Overskud for første gang i 12 år, men fremtiden er usikker

Overskud for første gang i 12 år, men fremtiden er usikker
Mika Krabbe sidder fortsat i brugsens bestyrelse. Hun fik forklaret de tilhørende, hvorfor de to EU-direktiver kan komme til at påvirke Dagli' Brugsen i Østerlars negativt i fremtiden. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 2. MAJ 2021 • 17:31
| ABONNENT
2. MAJ 2021 • 17:31


Bornholms Tidende sætter fokus på Østerlars

De næste dage sætter vi fokus på Østerlars.

Hvad kendetegner Østerlars? Hvordan er det at bo netop her? Og hvilke udviklingsmuligheder er der i byen?

Det forsøger vi at finde svar på, når vi besøger Østerlars og de mennesker, der bor her.

Vi er fluen på væggen ved brugsens generalforsamling. Vi portrætterer den indfødte, tilflytterne og den nye præst.

Vi taler med nogle af byens erhvervsdrivende, og vi besøger friskolen og Multihuset.

Altsammen for at blive klogere på Østerlars. Vi håber, du vil læse med.

 

På træterrassen ved legepladsen i Østerlars stimler en lille flok af byens indbyggere sammen en tirsdag aften.

Brugsforeningens generalforsamling er under åben himmel i år, og når man kommer, bliver man registreret med navn og telefonnummer i tilfælde af, at der skal laves en smitteopsporing senere.

– Vi sidder sammen. Vi er jo i samme bobbel til hverdag, siger et par i gruppen og sætter sig sammen ved et bord.

Formanden Ralf Skovgaard byder velkommen til det, han kalder en "aparte generalforsamling".

Mange af Coops lokalafdelinger har valgt at holde deres årsmøde digitalt på grund af corona. Men ikke i Østerlars.

De har besluttet sig for at mødes udenfor, så de ikke skal bøvle med teknik. Ifølge brugsuddeler Jørn-Ole Pedersen er mange af medlemmerne ikke så digitale.

Overskud for første gang i 12 år

Solen skinner, men luften er kold.

Ralf Skovgaard kommer med sin beretning. Selvom corona har resulteret i en aparte generalforsamling, så har pandemien også ført noget godt med sig.

– Mange har arbejdet hjemmefra, og det har været godt for brugsen. Folk handlede lokalt i stedet for at handle i Netto på vej hjem fra arbejde. Der blev lukket ned for udenlandsrejser, og de turister, vi så på øen, var danskere. Og der var mange af dem. Vi kan takke dem for, at de lagde en stor omsætning hos os. Vi fik salgsrekord i juli på 1,6 millioner kroner. Det kunne vi godt ønske os de andre måneder også, siger han.

Regnskabet viser, at Dagli' Brugsen i Østerlars i år kan præstere et overskud for første gang i 12 år.

Et beskedent et på 12.389 kroner. Men en sejr i forhold til sidste års resultat, der viste et underskud på 422.526 kroner.

Overskuddet skyldes ifølge formanden en blanding af god omsætning og en skarp prioritering af varer, der giver overskud.

– Vi har haft et større salg, og vi har også forbedret produktiviteten i forretningen og været skarpere på kun at købe de varer, der samlet set gav overskud. Det er rigtig flot gået, siger Ralf Skovgaard.

De tilhørende nikker anerkendende.


Generalforsamlingen i brugsforeningen i Østerlars foregik i år under åben himmel. Her fremlagde den afgående formand, Ralf Skovgaard, et regnskab, der viste et overskud for første gang i 12 år. Foto: Jens-Erik Larsen

Trusler udefra

Trods overskuddet er Dagli' Brugsen i Østerlars stadig sårbar i forhold til andre brugser på Bornholm.

Ikke alle handler lokalt, og turisterne lægger flere penge i kystbyerne.

Udover det er der større aktører uden for Bornholm, der påvirker brugsen i Østerlars, fortæller formanden.

– Coops nye it-system Coop One resulterede i store leveringsproblemer og fejlleverancer i år, siger Ralf Skovgaard.

– Kæmpe problemer, stemmer brugsuddeler Jørn-Ole Pedersen i.

