Hvordan ser havvindmøller 15 km fra land ud? Tag til Møns Klint for inspiration

Hvordan ser havvindmøller 15 km fra land ud? Tag til Møns Klint for inspiration
Vindmøller ved Kriegers Flak blev opstillet tidligere på året efter at have været en tur forbi Rønne Havn. I baggrunden på dette billede, der stammer fra den bornholmske særtur med færgen Hammershus i forbindelse med åbningen, kan man ane Møns Klint. Foto: Berit Hvassum
ENERGIØ | BORNHOLM | ABONNENT | 14. OKT 2021 • 16:30
Jakob Nørmark
Journalist
ENERGIØ | BORNHOLM | ABONNENT
14. OKT 2021 • 16:30

Vælger politikerne på et tidspunkt at flytte havvindmøllerne fem kilometer tættere på den bornholmske kyst, kan de drage til Møn for med egne øjne at se, hvordan havvindmøller vil tage sig ud. Det fortæller Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw.

Nu sætter I grænsen til 15 kilometer. Hvor tæt kan man gå på land, uden havvindmøller af den størrelse bliver til stor gene for mennesker og natur?

– Det er subjektivt. Jeg var til åbningen af Kriegers Flak i september, og de nærmeste af de møller er placeret 15 kilometer fra Møns Klint. Når jeg står inde på kysten, synes jeg ikke, at de virker særligt store. Andre synes nok noget andet. Men har man brug for et størrelsesforhold på 15 kilometers afstand, er Møns Klint et meget godt sted at stille sig. Møllerne bliver nok lidt større ved Bornholm, men dem på Kriegers Flak rager stadig cirka 190 meter op i luften, siger Kristoffer Böttzauw

Energinet kommer til at lave visualiseringer, der viser, hvordan møllerne ser ud, når man står 15 og 20 kilometer fra møllerne.

– Det får vi lavet, så man også kan diskutere ud fra et visuelt grundlag, siger direktøren, der pointerer, at møllernes fremtoning afhænger meget af vejrforholdene.

– Man kan se dem ofte, men der vil også være perioder med dårligt vejr, hvor du ikke kan se dem 15 kilometer væk – og sådan vil det også være på 20 kilometer. Du skal faktisk helt ud på 50 kilometer, for at du ikke kan se møller af den størrelse.

Hvorfor vælger I at udvide zonen indad?

– Det er dér, der er blevet screenet for placering af havvind. Der er en række begrænsninger andre steder. Der er et stort fuglebeskyttelsesområde syd for Bornholm, og der kan vi selvfølgelig ikke gå ind.

I den kommende havplan, der kommer til at fastsætte, hvad det danske farvand kan bruges til, levnes der ikke meget plads til havvindmøller andre steder langt væk fra kysten i den del af Østersøen. Til gengæld går de tre separate zoner tættere på kysten end 15 kilometer.

Hvad er hensigten med den del af de udlagte energizoner, der ligger inden for 15 kilometer?

– Dem ønsker vi ikke at bruge på nuværende tidspunkt. Det er også derfor, at vi ikke laver forundersøgelser af dem, siger Energistyrelsens direktør.

– Vores havvindsscreening viser, at der kan opføres havvind ind mod Bornholm, og det er det område, vi bruger noget af, men kun indtil 15 kilometer fra Bornholm, fastslår han.

I en finscreening fra 2020 tog Energistyrelsen og Cowi udgangspunkt i, at hver mølle ved fremtidens energiø ville få en kapacitet på 15 megawatt. Med udgangspunkt i de tal skulle der bruges 200 møller for at nå op på tre gigawatt og 134 til to gigawatt.

Disse tre områder er udlagt som "udviklingszone til vedvarende energi og energiøer" i den foreløbige version af Danmarks havplan. Illustration: Energistyrelsen.