Ulovlig opkrævning i fire år: Kommunen ved, hvor meget folk skal have tilbage

Ulovlig opkrævning i fire år: Kommunen ved, hvor meget folk skal have tilbage
Beboere i botilbuddene Gartnerparken, Klintebo, Nexøhuset, Røbo og Stenbanen kan se frem til at få penge tilbage, som regionskommunen ulovligt har opkrævet for privat kørsel. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 17. JAN 2022 • 07:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
17. JAN 2022 • 07:30

Regionskommunen kan se, hvor mange gange hver enkelt borger på et bosted er blevet opkrævet betaling for kørsel. Det gør det muligt at tilbagebetale det rigtige beløb, siger psykiatri og handicapchef.


I mere end fire år har regionskommunen i strid med reglerne opkrævet penge fra beboere på kommunale botilbud, hvis de benyttede buskørsel i bostedets regi til eksempelvis egen læge, aktiviteter eller familiebesøg. Nu skal beboerne have de ulovligt opkrævede penge retur, og kommunen ved præcis, hvor meget hver enkelt skal have tilbage.

Det fortæller psykiatri- og handicapchef Margrethe Vogt Thuesen til Tidende.

I alt er der tale om 138 beboere, som tilsammen har betalt 1.693.204 kroner til kommunen i de lidt mere end fire år, der er gået, siden praksissen skulle have være ændret. Det var i sommeren 2017, hvor Ankestyrelsen i en udtalelse gjorde det klart, at kommuner ikke må opkræve penge for disse private ture.

Hvor mange buskørsler

Hovedparten af de 138 beboere kan forvente at få tilbagebetalt mellem 15.000 og 20.000 kroner. Der er dog også nogle, som vil få tilbagebetalt langt mere eller langt mindre. Det afgørende for tilbagebetalingens størrelse er, hvor mange buskørsler de har betalt til i perioden.

Det kan regionskommunen se i sit økonomisystem, fortæller Margrethe Vogt Thuesen. Alle opkrævninger, som bliver foretaget hos kommunens borgere, bliver således registreret i dette system.

– Det vil sige, at de registreres med navn, cpr-nummer og det opkrævede beløb. Ligeledes kan man se hvilken måned og hvilket år. Vi har derfor mulighed for at lave et nøjagtigt udtræk for, hvad den enkelte har indbetalt, forklarer hun.

Inden tredje kvartal

Hvis en beboer er død i løbet af de seneste fire år, kan kommunen også se i sit økonomisystem, hvor meget vedkommende har betalt. I sådanne tilfælde vil tilbagebetalingen gå til personens bo.

Margrethe Vogt Thuesen forventer, at alle berørte får deres penge tilbage inden udgangen af andet kvartal.

Regionskommunen har fem botilbud til personer med handicap. Gartnerparken og Stenbanen ligger i Rønne, Nexøhuset i Nexø, Klintebo i Aakirkeby og Rø i Rø.