Toilet på rådhuset byder på frisk udluftning gennem en sprække

Toilet på rådhuset byder på frisk udluftning gennem en sprække
Vinduerne trænger generelt til en kærlig hånd. Foto: Jacob Jepsen
RÅDHUS | BORNHOLM | Søndag 17. oktober 2021 • 07:30

Klimaskærmen er det store problem på Ullasvej, hvor vinduerne ikke tillader ordentlig regulering af temperaturen, siger lederen af ejendomsservice.

Står man foran hovedindgangen til rådhuset på Ullasvej i Rønne, hvor blandt andet borgmesterkontoret ligger, kan man på førstesalen se et vindue bag hvilket, der ligger et toilet.

Derfra har man frit kig ud i det fri gennem en sprække, hvor vinden også kan suse ind, og det er kendetegnende for rådhusets vinduer.

Denne dag viser Kim Eilif Rasch Pedersen, som er leder af ejendomsservice, uddannet bygningskonstruktør og murer, Tidende rundt i og ved rådhuset, som er et stort politisk debatemne.

Skal der for eksempel investeres masser af millioner i at bygge på Snorrebakken eller ej?

Som udgangspunkt mener Kim Eilif Rasch Pedersen, at rådhuset på Ullasvej er et godt hus i en kvalitet, som man ikke bygger i mere.

– Men det bærer lidt præg af, at det har nogle installationer og nogle grundindretninger, som er mere eller mindre originale, og som virkelig trænger til at blive gået igennem, siger han.

– Der er jo for eksempel ikke ventilation i huset, og en ventilering ville kræve et omfattende byggearbejde. Vinduerne for eksempel har der ikke været rørt ved i meget lang tid, og i princippet handler det her i første omgang primært om klimaskærmen – og derefter indretningen til den fremtidige funktion.

Klimaskærmen mangler?

– Klimaskærmen er sådan set fin nok, men elementerne skal have en gennemgang. Murene er gode nok, det er et godt grundmuret hus, men vinduerne har det ikke så godt, taget skal måske gås efter, udhæng og så videre skal lige have en tur, tagrenderne skal kigges efter. Hele bygningsbasis i forhold til klimaskærm trænger til en gennemgang, men der, hvor medarbejderne mærker det, er på vinduerne. Er de dårlige og utætte, har svært ved at lukke op om sommeren og svært ved at lukke om vinteren, kan det være udfordrende med temperaturstyringen. Og det er primært dét, vi hører på vores arbejdspladsvurderinger – at medarbejderne har nogle problemer.

– Huset som hus fungerer jo egentlig godt nok, selv om det har en gammel indretning med lange gange og værelser, som nu er kontorer. Det er de basale ting med indeklima og temperaturstyring, der er ikke er i orden.

Kim Eilif Rasch Pedersen, leder af ejendomsservice, i en af rådhusets lange gange. Foto: Jacob Jepsen

Med sikkerhed

Ja, her er masser af små rum. Hvis man startede helt forfra med at bygge et rådhus, ville man måske gøre det på en helt anden måde?

– Man ville med sikkerhed gøre det på en anden måde i forhold til for eksempel forbindelsesgange og flow i huset. Her er man på forhånd låst. Vi har en kælder med en kantinefunktion og nogle mødelokaler, og så kommer kontorerne ellers deropad. Der er ikke som sådan ændret på rummene, bortset fra at nogle måske i tidens løb er slået sammen. Ellers går du op ad en trappe, og så er der lange gange med værelser, hvor der nu er kontorer, siger Kim Eilif Rasch Pedersen, som mener, at bygningen tidligere har været en del af hospitalet overfor.

Man kan vel vælte vægge, ommøblere og så videre?

– Ja, det kan man. Der er selvfølgelig nogle statiske principper, der skal overholdes, men man er jo ikke låst, fordi man har en gammel bygning, den kan godt transformeres til noget andet.

Som planen ser ud nu for rokaden i en ny rådhusstruktur i Bornholms Regionskommune vil de "bløde fag", psykiatri og handicap, skole og børn, ældre og så videre forblive her på Ullasvej, mens de "hårde fag" – direktion, borgmester, teknik og miljø, businesscenteret og så videre – skal rykke op på Snorrebakken i Knudsker.

Kulden kommer

Omme på bagsiden af bygningen på Ullasvej ser vi et vindue, som ikke kan hverken åbnes eller lukkes.

– Det er gamle oprindelige vinduer med enkeltglas på ydersiden, og så er der lavet en tilføjelse på indersiden for at spare energi, siger Kim Eilif Rasch Pedersen.

– Det er det, der kaldes koblede rammer. Sådan ser det ud mange steder. Det er dyrt driftsmæssigt, fordi der er fire overflader, og man skal gøre dobbeltrent, og dertil er det ikke godt rent energimæssigt.

En passerende medarbejder fortæller, at det allerede begynder at blive koldt på kontoret.

– Det trækker ind, siger vedkommende.

Så skruer du vel op for varmen?

– Det kan vi ikke, det sker centralt.

Ikke alle vinduer kan lukkes ordentligt, endsige åbnes. Foto: Jacob Jepsen

 

Rådhusplanen

Ifølge udviklingsplanen for Bornholms Rådhus skal det fordeles på tre afdelinger i Rønne:

Ullasvej: Sundhed og Velfærd.

Landemærket: Borger- og Jobservice.

Knudsker, Snorrebakken: Erhvervs- og Samfundsudvikling.

Det samlede anlægsoverslag beløber sig i Fase 1, som ikke inkluderer Landemærket, til 114,1 mio. kr.

 

Rapporten

Der blev i foråret 2021 ved ekstern rådgiver (Urland) gennemført en udviklings- og inddragelsesproces, hvor dialogen med medarbejderne, samarbejdsflader i organisationen og vurdering af bygningernes potentialer resulterede i anbefalingerne i Urlands rapport fra juni 2021.

I den nye rådhusstruktur placeres Bornholms Rådhus i tre afdelinger, henholdsvis Erhvervs- & Samfundsudvikling i Knudsker, Sundhed & Velfærd på Ullasvej og Job- & Borgerservice på Landemærket.

Der har i processen været fokus på at skabe sammenhæng i opgaveløsningen på tværs af centre med samarbejdsflader for dermed at sikre øget sammenhængskraft i organisationen. Den nye struktur for Bornholms Rådhus skal sikre moderne arbejdspladser med fokus på et godt arbejdsmiljø, som samtidig understøtter løsningen af kerneopgaven på tværs af centre og afdelinger.

Ovenstående kræver nogle indretningsmæssige ændringer, også på Ullasvej, fordi indretningen i dag ikke understøtter de afdækkede behov til de fysiske rammer. tøm

 



FÅ ABONNEMENT