Værested fejrede 30 års fødselsdag: 'Her er borgerne i centrum'

Værested fejrede 30 års fødselsdag: 'Her er borgerne i centrum'
Værestedet Blæksprutten er etableret i en ejendom i Søndergade i Rønne. Foto: Jens-Erik Larsen
SOCIALT | RØNNE | ABONNENT | 2. SEP 2021 • 12:02
Holger Larsen
Journalist
SOCIALT | RØNNE | ABONNENT
2. SEP 2021 • 12:02

Der var kagemand på bordet, dannebrog var hejst, og en strøm af mennesker med blomster og andre gaver. Onsdag var en festdag i Værestedet Blæksprutten, som fejrede 30 års fødselsdag i lokalerne i Søndergade i Rønne.

Værestedet for mennesker med psykiske problemer og deres pårørende blev etableret af Stephen Mortensen ud fra den tanke, at der var nogle behov, som ikke blev dækket af det offentlige system. Stephen Mortensen er stadig med, men i gang med at overdrage den daglige ledelse af værestedet til Anne Sørensen.

– Blæksprutten er et meget brugerstyret værested. Vi har en styregruppe, og det er sammen med dem, at vi er ved at lave en overdragelse, siger Anne Sørensen, mens hun i køkkenet står og holder øje med bollerne, der snart skal ud af ovnen.


Anne Sørensen er ny daglig leder i Værestedet Blæksprutten. Hun er i gang med at få overdraget ledelsen fra Stephen Mortensen, der stod bag etableringen af værestedet for 30 år siden. Foto: Jens-Erik Larsen


Har været i mesterlære

– Jeg har arbejdet her 15 år. Jeg har været i mesterlære og ved, hvordan huset fungerer og kender brugerne. Meningen er, det skal fungere som hidtil, for det fungerer jo, og at vi gør det, vi altid har gjort – med borgerne i centrum, siger Anne Sørensen.

Coronatiden har været hård for Blæksprutten, fortæller den daglige leder:

– Vi kan stadig mærke eftervirkningerne af corona. Folk er blevet angste og har trukket sig tilbage. Det har gjort, at vi er blevet mere opsøgende i forhold til at få folk herind, eller at vi tager hjem til folk. Vi har også en gruppe på 15 mennesker, vi ringer godmorgen til og spørger, om de er kommet godt i gang med dagen.

– Vi har på årsplan kontakt med 150 forskellige mennesker, lavt sat, og på ugeplan kommer her lige nu cirka 50-60 mennesker. Men stille og roligt kommer her stadigt flere. På en måde har det lavere besøgstal i en periode passet fint med, at der har været afstandskrav med videre på grund af corona, siger Anne Sørensen.

– Vi har at gøre med mennesker fra vugge til grav. Vi går både på fødegangen og siger velkommen, og vi arrangerer begravelse, fordi der ikke er nogen pårørende tilbage, siger Anne Sørensen.

Tæller hver en krone

Værestedet har været igennem svære tider, og man har i alle årene taget et år af gangen.

– Vi får et driftstilskud fra kommunen, som vi er afhængige af, og det er det samme beløb som for 30 år siden. Vi er ude at søge fonde til alt andet end til den daglige drift.

– Vi tæller hver en krone, men det har vi gjort i alle år. Det er derfor, det kan lade sig gøre. Vi kunne sagtens ønske os nogle flere medarbejdere, end vi er i dag. For så kunne vi gøre meget mere, siger Anne Sørensen.

– Vi er to ansatte plus to i fleksjob, og ingen af os er på fuld tid, oplyser hun.

Blæksprutten har åbent tre dage om ugen og et væld af aktiviteter og arrangementer.

– Vi prøver at få brugerne med på nogle frivillighedsaftaler for at få dem i gang. Nogle kommer for eksempel ind og laver morgenmad, andre kommer ind og vander blomster, fortæller Anne Sørensen.

 

Anne Kure på børnenes værelse i Værestedet Blæksprutten. Her er der børnedag en dag om ugen med forskellige aktiviteter. Foto: Jens-Erik Larsen

Et fristed for børnene

Det er ikke kun voksne, der kommer i Blæksprutten, værestedet gør også en indsats for børn af forældre med psykiske problemer.

Børnegruppen er Anne Kures domæne, og hun har ligesom Stephen Mortensen haft med Blæksprutten at gøre i alle 30 år.

– Jeg startede som frivillig, fordi min mor var psykisk syg og havde Stephen som vejleder på psykiatrisk afdeling. Da Stephen etablerede Blæksprutten, kom vi med her. Da min mor døde, fortsatte jeg her, fordi jeg havde fået så mange relationer til mange andre brugere, fortæller Anne Kure.

Hun var frivillig i børnegruppen i mange år, indtil hun blev ansat i et fleksjob til at tage sig af børnegruppen.

– Det er dejligt at se en masse børn, der bliver glade, og som her har et fristed. Derhjemme er de mange gange små voksne, fordi far eller mor er syg. Det var jeg også selv, da min mor var syg, fortæller Anne Kure.

Der kommer mellem to og 10 børn i Blæksprutten, hvor børnene har deres eget værelse.

Blandt de mange aktiviteter er ferieturene et stort hit.

– Vi er hvert år på vinterferie på Bornholm, sommerferie et sted i Danmark, og hvis fondene har været rigtig gode ved os også på en efterårsferie et sted i udlandet, fortæller Anne Kure. 

 


Blæksprutten

Er en privat selvejende brugerstyret organisation, der har en samarbejdsaftale med Blækspruttens Venner, og en økonomisk aftale med Bornholms Regionskommune.

Et ødækkende alternativt værestedstilbud til personer med nuværende eller tidligere psykiske problemer/lidelser og deres pårørende.

Det er et værested, hvor brugerne kan komme uden forpligtigelser og uden registrering. Der er mulighed for at få personlig rådgivning og vejledning, at deltage i socialt samvær og fællesarrangementer, samt etablere aktiviteter baseret på brugernes ønsker og behov.

(Fra Blækspruttens hjemmeside)