Strejke kan betyde udskudte aftaler: Alle berørte patienter vil blive kontaktet

Strejke kan betyde udskudte aftaler: Alle berørte patienter vil blive kontaktet
| ABONNENT | 17. JUN 2021 • 18:05

STREJKE

På lørdag bliver afdelinger på sygehuse i hele landet ramt, når op mod 5.350 sygeplejersker går i strejke. På Bornholms Hospital vil to afdelinger blive berørt af strejken. Det handler om Medicinsk Ambulatorie og Operationsafsnittet, og strejken vil betyde, at afdelingerne kan være nødt til at udskyde nogle af de planlagte undersøgelser og behandlinger.

På Medicinsk Ambulatorie gennemgår de lige nu patientlisterne og får overblik over hvilke patienter, der har tid på afdelingen, og om de skal udskydes. De patienter, der ikke kan blive tilset grundet strejken vil få udsat deres tid. Det fortæller oversygeplejerske på Medicinsk afdeling på Bornholms Hospital, Peter Juul Jensen.

– Jeg kan kun udtale mig for den medicinske afdeling, men det er klart, at vi bliver nødt til at se fremad og være sikre på, hvilke patienter, der har planlagte aftaler hos os, og om de skal flyttes til et senere tidspunkt. Vi skal udarbejde konkrete planer for, hvem, der kan tilse patienterne, og undersøge om de i virkeligheden bliver berørt af strejken, fortæller han.

Hold øje med telefonen

De patienter, der kan få udskudt deres tid ved de berørte afdelinger, vil blive kontaktet telefonisk eller via e-boks. Peter Juul Jensen opfordrer derfor patienter til at holde øje med deres telefon eller e-boks-indbakke.

– Alle berørte patienterne vil blive kontaktet. Vi aflyser ikke langt ud i tiden, da det jo er usikkert, hvor længe strejken vil vare. Hvis det bliver en ganske kort konflikt, er det ikke hensigtsmæssigt at aflyse aftaler langt ude i tiden, fortæller Peter Juul Jensen.

De patienter, der får udskudt deres aftaler vil blive kontaktet to dage inden den planlagte tid på hospitalet.

– Vi er blevet bedt om at ringe til patienterne og informere dem, hvis deres tid bliver rykket. De vil blive kontaktet cirka to dage inden deres planlagte tid, og her vil de blive informeret, siger Peter Juul Jensen og oplyser, at hospitalet hovedsageligt vil forsøge at kontakte patienterne telefonisk.

Hvis man ikke bliver kontaktet af Bornholms Hospital, skal man møde op som planlagt, understreger Peter Juul Jensen.

– De patienter, der ikke hører fra os, skal komme som aftalt.

Afdelinger undtaget strejke

Peter Juul Jensen fortæller, at en strejke sætter begrænsninger på hospitalet.

– En potentiel strejke får betydning, men vi sætter gang i nødberedskabet i forhold til de aftaler, vi har lavet med Dansk Sygeplejeråd. Det er klart, at en strejke sætter nogle begrænsninger i organisationen, men hvad det helt konkret kommer til at betyde vil blive undersøgt de næste par dage, siger Peter Juul Jensen.

Hovedparten af hospitalernes aktivitet fortsætter dog som normalt. Visse afdelinger på sygehusene er helt undtaget strejken. Det drejer sig om afdelinger for livstruende sygdomme, herunder coronapatienter, kræftafdelinger, børneafdelinger og psykiatriske afdelinger.

De praktiserende læger er heller ikke omfattet konflikten, og andre praksisydere som praktiserende speciallæger, fysioterapeuter, kiropraktorer, fodterapeuter, psykologer og tandlæger er heller ikke omfattet af konflikt.

– Der er jo mange patienter, der kun har aftaler hos de praktiserende læger, og de bliver ikke berørt. Patienter, der har en aftale hos fysioterapeuter, eller de patienter, der kommer i forbindelse med en kræftbehandling, skal stadig møde op til deres planlagte aftaler, da de afdelinger er undtaget strejken, fortæller Peter Juul Jensen.

Nødberedskab

Region Hovedstaden skriver i torsdag i en pressemeddelelse, at borgere skal være opmærksomme på, at afdelinger, der ikke er udtaget til strejke, også kan være berørt af konflikten, hvis de samarbejder med nogle af de afdelinger, der kører med nødberedskab. De understreger, at hvis strejken påvirker patienters undersøgelses- eller behandlingsforløb, vil de blive kontaktet.

De områder af Region Hovedstaden, der er ramt af strejken, bliver omfattet af et nødberedskab, som er forhandlet på plads, så alle patienter med akutte sygdomme kan blive behandlet. Patienter der er omfattet af nødberedskabet, får tilbudt normal behandling, oplyser Region Hovedstaden i pressemeddelelsen.