Større energiø i sigte: Havvindmøller kan rykke fem kilometer tættere på kysten

Større energiø i sigte: Havvindmøller kan rykke fem kilometer tættere på kysten
Det skraverede område i orange er det nye område, som fremover skal indgå i forundersøgelsen. Energinet var allerede i gang med forundersøgelserne i resten af det orange område. Det grå areal inden for 15 kilometers afstand til kysten er også udlagt som "udviklingszone til vedvarende energi og energiøer" i udkastet til Danmarks nye havplan. Illustration: Energistyrelsen
ENERGI | BORNHOLM | ABONNENT | 14. OKT 2021 • 15:06
Jakob Nørmark
Journalist
ENERGI | BORNHOLM | ABONNENT
14. OKT 2021 • 15:06

Energinet skal undersøge muligheden for at udvide energiøen fra to til tre gigawatt, har Dan Jørgensen (S) besluttet.

Et af de indledende skridt, der kan gøre vindmølleprojekterne i Østersøen endnu større, har klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen taget torsdag. Han har givet Energinet et pålæg om at udvide forundersøgelsesområdet ved Energiø Bornholm, oplyser Energistyrelsen.

Energinet er i disse måneder i gang med at lave en forundersøgelse, og skibene, der undersøger havbund og miljøforhold, får nu til opgave at sejle tættere på land og granske et større område indtil 15 kilometer fra kysten. I de hidtidige undersøgelser har man taget udgangspunktet i, at det er besluttet, at vindmølleparkerne skal ligge mindst 20 kilometer fra land.

Med tilføjelsen bliver det undersøgte areal så stort, at der kan være plads til tre gigawatt (GW) havvind. I den gældende klimaaftale fra 2020 har forligspartierne forpligtet sig til at opstille to GW på den bornholmske energiø. Der er to hovedgrunde til den nye beslutning, forklarer Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw.

– Først og fremmest er det et udtryk for rettidig omhu, fordi det område, der bliver forundersøgt ikke er særligt stort i forhold til at kunne rumme de to gigawatt, som politikerne har truffet beslutning om. Hvis forundersøgelserne viser, at der er mudderbund eller noget andet, der besværliggør havvind, så er der ikke meget at give af, siger direktøren til Tidende.

Problemer ved Hesselø

– Derudover er havvindmølleparken, som vi har planer om oppe ved Hesselø, blevet udfordret af, at der netop deroppe er meget mudderbund, som gør, at funderingen af havvindmøller bliver mere besværlig og meget dyrere, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Så hvis det viser sig, at Hesselø ikke kan lade sig gøre, har vi brug for alternative placeringer til den ene gigawatt, som Hesselø skulle udgøre. Derfor undersøger vi en udvidelse af Bornholm, siger Kristoffer Böttzauw.

Energistyrelsen kommer også til at undersøge områder i Kattegat, Nordsøen og omkring Kriegers Flak, hvis der bliver brug for en erstatning for den planlagte Hesselø-park nord for Sjællands nordkyst. Udbuddet ved Hesselø er sat på pause på grund af resultaterne af de detaljerede bundundersøgelser.

Energistyrelsen mener, at det giver god mening at sætte tidligt gang i de bornholmske undersøgelser, fordi Energinet allerede er i gang i farvandet.

– Bornholm udmærker sig ved, at vi allerde har skibe i søen for øjeblikket, så det er langt mere økonomisk fornuftigt at bede dem om at sejle i et lidt større område end at gøre det om et halvt år, når de har lagt til kaj, siger Kristoffer Böttzauw.

Området inden for 20 kilometer-zonen af kysten også kan blive relevant, hvis det fra politisk side besluttes at opføre flere havvindmølleparker og af den grund udvide energiøen til tre gigawatt, påpeger Energistyrelsen.

Ingen politisk beslutning

Pålægget fra Energistyrelsen til Energinet indebærer hverken, at energiøen bliver 1 gigawatt større, eller at møllerne skal stå tættere på kysten.

– Jeg vil gerne understrege, at der ikke er truffet en politisk beslutning om, at området skal bruges. Det er alene en teknisk forundersøgelse af, om man kan bruge området, hvis man får behov for det, siger Energistyrelsens direktør.

Energinets arbejde i Østersøen omfatter også forundersøgelser for kabelforbindelser mellem Bornholm og havvindmølleparkerne, eksportkabler til Sjælland samt udlandsforbindelser til nabolande. En forudsætning for energiøen er, at der etableres nye forbindelser mellem Danmark, Tyskland, Sverige og Polen.

– Som jeg forstår på Energinet, er der på kabelområdet plads nok til at have tre gigawatt. Så det bør ikke betyde det store, siger Kristoffer Böttzauw.

Efter forundersøgelserne skal der laves mere detaljerede geofysiske, geotekniske og miljømæssige undersøgelser. Energistyrelsen afvikler 25. november en virtuel høring om en kommende strategisk miljøvurdering, der skal udarbejdes for Energiø Bornholm.