Regeringen skal ikke undersøge direkte færge til Sjælland

Regeringen skal ikke undersøge direkte færge til Sjælland
Regeringen er ikke blevet pålagt at undersøge mulighederne for en direkte daglig forbindelse med en hurtigfærge mellem Rønne og København. Arkivfoto: Klaus Holsting
| 7. JUN 2021 • 10:47
Henrik Nielsen
Journalist

7. JUN 2021 • 10:47

TRANSPORT

Det gik ikke, som Dansk Folkeparti ønskede, da Folketinget stemte om partiets beslutningsforslag B 158 Forslag til folketingsbeslutning om færgebetjening af Bornholm.

Med beslutningsforslaget ønskede Dansk Folkeparti at pålægge regeringen inden den 1. juni 2021 at undersøge mulighederne for en bedre færgebetjening af Bornholm med direkte daglig forbindelse med en hurtigfærge mellem Rønne og København/hovedstadsområdet. Men sådan gik det altså ikke, da Folketinget stemte – efter skæringsdatoen.

Ved den afgørende afstemning i Folketingssalen stemte 18 medlemmer fra Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Nye Borgerlige og Alternativet for. 78 medlemmer fra Socialdemokratiet, Venstre SF, Radikale Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Kristendemokraterne og uden for grupperne stemte imod.

Da beslutningsforslaget blev behandlet i Transportudvalget anerkendte Venstres medlemmer af udvalget, at færgeforbindelserne er det helt centrale bindeled til det øvrige Danmark for Bornholm, og at den svenske grænselukning har vist sårbarheden i mobiliteten til og fra Bornholm via Sverige.

"V er helt på linje med forslagsstillerne om, at udfordringen med den manglende transit gennem Sverige skal afklares hurtigt. V forventer, at man i løbet af det tidlige efterår i forligskredsen kan godkende det kommissorium, der kan danne baggrund for en undersøgelse af mulighederne for en rute med destination på Sjælland", bemærker Venstre i udvalgets betænkning.

Samtidig mener Venstre, at den mest optimale rute for Bornholm og Bornholms udvikling må være den nuværende, der tager højde for bedst udnyttelse af ressourcer og har fokus på regularitet og komfort. Men da transit gennem Sverige har været udfordret, ser partiet ingen anden mulighed end at iværksætte en tilbundsgående undersøgelse af mulighederne for en alternativ rute med destination på Sjælland, dog inden for rammen af forliget bag besejlingen af Bornholm.