I naturen møder vi svampe overalt. I industrien udnyttes svampens evne til at nedbryde organisk materiale ved hjælp af enzymer. For eksempelvis vaskepulver, tandpasta og madvarer. Gær og skimmelsvampe anvendes til brød, ost, alkohol, pølser og andet. Medicinalindustrien benytter svampenes forsvar mod bakterier til udvikling af penicilliner.
Bliv dus med rørhattene
Alle rørhatte har små huller under hatten, som er enderne af nogle lange rør. Deraf er der kun to giftige arter, hvoraf den ene hedder satans rørhat og har røde rør og en stok med rødt net på en gullig baggrund. Svampen lugter af svinegylle. Den anden hedder galde rørhat og har mørkt net på stokken, samt en lyserød underside på hatten. Selv om den ikke er giftig, fortæller navnet om smagen. Satan rørhat er ret sjælden, mens galde rørhat vokser i løvskov og nåleskov.
Grovporet slimrørhat er meget almindelig og vokser i store klynger i fyrreskove med sandjord nær kysten. Hatten er cremefarvet og slimet, og svampen forsyner fyrretræerne med vand fra de dybere jordlag. Den kan spises men smager ikke godt.
Alle andre rørhatte er gode spisesvampe. Birke rørhat vokser under birketræer og lærke rørhatte har et samliv med lærketræer. En anden og spiselig rørhat kaldes også Karl Johan, efter den svenske konge Karl 14. Johan (1763 – 1844), der elskede denne svamp. Den er let at kende på sin krydderstore, brune hat og lyse, buttede stok. Smagen er mild og nøddeagtig. Karl Johan vokser både i ege- og bøge- og nåleskove.