De kæmper stadig for det samme, men der er én betydelig forskel

De kæmper stadig for det samme, men der er én betydelig forskel
Arkivfoto
SYGEPLEJERSKER | BORNHOLM | ABONNENT | 30. JUN 2021 • 18:05
Julia Aka Wille
Journalist
SYGEPLEJERSKER | BORNHOLM | ABONNENT
30. JUN 2021 • 18:05

Over 5.000 af landets sygeplejersker har siden natten til den 19. juni strejket, herfra 36 sygeplejersker fra Bornholms Hospital. Det er ikke første gang, at sygeplejerskerne strejker for at få bedre vilkår på arbejdspladsen. Sidste gang var tilbage i 2008, men sygeplejerskerne kæmper stadig for det samme, og strejken i dag reflekterer den samme problemstilling, der lå til grund for den i 2008 – sygeplejerskerne vil sætte fokus på, at de er mere værd, og at de skal have den løn, der passer til deres uddannelsesniveau og kompetencer.

Men den betydelige forskel mellem strejken i 2008, og den der udspiller sig nu, er den sygeplejerskemangel, der er i dag. Det fortæller Yogi Christina Bej Vilhelmsen, der er fællestillidskvinde for Dansk Sygeplejeråd, DSR Hovedstaden.

– I 2008 var det faktisk præcis de samme ting, man var utilfredse med, men sygeplejerskerne blev dengang og bliver stadig ikke taget alvorligt. Vi er stadig trætte af blive betalt dårligere end andre med samme længde uddannelse, fordi det er et kvindefag. Sygeplejerskerne bliver ved med at passe deres job, tage en masse ekstravagter og får det til at køre rundt, selv om de er rigtig tyndslidte.

– En stor forskel, som er vigtig at pointere, er, at der i 2008 ikke var sygeplejerskemangel – det er der i dag, og manglen bliver kun større. Den massive sygeplejerskemangel er et samfundsproblem, men i og med at sygeplejersker arbejder mere end den norm, de er ansat på og bliver kaldt ind på fridage, så er strejken et symbol på, at nu har de fået nok, fortæller Yogi Christina Bej Vilhelmsen.

Et flertal af sygeplejerskerne forkastede den nye overenskomst, som Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og Danske Kommuner for fire uger siden forhandlede på plads i Forligsinstitutionen. Det er et svært tidspunkt at stemme nej, fortæller Yogi Christina Bej Vilhelmsen.

– Der blev stemt nej velvidende om, at det er et svært tidspunkt at stemme nej, fordi sygeplejerskerne står alene i strejken, men man har simpelthen ikke kunnet sige ja til overenskomsten.

Dansk Sygeplejeråd er medlem af Fagbevægelsens Hovedorganisation, men det er kun sygeplejersker, der strejker. Tilbage i 2008 strejkede pædagogerne i BUPL blandt andet også, og i alt var omkring 75.000 offentligt ansatte udtaget til strejke.

Vilkårene skal forbedres

De ekstra vagter, manglen på kollegaer og de dårlige lønningerne medvirker til mange stressramte sygeplejesker, oplyser Yogi Christina Bej Vilhelmsen og fortæller, at det er normalt at blive ringet op på sine fridage, fordi der mangler sygeplejersker på vagt.

– Der er, ligesom blandt mange andre offentlige ansatte, mange stressramte sygeplejersker. Det er normalt at blive ringet op på 80 procent af sine fridage og spurgt om man kan møde ind og hjælpe til med en vagt, fortæller hun.

Under sygeplejerskeuddannelsen siger man ja til at arbejde både weekend- og nattevagter, men Yogi Christina Bej Vilhelmsen mener, at hvis der skal rekrutteres flere sygeplejerskestuderende skal studiet og arbejdet som sygeplejerske gøres mere attraktivt.

– Hvis man gerne vil rekruttere sygeplejerskestuderende, så er vi samfundsmæssigt nødt til at se på den løn, man kan tilbyde dem, så det bliver attraktivt at uddanne sig til sygeplejerske. Når man skal sige ja til at arbejde i weekender og nætter, så skal man som minimum have en løn, der er ordentlig og passende.

– Langt de fleste sygeplejersker er jo dedikerede og vil gerne deres arbejde, og det er derfor man tager en ekstra vagt, fordi det går ud over kolleger og patienterne, hvis der mangler kolleger på hospitalerne. Vi vil jo rigtig gerne vores fag, vores faglighed og patienter, men vilkårene skal forbedres og derfor er strejken vigtig, fortæller Yogi Christina Bej Vilhelmsen.

Går på gaden

Nu snart to uger efter sygeplejerskestrejken indtraf på landets hospitaler, går sygeplejersker på gaden for at bakke op om det nej, som sygeplejerskerne overordnet stemte hjem.

I Rønne er der dagligt sygeplejersker på gaden, der ønsker at bakke om konflikten og vise flaget. Yogi Christina Bej Vilhelmsen fortæller, at responsen har været god ude blandt borgerne.

– Det er kun gode tilbagemeldinger, jeg får fra sygeplejerskerne, der er ude på gaden. De fortæller, at de kun får positive tilkendegivelser fra personer, der siger, at de skal blive ved med at kæmpe.

Hvad betyder den opbakning?

– Den betyder rigtig meget, for hvis vi skal have en chance for at vinde den her kamp, så skal vi have befolkningens opbakning med. Så den betyder en del, afslutter Yogi Christina Bej Vilhelmsen.

 


Strejke betyder udskudte behandlinger

I den første uge af strejken blandt de danske sygeplejersker vil i alt 155 behandlinger og konsultationer blive udskudt på Bornholms Hospital. Der er blandt andet tale om 55 udskudte kirurgiske indgreb.

På Bornholms Hospital er to afdelinger berørt af strejken. Det drejer sig om Medicinsk Ambulatorie og Operationsafsnittet, hvor der under strejken bliver sat nødberedskab ind.

 

 


Derfor strejker sygeplejerskerne

Sidste mandag forkastede et flertal af sygeplejerskerne den nye overenskomst, som Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og Danske Kommuner for fire uger siden forhandlede på plads i Forligsinstitutionen. Da det ikke er lykkedes parterne at samle opbakning til en ny aftale siden, er op mod 5.350 sygeplejersker landet over nu gået i strejke.

65,5 procent af de stemmeberettigede sygeplejersker og radiografer stemte nej til mæglingsskitsen, mens 34,5 procent stemte for. I alt har 74,4 procent af medlemmerne stemt, hvilket er rekordhøjt.



FÅ ABONNEMENT