Sygeplejerskernes strejke er i gang: Flere vil stå i et moralsk dilemma

Sygeplejerskernes strejke er i gang: Flere vil stå i et moralsk dilemma
Sidst sygeplejerskerne strejkede var i 2008. Nu strejker de igen i kampen for bedre løn. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 19. JUN 2021 • 16:13
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
19. JUN 2021 • 16:13

STREJKE

Da klokken slog tolv natten til lørdag, nedlagde flere end 5.000 danske sygeplejersker arbejdet på sygehuse i hele landet, hvoraf godt 40 af dem er fra Bornholm. 

På Bornholms Hospital er to afdelinger berørt af strejken. Det drejer sig om Medicinsk Ambulatorie og Operationsafsnittet. Strejken vil betyde, at afdelingerne kan være nødt til at udskyde nogle af de planlagte undersøgelser og behandlinger. Men strejken går ikke kun udover patienterne, for selve sygeplejerskerne, der er udtaget til strejke, kan det også være en svær situation at stå i. Det fortæller kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd (DSR), der har ansvar for Bornholm, Sisse Kampmann Bruun.

– Det kan give et moralsk dilemma, når man skal strejke. Sygeplejerskerne er jo til for patienterne, og når vi så udtager til strejke kommer det netop til at skrue ned for den sygepleje, man normalt udfører. 

– For den enkelte sygeplejerske kan det være super svært, netop fordi det man går og laver i hverdagen og normalt sætter en ære i, skal man stoppe med i en periode, siger hun. 

Sisse Kampmann Bruun fortæller, at det især kan være en udfordrende position at stå i, når man er sygeplejerske i et område som Bornholm, hvor der er stort lokalt kendskab til hinanden på øen.  

– Det kan sagtens tænkes, at nogle af sygeplejerskerne har et anderledes forhold til patienterne, da der er større sandsynlighed for, at man kender hinanden eller på anden vis har et bekendtskab. Så kan det i endnu højere grad være svært at stå overfor et menneske og fortælle, at den planlagte kontrol bliver udsat, siger hun.

Forståelse fra bornholmerne 

Ifølge Sisse Kampmann Bruun er det vigtigt for Dansk Sygeplejeråd at rådgive og informere afdelingerne om, hvorfor der strejkes, så sygeplejerskerne blandt andet kan affinde sig bedre med det moralske dilemma.

– Det er jo på ingen måde for at skade patienterne, men for at sætte fokus på at sygeplejersker er mere værd, og vi skal have den løn, der passer til vores uddannelsesniveau, kompetencer og ikke mindst de opgaver, vi udfører, siger hun.  

– Det handler jo også om, at der gerne skal være sygeplejersker i fremtiden. For hvis vi ikke får løn, som vi fortjener, så vil der komme færre sygeplejersker fremover. 

Derfor håber hun også på, at der vil være en forståelse fra befolkningen og patienternes side.

– Vi ville selvfølgelig helst undgå en strejke, men vi er nået et punkt, hvor vi må sige, at nu er det nok. Og så er vores kampvåben at gå i strejke, forklarer Sisse Kampmann Bruun.  

Hun påpeger, at generelt er en god dialog med befolkningen, specielt i mindre samfund som Bornholm, et redskab DSR og sygeplejerskerne vil gøre brug af i den kommende tid. 

Ud på gaden

I næste uge besøger Sisse Kampmann Bruun selv Bornholm for at tage en snak med de strejkende sygeplejersker. 

– Vi kommer til at tale mere om, hvordan det er at være udtaget til strejke, og hvad der kan være af spørgsmål og tanker omkring det, siger hun. 

Derudover vil de også gå nærmere ind i en planlægning af, hvilke aktiviteter der skal være, og hvordan man bedst muligt kommer ud og møder borgerne. 

– Vores tanke er, at de sygeplejersker, der er udtaget til strejke, kommer ud på gaden og viser deres røde trøjer og fortæller om, hvorfor vi strejker, og i det hele taget gør opmærksom på, at det sker, siger Sisse Kampmann Bruun. 

I første omgang er der omkring 40 sygeplejersker udtaget til strejke på Bornholm, men Sisse Kampmann Bruun vil ikke afvise, at man senere vil øge antallet for at lægge mere pres på arbejdsgiverne. Det vides heller ikke, hvor længe strejken vil fortsætte. 

FÅ ABONNEMENT