Turister må gå sultne i seng i Sandvig: 'Der skal ske noget'

Turister må gå sultne i seng i Sandvig: 'Der skal ske noget'
Kjeld og Lene Hammer har drevet Hotel Sandvig Havn siden 2019. Sideløbende sidder Kjeld Hammer også i bestyrelsen i Foreningen Sandvig. Foto: Allan Rieck
TURISME | SANDVIG | ABONNENT | 24. SEP 2021 • 05:30
TURISME | SANDVIG | ABONNENT
24. SEP 2021 • 05:30

Sommeren har vist, at Sandvig har for få spisesteder. Flere turister, der har booket overnatning i byen, samt lokale oplever, at der ikke er ledige borde ved spisestederne. Og det skal der laves om på, mener Foreningen Sandvig.

De kan ikke gøre mundene mætte i Sandvig sommeren over. Der mangler steder, hvor gæster – og fastboende for den sags skyld – kan spise ude. Det blev blandt andet konstateret til generalforsamling i Foreningen Sandvig, der er Sandvigs borgerforening.

– Det blev et år med mange danske turister, og vi må konstatere, at vi mangler restauranter til at bespise dem, sagde formand Rie Hansen til generalforsamlingen for Foreningen Sandvig.

Én der i sandhed kan skrive under på problemet er Kjeld Hammer. Han var selv med til generalforsamlingen, da han sidder i bestyrelsen i foreningen. Derudover driver Kjeld Hammer både Hotel Sandvig Havn og cafeen Dideriks Veranda. Begge dele i Sandvig.

Selvom han selv driver en beværtning, hvor de serverer frokost, er det tydeligt, at der er mangel på spisesteder. Især om sommeren, fortæller Kjeld Hammer.

– Det er helt tydeligt på vores eget hotel, hvor gæster står i receptionen og spørger, hvor de skal spise. Når de så står i vores reception og ringer til restauranterne, så er svaret hver gang, at der er optaget, og der er optaget overalt. Vi hører det samme fra andre pensionater, hvor der ikke er restaurant eller køkken. Vi oplever, at det er et problem, og det er især i de otte uger i sommerperioden, hvor der rigtig er højsæson, siger Kjeld Hammer.

Anderledes for få år siden

Det har været rigtig gode turistsæsoner de seneste somre på Bornholm, hvor især danske turister har fundet deres vej til Bornholm og Sandvig også. Bornholm har skullet stille mange danskeres udlængsel og i Sandvig mærkede restaurationsbranchen, at det var for mange. Sådan så det ellers ikke ud for bare nogle år siden. Der var der andre boller på suppen og slet ingen at servere den for.

– For fem-seks år siden talte vi om, at vi ville støtte op om vores restauranter lokalt, fordi de ikke havde nok at lave og ingen penge at tjene. Nu befinder vi os et helt andet sted, hvor efterspørgslen er rigtig stor, siger Kjeld Hammer, der peger på, at en udfordring blandt andet skyldes en forkert prioritering i byudviklingen.

– En af vores udfordringer er, at flere beværtninger og spisesteder er blevet solgt, og med tiden er de lavet til beboelse. Det ser vi nu, at det er et problem, men jeg tror ikke, at man kan gøre noget ved det, siger Kjeld Hammer.

Det kan være svært at se, hvad man kan gøre ved problemet andet end, at Kjeld Hammer og Foreningen Sandvig forsøger at lokke spisesteder til byen. I hvert fald diskuterede og snakkede Foreningen Sandvig til generalforsamlingen om, hvordan de skulle hjælpe. For hjælpe – det vil de.

– Vi er en forening, der gerne vil hjælpe dem, der kommer, og dem der allerede er her. Nu kan vi mærke og se, at der er brug for restauranter. Vi kan og vil som forening godt prøve og spørge rundt omkrig i byen, om der er ledige lokaler til restauranter, eller prikke til en kok og høre, om der er mulighed for noget bespisning af gæsterne. Det kan være, at nogle har lyst til at lave noget pop-up eller andet. Et eller andet skal der ske, synes vi, siger Kjeld Hammer.