Tallene fra Norge er markante. Derfor hev man lommeregneren frem i Odense, hvor man forsøgte at regne sig frem til, hvad et eftersorteringsanlæg kunne gøre på Fyn. Anlægget på Fyn vil modtage 73.000 ton restaffald fra øens kommuner om året. Restaffaldet sorteres groft og sendes på transportbåndet i eftersorteringsanlægget, hvor robotterne sættes i arbejde. De sorterer her affaldet i forskellige fraktioner, der kan genanvendes. Denne proces, der er beskrevet i en meget forsimplet udgave, vil gøre det muligt at genanvende langt mere affald end hidtil. Man vil opnå en genanvendelse af affaldet på hele 7,3 procent mere, end hvis man fortsatte med kildesorteringen.
Derudover kan anlægget, ved hjælp af nogle såkaldte teknologiske ekstrasorteringer, øge genanvendelsen med yderligere 4,6 procent, blandt andet ved at genanvende plast af lav kvalitet og rester af organisk materiale. Der er lige det men, at anlægget på Fyn vil koste 300 millioner kroner og måske skræmmer andre væk fra lignende projekter, inden de overhovedet har undersøgt det grundigt. Men ikke på Fyn.
– Jeg tror, at der er for få, der har kigget ind i en sorteringsløsning som denne, fordi vi i Danmark ret ensidigt kigger på kildesortering som løsning, og måske har vi glemt at kigge på de mangeårige erfaringer, som man har i Sverige og Norge, hvor kildesortering har vist sig for dyr og for ineffektiv set i forhold til alternativet med eftersortering, siger Poul Juul Hansen.
Han forklarer, at 300 millioner kroner til et eftersorteringsanlæg faktisk er godt givet ud, og det i sidste ende vil være billigere end at fortsætte med kildesortering af plast og drikkekartoner.
Med udgangspunkt i den norske løsning regnede Proces-Fyn sig frem til, at eftersorteringsanlægget blot vil koste en hustand ni kroner mere om året i renovationsafgift. Fortsætter man med kildesorteringen, vil det koste mellem 186 og 272 kroner for en hustand om året. Prisen afhænger af, om det er henholdsvis etageejendom eller parcelhus.