Så fik Rønne endelig en borgerforening

Så fik Rønne endelig en borgerforening
Bestyrelsen i den nystiftede Rønne Borgerforening: Bagest står Lars Falk (næstformand), Linda Matzen, Ditte Marie Koudal og Arisa Prestat. Forest ses: Claus Mogensen, Flemming Bech (formand) og Peter Lund Olsen. Privat foto
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 29. SEP 2022 • 15:30
NYHED | RØNNE | ABONNENT
29. SEP 2022 • 15:30

Onsdag blev der holdt stiftende generalforsamling for Rønne Borgerforening på Rønne Bibliotek.

 

At Bornholms største by er uden borgeforening har nok kunnet give anledning til en smule undren gennem tiden, men den undren kan nu skrinlægges.

Onsdag var der således stiftende generalforsamling på Rønne Bibliotek, og – tattaaa! – Rønne Borgerforening er hermed en realitet.

– Der var cirka 20 deltagere til generalforsamlingen, og heraf blev de syv valgt til foreningens bestyrelse, siger den nyvalgte formand, som også har været blandt initiativtagerne til det nye tiltag, Flemming Bech.

– Jeg synes, det var et positivt fremmøde, og vi havde Jørgen Hammer til at komme og fortælle noget om det at danne byforeninger og også om historikken i forhold til dem på Bornholm. Han var svært begejstret for, at det nu også kan lade sig gøre også i Rønne. Han ved godt, det er en svær størrelse at have med at gøre, for der er jo også andre stærke foreninger, der præger bybilledet, herunder idrætsforeninger, handelsstandsforeningen og andre.

Satser du på, at I kan være en samlende faktor i forhold til det?

– Ja, og vi vil grundlæggende samle op på de ting, der sker, og de projekter kommunen har gang i. Der vil også være ting, vi selv vil sætte i værk, men det er vigtigt, at vi har en tæt kontakt til kommunens projektmedarbejdere, så vi kan få en direkte dialog. Man kan sige, at i bund og grund kunne Knudsker-Rønne Byting gøre nogenlunde de samme ting, som vi ønsker at gøre, men de har af principielle grunde valgt kun at stå for uddelingen af midler fra lokalsamfundspuljen, andet vil de ikke tage sig af. På den baggrund er vi også meget tilfredse med, at Arisa Prestat fra bytinget nu også er med i bestyrelsen hos os.

Hvad skal hovedoverskriften være for jeres virke – er det noget at knytte havn, strand og by bedre sammen?

– Ja, det handler om at vedligeholde Rønnes strand og kyster, herunder skabe aktiviteter på Nørrekås. Vi vil gøre Rønne til en tiltrækkende og spændende by for borgere, tilflyttere og turister, hvor det syder af liv, siger Flemming Bech.

Det allervigtigste

På rønneborgerforening.dk kan man da også blandt andet læse, at "den gode bystrand med promenade samt de naturlige strande og kyster er særligt for borgerne, men skal også få turisten til at standse, besøge og opleve det maritime miljø".

Mange siger, at Rønne er en by, man ankommer til kun for straks at suse videre ud på øen – vil I gerne gøre den mere attraktiv i sig selv, så folk bliver hængende?

– Det allervigtigste er borgerne, det er dem, vi først og fremmest repræsenterer, siger formanden.

– Men ja, det ville være fint, hvis turisterne også stoppede og blev her lidt. Det er bare indtil videre svært at sige, at de skal stoppe op på en lille snoldet bystrand og sidde der, indtil de går op i byen for at shoppe. Hvis vi får en stor bystrand, vil mange flere bruge tid, både når de ankommer, og når de skal rejse og i det hele taget tager til Rønne. Vi er nødt til at have et trækplaster.

Hvordan skal stranden blive større?

– Det må vi arbejde på med nogle fonde, Rønne Havn og så videre. Man kan jo pumpe noget sand ind, så den vokser, men det vil vi tale med vores samarbejdspartnere, regionskommunen og andre om, siger formanden og fortsætter med stigende entusiasme:

– Og ud over vores hovedpunkter vil vi også være klar til, når folk kommer med en god idé, at hjælpe dem videre til der, hvor de kan søge midler eller få hjælp til at sætte gang i den, så vi ikke bare står og glor og siger "der sker ikke noget" – nej, tag fat for helvede!

 

 

Det vil foreningen

På rønneborgerforening.dk kan man blandt andet læse, at foreningens fokuspunkter er:

• At genskabe og vedligeholde Rønnes strande og kyster fra Antoinettevej i Nord til Lersøvej i syd, herunder skabe muligheder for borgernes aktiviteter, helt ind på havnearealerne ved Nørrekås Lystbådehavn.

• Gøre Rønne til en særlig spændende og attraktiv by for borgere, tilflyttere og turister, hvor det syder af liv og oplevelser året rundt sammen med et levende handelsliv, caféer, restauranter, natteliv, kunsthåndværk m. v..

• Være sparringspartner og vagthund overfor kommunalbestyrelsen og Rønne Havn A/S, og deres arbejde med drift, vedligehold og udvikling af øens hovedstad, Rønne.