Transitkorridor er ikke sikret efter den 14. februar

Transitkorridor er ikke sikret efter den 14. februar
Det er stadig et spørgsmål, hvor megen trafik der vil være på Øresundsbroen efter den 14. februar. Arkivfoto: MalmöBild
| ABONNENT | 29. JAN 2021 • 10:46
Af:
Øjvind Hesselager
| ABONNENT
29. JAN 2021 • 10:46

TRANSPORT

Det kan vise sig at være en kortvarig fornøjelse, når den svenske regering i går besluttede at åbne for alle rejsende fra Danmark til Bornholm gennem Sverige.

 

De svenske indrejserestriktioner
udløber midt i februar, derfor også
udløb af transitundtagelsen

 

For de gældende svenske rejserestriktioner, som blev indført 22. december 2020, samt alle efterfølgende undtagelser, udløber den 14. februar 2021.

Det fremgår tydeligt af den svenske regerings hjemmeside (her oversat til dansk):

"Det er for tidligt at sige, hvad der kommer til at ske efter den 14. februar. Regeringen analyserer situationen løbende og kommer til nøje at overveje forskellige muligheder og tage de nødvendige beslutninger".

Og der ligger ingen aftale mellem Danmark og Sverige om, hvad der så skal ske. Det fremgår af en dialog, Bornholms Tidende har haft på det sociale medie Twitter med transportminister Benny Engelbrecht (S) fredag formiddag.

Bornholms Tidende stillede ministeren dette spørgsmål:

"Danmark har fået en undtagelse, så Sverige tillader rejser fra Sjælland til Bornholm via Ystad. Men kun 14 dage. Den 14. februar kan alle svenske regler og undtagelser blive ændret. Har I en løsning på det?".

Hvortil Benny Engelbrecht svarer:

"De svenske indrejserestriktioner udløber midt i februar, derfor også udløb af transitundtagelsen, men jeg forventer naturligvis, at transit forsætter, hvis svenskerne skulle finde det nødvendigt at fortsætte restriktioner".

Brugbar korridor

Med andre ord kan det ikke udelukkes, at korridoren lukker om 14 dage.

Bornholms Tidende spurgte derfor opfølgende:

""Forventer". Det vil sige, at Bornholm igen er overladt til svenskernes beslutninger. Hvornår kommer der en permanent ordning for trafikadgangen til denne del af riget?".

Ministren svarer:

"Nej, det betyder, at svenskerne ikke har truffet beslutning om, hvordan de vil håndtere covid-19 efter den dato, ligesom jeg heller ikke kan sige dig, hvordan Danmark gør efter 28. februar endnu".

Trafikministeren forventer dog, at korridoren forbliver åben, også hvis de svenske restriktioner omkring grænsen fortsætter.

"Nu har vi en brugbar korridor, som kan fortsætte, hvis restriktioner fortsættes på grund af corona", skriver ministeren således.