Partier vil have færgemulighed undersøgt: DF fik ikke opbakning til færge til København

Partier vil have færgemulighed undersøgt: DF fik ikke opbakning til færge til København
Dansk Folkepartis beslutningsforslag om at undersøge muligheden for en direkte hurtigfærge til København blev ikke vedtaget. Dog var flere partier indstillet på at undersøge muligheden for en direkte forbindelse til København eller hovedstadsområdet under de kommende forhandlinger om regeringens infrastrukturudspil. Arkivfoto: Klaus Holsting
| ABONNENT | 3. MAJ 2021 • 18:55
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
3. MAJ 2021 • 18:55

TRANSPORT

Der var ikke opbakning til at indsætte en hurtigfærge direkte til København, da Folketinget debatterede Dansk Folkepartis beslutningsforslag om at undersøge mulighederne for en bedre færgebetjening af Bornholm. En hurtigfærge med direkte, daglig forbindelse mellem Rønne og hovedstadsområdet.

Kun fra Enhedslisten var der konkret opbakning til den direkte forbindelse til København, dog med den tilføjelse, at den skal være klimavenlig. I forhold til beslutningsforslaget betyder det, at Enhedslisten ikke kan støtte en hurtigfærgeforbindelse på nuværende tidspunkt.

– Vi har jo desværre allerede store udfordringer med udledninger af klimagasser fra vores hurtigfærger, sagde fungerende transportordfører Rasmus Vestergaard Madsen.

Ellers lagde ordførerne i debatten op til, at sagen bliver en del af forhandlingerne i forbindelse med det infrastrukturudspil, regeringen kom med i april. I den forbindelse kan en direkte færgeforbindelse til København blive undersøgt på niveau med andre trafikløsninger for Bornholm.

Undersøgt nærmere

Udgangspunktet for beslutningsforslaget er erfaringerne fra corona, hvor en grænselukning pludselig betød, at Danmark var afskåret fra Danmark, som forslagsstiller Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti udtrykte det.

Blandt partierne var der enighed om, at det er uhensigtsmæssigt, og at man bør finde en løsning, så det ikke sker igen. Løsningen var der til gengæld ikke enighed om.

Hvis og såfremt en korridor lader vente på sig,
eller forhandlingerne trækker ud, så skal vi selvfølgelig
finde et muligt landgangssted nær hovedstadsområdet.

Peter Juel-Jensen, folketingsmedlem for Venstre

Transportminister Benny Engelbrecht (S) henviste til, at regeringen i sit infrastrukturudspil lægger op til en undersøgelse af alternative transportmuligheder mellem Bornholm og det øvrige Danmark for dermed at skabe en bedre sammenhæng mellem landsdelene. Han lod også forstå, at han mener, at konkrete løsninger skal indgå i forhandlingerne i den forbindelse.

Ikke overraskende var Socialdemokratiets transportordfører, Thomas Jensen, enig med ministeren. Ingen af dem ville i øvrigt love Hans Kristian Skibby, at en direkte færgeforbindelse til København vil blive undersøgt nærmere i forbindelse med forhandlingerne.

– Lad os se på færgebetjeningen, hvis det er det, der bliver bragt ind fra Dansk Folkepartis side, sagde Thomas Jensen, som ellers talte mest om gode flyforbindelser.

Alle relevante løsninger

Hos Venstre var det Peter Juel-Jensen, som førte ordet. Det lokale folketingsmedlem er medlem af Transportudvalget og landdistrikts- og øordfører. Han og hans parti mener ikke, at en direkte forbindelse til København er løsningen på de problemer, Bornholm har oplevet i forbindelse med covid-19 og kan komme til at opleve i andre ekstraordinære situationer i fremtiden.

– Løsningen må være at lave en juridisk bindende aftale med Sverige om en transportkorridor, sagde Peter Juel-Jensen.

– Hvis og såfremt en korridor lader vente på sig, eller forhandlingerne trækker ud, så skal vi selvfølgelig finde et muligt landgangssted nær hovedstadsområdet og undersøge muligheden for at kunne iværksætte sejladsen af Bornholm med det nuværende sejlmateriel. Om ikke andet vil det være med til at motivere Sverige, at hvis og såfremt man ikke vil samarbejde, så finder vi en anden og bedre løsning, tilføjede han.

Samtidig gjorde Peter Juel-Jensen det klart, at Venstre vil bakke op om Dansk Folkepartis ønske om at få undersøgt alle relevante, mulige løsninger.


Peter Juel-Jensen, folketingsmedlem for Venstre. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Styr på korridoren

Ifølge SF's transportordfører, Anne Valentina Berthelsen, skal partierne i forbindelse med forhandlingerne om infrastrukturudspillet tænke i et nødberedskab, som kan træde i kraft, hvis noget lignende sker i fremtiden. Derudover ønsker partiet nogle stærkere løsninger og muligheder for at transportere sig som bornholmer i fremtiden.

– Vi bør drøfte, hvad vi kan gøre for at forhindre lignede problematikker, men også bare på hverdagsbasis gøre det nemmere som bornholmer at komme til og fra fastlandet, sagde Anne Valentina Berthelsen, som helst ser en god dialog med Sverige. Hun vil dog ikke modsætte sig en undersøgelse af en direkte færgeforbindelse.

Også transportordfører Rasmus Helveg Petersen fra Radikale Venstre vil satse på dialog med svenskerne. Partiet er imod en hurtigfærge direkte til København på grund af klimapåvirkningen. I stedet bør der komme styr på korridoren gennem Skåne i et samarbejde med Sverige.

– Jeg har noteret mig i en tidligere debat i salen i dag, hvor vi snakkede om et svensk ønske om at køre nattog igennem Damark. Der var det den mest naturlige ting i verden, at et enigt folketing bakkede op om at give dem tilladelse. Det er den ånd, vi normalt har det nordiske samarbejde i. Vi havde så tillidsfuldt et forhold i de nordiske lande, at vi ikke havde noget problem med at være betjent med indenrigstrafik over Sverige, lød det fra Rasmus Helveg Petersen.

Han tilføjede, at Radikale Venstre også gerne vil have undersøgt, hvad Folketinget kan gøre for at have et nødberedskab, hvis noget som corona sker igen.

Hensigtsmæssige løsninger

De særlige udfordringer i forbindelse med corona er også blevet bemærket hos Det Konservative Folkeparti, hvor stedfortræder Merete Scheelsbeck blandt andet havde hæftet sig ved, at der i forbindelse med forhandlingerne om regeringens infrastrukturudspil vil blive kigget på bedre flyforbindelser.

Hun gjorde det desuden klart, at de konservative ikke kunne drømme om at modsætte sig en undersøgelse af en direkte færgeforbindelse til København, hvis det er et stort ønske for Dansk Folkeparti.

Hos Nye Borgerlige mener transportordfører Mette Thiesen, at det er vigtigt at sikre, at hele Danmark er bundet godt sammen, og det gælder også mulighederne for at komme fra og til Bornholm.

– Derfor giver det rigtig god mening hele tiden at kigge på, om de løsninger, der er, er hensigtsmæssige, og om de fungerer ordentligt, sagde hun fra Folketingets talerstol.

Nye Borgerlige kan godt lide tanken om, at man kigger på, om der er grundlag for den færgeforbindelse, Dansk Folkepartis beslutningsforslag handlede om.

– Færgetransport er noget, man skal bruge, når man skal have bilen med. Der kommer flyet til kort, sagde Mette Thiesen.