud i området, og der kom hurtigt vand i hullet, da tre drænrør fører lige ud i den nye sø.

– Den bliver en del af projektet med vores sommerfuglemark, hvor vi har lagt et område ud til naturområde. Det er for at øge biodiversiteten i området, at søen er blevet etableret, samtidig med at den passer godt ind i landskabet og skaber nogle flere værdier i området, siger formand Ole Stigemo fra Gudhjem By- og Museumsforening til Tidende.

Flere arter

I foråret blev der lavet stier i området, så det hænger sammen med den kommunale skov ved siden af, Melstedgårds område og området ved Bækken i Melsted. Ideen er, at man kan bevæge sig i det som et sammenhængende naturområde.

– Vi er ved at etablere en ny park i Gudhjem, som har det formål, at det skal blive et rigtig godt sted for sommerfugle, siger Ole Stigemo.

Selvom han ikke lige kan huske navnene, så ved han, at der er sommerfuglearter, som trives vældig godt med at have noget vand og noget mudder.

– Så det skal søen også gerne medvirke til, at der kan komme flere sommerfuglearter, siger han.

Derudover vil der kommer flere planter til, som også tiltrækker sommerfugle.

– Vi håber at få lavet nogle projekter i den næste sæson, hvor vi øger antallet af planter og prøver at skabe nogle flere levemiljøer, som er gode for sommerfuglene, lyder det fra formanden.

Testamenteret område

Biolog Michael Stoltze er inde over projektet, som foregår på et område mod Melsted, som tidligere formand Inge Madsen testamenterede til foreningen ved sin død i 2010. Hun og hendes bror Mogens drev i mange år grønt- og blomsterforretning i Brøddegade, og de dyrkede deres grøntsager på den mark, som er ved at blive til sommerfuglemark.

– Hun har testamenteret den med det formål, at udsigten ned over bugten ved Svaneke og Randkløve skal bevares, som folk så den, da de kom ind med toget på stationen i Gudhjem. Det er det, vi slår et ekstra slag for nu, kan man sige. Vi sikrer, at det bliver et naturområde, som ikke vokser til og heller ikke bliver bebygget, på vores del af det i hvert fald, fortæller Ole Stigemo.

Arbejdet med etablering af søen er finansieret med midler fra regionskommunens biodiversitetspulje.