– Det er helt tydeligt på vores eget hotel, hvor gæster står i receptionen og spørger, hvor de skal spise. Når de så står i vores reception og ringer til restauranterne, så er svaret hver gang, at der er optaget, og der er optaget overalt. Vi hører det samme fra andre pensionater, hvor der ikke er restaurant eller køkken. Vi oplever, at det er et problem, og det er især i de otte uger i sommerperioden, hvor der rigtig er højsæson, siger Kjeld Hammer.
Anderledes for få år siden
Det har været rigtig gode turistsæsoner de seneste somre på Bornholm, hvor især danske turister har fundet deres vej til Bornholm og Sandvig også. Bornholm har skullet stille mange danskeres udlængsel og i Sandvig mærkede restaurationsbranchen, at det var for mange. Sådan så det ellers ikke ud for bare nogle år siden. Der var der andre boller på suppen og slet ingen at servere den for.
– For fem-seks år siden talte vi om, at vi ville støtte op om vores restauranter lokalt, fordi de ikke havde nok at lave og ingen penge at tjene. Nu befinder vi os et helt andet sted, hvor efterspørgslen er rigtig stor, siger Kjeld Hammer, der peger på, at en udfordring blandt andet skyldes en forkert prioritering i byudviklingen.
– En af vores udfordringer er, at flere beværtninger og spisesteder er blevet solgt, og med tiden er de lavet til beboelse. Det ser vi nu, at det er et problem, men jeg tror ikke, at man kan gøre noget ved det, siger Kjeld Hammer.