– De er folkevalgte, og de er amatører, de har ikke forstand på ledelse og personalepolitik og konflikthåndtering, siger Kurt Klaudi Klausen.
Overskrider menighedsrådet en etiske grænse, hvis de hypotetisk set går ind og fyrer en organist, fordi han er blevet skilt og har giftet sig med kirkesangeren?
– Kun almindelige menneskers etik. For der er det ikke en valid begrundelse. Men ifølge deres egen moral er det i fuld overensstemmelse med, hvad man skal gøre i sådan en situation. Men de repræsenterer sandsynligvis ikke menigheden. Og det lyder jo som om han (Jesper Mejlvang, red.) har leveret den vare, han er blevet bedt om, og mere til, siger SDU-professoren.
Udover mobning viser den nye undersøgelse, at cirka 16 procent af de ansatte i kirken har oplevet krænkende handlinger indenfor det seneste år, og hver fjerde har oplevet en nedværdigende tone på arbejdspladsen. Omfanget af mobning blandt ansatte i folkekirken er således højere end på det resterende danske arbejdsmarked. I gennemsnit har ni procent oplevet mobning på arbejdspladsen, viser Arbejdstilsynets nationale overvågning af lønmodtageres arbejdsforhold i 2023.
Den nye rapport anbefaler derfor en ændring i menighedsrådsloven. Kirkeminister Morten Dahlin (V) har imidlertid udtalt, at han ikke vil love, at man kommer til at følge anbefalingen – men at han er klar til at se på, om der skal lovændringer til.