Stadig flere møder op efter gratis mad – tirsdag sker det på ny adresse

Stadig flere møder op efter gratis mad – tirsdag sker det på ny adresse
Den nye adresse er Kuttervej 2 på Nexø Havn. Foto: Dorte Marker
MADSPILD | NEXØ | ABONNENT | 18. JAN 2022 • 06:03
MADSPILD | NEXØ | ABONNENT
18. JAN 2022 • 06:03

Nexøafdelingen af Stop Spild Lokalt – Afskaf Madspild flytter ud på havnen i Espersens gamle fiskefabrik.

Den bornholmske udgave af Stop Spild Lokalt – Afskaf Madspild har to udleveringssteder på Bornholm, et i Rønne og et i Nexø, og nu er der flyttedag for det i Nexø. Der har hidtil været udlevering af mad på Paradisbakkeskolen, men tirsdag den 18. januar klokken 17 er der for første gang udlevering på Kuttervej 2 på Nexø Havn.

Skolen har ønsket sit lokale igen, og eftersom det var på kun otte kvadratmeter, er det faktisk en fordel for folkene bag projektet, at de har fået lov til at leje Espersens gamle fiskefabrik på havnen, for den har god plads til projektets aktiviteter, fortæller Susanne Larsen.

– Huslejen skal jo betales, men nu er det lykkedes os ved at søge legater og fonde at finansiere i hvert fald huslejen for hele 2022, siger hun, som selv har været engageret i Stop Spild Lokalt Bornholm i fire-fem måneder.

– Vi havde også søgt og fået 30.000 kroner gennem regionskommunen, men de strakte ikke til hele året, siger hun og glæder sig over, at i de nye lokaler er der ikke trapper, som varerne, der kommer til uddeling, skal slæbes og ad.

Nu kan man også være heldig at få blomster, når der er udlevering af madvarer. Foto: Dorte Marker

Folkene bag Stop Spild Lokalt har de seneste cirka 10 dage vasket ned og gjort rent i lokalerne, ligesom de har malet, skaffet køleskabe, lamper, varer og så videre.

– Vi har fået meget bedre forhold, siger Susanne Larsen.

– Og nu risikerer vi ikke at genere undervisningen på skolen.

Madvarerne, oplyser hun, får Stop Spild Lokalt Bornholm fra Kvickly og Netto i Nexø.

– Og nu har vi også fået Svaneke Brød med i konceptet, siger hun.

– Der kan vi også hente varer, og det samme gælder blomsterforretningen ved siden af, Blomsterverden. Det er jo mand og kone, der har de to forretninger, og nu kan vi altså også være heldige at få nogle blomster, vi kan give videre.

Klokken 17

Tirsdag, torsdag og lørdag holder Nexø-afdelingen åbent for uddeling klokken 17.

– Man kan komme forbi og trække et nummer, og så bliver man kaldt ind én efter en, siger Susanne Larsen.

– Så kan man i fred og ro gå rundt og se, hvad vi har at tilbyde, og folk kan tage, hvad de synes, de har behov for inden for rimelighedens grænser. Det står vi og holder lidt øje med.

Stop Spild Lokalt

Stop Spild Lokalt er stiftet i 2016 af den dengang 17-årige Rasmus Erichsen. Han startede en Facebookgruppe med det formål at få private personer til at dele deres overskudsmad med hinanden.

I dag dække Stop Spild Lokalt flere end 109 danske byer og en enkelt grønlandsk. Dagligt uddeles cirka 20 ton overskudsmad.

Kilde: stopspildlokalt.dk

Hvor mange møder op til sådan en madudlevering?

– Det faktisk det, der er det mest uhyggelige: Der kommer flere og flere. Der kommer i hvert fald 20 hver gang, og det er som regel op imod 50.

Og det er stigende?

– Ja, der kommer et stigende antal. Det er blandet, hvem der kommer, men vi er faktisk begyndt at få rigtig mange ude fra Glas- og Keramikskolen. De er jo studerende og har ikke så meget at rutte med, siger Susanne Larsen.