Strejke optrappes – dog ikke på Bornholm

Strejke optrappes – dog ikke på Bornholm
Arkivfoto: Berit Hvassum
ARBEJDSMARKED | BORNHOLM | 12. JUL 2021 • 15:06
Julia Aka Wille
Journalist
ARBEJDSMARKED | BORNHOLM
12. JUL 2021 • 15:06

Konflikten og sygeplejerskestrejken optrappes efter, at Dansk Sygeplejeråd har udtaget yderligere 702 sygeplejersker til strejke fra den 10. august. Det oplyser Dansk Sygeplejeråd mandag i en pressemeddelelse.

I Kreds Hovedstaden er det Amager Hospital, Hillerød Hospital, Herlev Hospital og Rigshospitalet, der rammes yderligere. Bornholms Hospital går derfor foreløbig fri af den udvidede sygeplejerskestrejke. 36 sygeplejersker på Bornholms Hospital blev udpeget til at strejke fra natten til den 19. juni.

Måske flere på vej

Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen fortæller, at antallet af strejkende sygeplejersker kan blive højere, hvis det bliver nødvendigt.

– Vi har flere på vej, hvis det er nødvendigt for at få politikere og arbejdsgivere i tale, siger hun.

Hun understreger, at strejken udvides for at gøre politikere og arbejdsgivere opmærksomme på, at sygeplejerskerne mener strejken alvorligt.

– Vi er nødt til at gøre noget for at få politikerne og arbejdsgivernes i tale og gøre dem opmærksomme på, at vi mener det her alvorligt. Hvis der ikke bliver gjort noget ved sygeplejerskernes løn og arbejdsvilkår, så kommer vi i fremtiden til at mangle endnu flere sygeplejersker, og det vil gå hårdt ud over sundhedsvæsenet, siger Grete Christensen.

De områder, som nu bliver udtaget til strejke, er primært inden for planlagt kirurgi, anæstesi, opvågning, ambulatorier og nogle it-funktioner. Desuden rammes en del af de funktioner, som visiterer patienter videre til behandling andre steder.

Dansk Sygeplejeråd oplyser, at planen er gradvist at øge strejken, måske uge for uge.

Dårlige lønvilkår

Konflikten mellem Danske Regioner og Kommunernes Landsforeningen handler om løn, og Dansk Sygeplejeråd henviser til tjenestemandsreformen af 1969, som placerede sygeplejersker på et lavere løntrin end de mandsdominerede fag. Natten til den 19. juni begyndte strejken, som da omfattede omkring 5.400 sygeplejersker landet over, men da det flere steder ikke har været muligt at etablere nødberedskab, er det nu cirka 4.750 sygeplejersker, som strejker.

Sygeplejerskerne vil gøre op med de dårlige lønvilkår, som blandt andet gør det er svært at rekruttere tilstrækkeligt med sygeplejersker, forklarer Grete Christensen.

– Hvis der ikke bliver gjort noget ved sygeplejerskernes løn og arbejdsvilkår, kommer vi i fremtiden til at mangle endnu flere sygeplejersker, og det vil gå hårdt ud over sundhedsvæsenet, siger hun.

Grunden til, at strejkeudtaget først øges fra august, er, at Dansk Sygeplejeråd skal give arbejdsgiverne fire ugers varsel, inden optrapningen effektueres.