I den nærmeste fremtid står brugsen også med udfordringer, der kommer udefra, fortæller formanden.

– Der er to EU-direktiver, som skal implementeres over de kommende år, som vil true brugsens fremtid, siger Ralf Skovgaard og gennemgår detaljerne i direktiverne.

– Der er et EU-direktiv om forbud mod lange betalingsfrister. I EU lægger man op til, at de nye regler skal gælde for levenrandører med en omsætning på under 350 millioner euro. Men vores erhvervsminister foreslår, at regler skal gælde alle levenrandører, og det ville være en stor udfordring for vores brugs. Men vi ved endnu ikke, hvor det ender, siger han.

Den anden udfordring er EU's F-gasforordning. Den betyder, at fluorerede drivhusgasser, som bliver brugt som kølemiddel i klimaanlæg og varmepumper, skal begrænses, fortæller Ralf Skovgaard.

– De maskiner, man i mange butikker, hoteller og kantiner bruger til at nedkøle, må man ikke bruge længere. Så vi skal have et andet system inden 2025, måske før, og det er en stor investering. Det kommer nok til at koste mellem en og halvanden million, siger han.

Mangel på nye bestyrelsesmedlemmer

Efter spørgsmål fra de fremmødte og uddybende forklaringer om EU-direktivernes betydning for brugsen, gennemgår Ralf Skovgaard regnskabet.

Det bliver godkendt, og nu skal et forslag fra bestyrelsen fremlægges.

– Vi ved, at vi står med en udskiftning i bestyrelsen, så jeg har spurgt ud, om der er nogen, der ønsker at være bestyrelsesmedlemmer. Jeg fik nul svar. Derfor foreslår bestyrelsen, at vi ændrer vores vedtægter, så der står, at vi skal have fem til syv medlemmer i bestyrelsen i stedet for syv, som der står i dag, siger Ralf Skovgaard.

Mika Krabbe, der også sidder i bestyrelsen supplerer:

– Vi ser selvfølgelig gerne, at vi har syv, men det ville ikke give mening, at vi ikke kan have vores forening, fordi vi ikke kan leve op til vores egne vedtægter. Så heller sige mellem fem og syv, siger hun.

De tilhørende er enig og forslaget godkendes.


Brugsuddeler Jørn-Ole Pedersen fortalte ved generalforsamlingen, at året med corona har givet meget arbejde med at overholde de skiftende restriktioner. Det gode ved året var dog, at salget steg og brugsen kommer ud med et overskud for første gang i 12 år. Foto: Jens-Erik Larsen

Farvel til formanden

Generalforsamlingen er ved at være slut, men inden skal der vælges nye bestyrelsesmedlemmer.

Ralf Skovgaard, der er flyttet til Gudhjem siden sidste valg, stiller ikke op til genvalg.

Et andet bestyrelsesmedlem, Bitten Jørgensen, vil hellere være frivillig i brugsen, og stiller derfor heller ikke op igen.

To nye kandidater springer heldigvis hurtigt til. René fra Åløsevej og Cille fra Brommevej.

Efter valget deler brugsuddeler Jørn-Ole Pedersen blomsterbuketter ud til de afgående bestyrelsesmedlemmer, takker dem for deres indsats og tager ordet til slut.

– Vi har haft et specielt år og et kæmpe arbejde med alle de restriktioner i forbindelse med corona. Der kom hele tiden nye, vi skulle tilpasse os, og det hang over hovedet på os, at vi kunne risikere at få bøder, hvis vi ikke gjorde det rigtigt. På den positive side fik vi besøg af mange turister på Bornholm. Vi kunne se, at borgerne i Gudhjem kom og handlede hos os, når der var trængsel i Gudhjem, og hvis vi kunne få dem til at blive ved med det uden for sommerferien, ville det jo være godt, siger han.

Østerlarsboerne bliver enige om, at det må kunne løses med en bom, der kan spærre Gamlevældevej.

Det bliver dog ikke fremsat som et reelt forslag.

Den aparte generalforsamling er slut, og nu skal den nye bestyrelse konstituere sig.

Foran venter dem en stor opgave med at finde ud af, hvordan de kan holde den positive fremgang i brugsen, der på mange måder er samlingspunktet for byen.