Afgående formand: ‘Der mangler politisk fokus på Bornholms indland”

Afgående formand: ‘Der mangler politisk fokus på Bornholms indland”
Billedtekst: Ralf Skovgaard mener, at kommunen og borgerforeningen bør se mere på, hvordan man kan skabe et centrum i Østerlars, så det ikke bare er en gennemkørselsby. Foto: Jens-Erik Larsen.
| ABONNENT | 4. MAJ 2021 • 11:16
| ABONNENT
4. MAJ 2021 • 11:16


Bornholms Tidende sætter fokus på Østerlars

De næste dage sætter vi fokus på Østerlars.

Hvad kendetegner Østerlars? Hvordan er det at bo netop her? Og hvilke udviklingsmuligheder er der i byen?

Det forsøger vi at finde svar på, når vi besøger Østerlars og de mennesker, der bor her.

Vi er fluen på væggen ved brugsens generalforsamling. Vi portrætterer den indfødte, tilflytterne og den nye præst.

Vi taler med nogle af byens erhvervsdrivende, og vi besøger friskolen og Multihuset.

Altsammen for at blive klogere på Østerlars. Vi håber, du vil læse med.



Ralf Skovgaard spejder mod toppen af DLG-siloen, der tårner op midt i Østerlars.

Hvis han kunne bestemme, ville der ikke længere være erhverv i bygningen og antenner på toppen.

Der ville være nybyggede lejligheder med udsigt til Christiansø.

– Det, man snakker om at lave i siloen i Rønne, kunne man sagtens lave i Østerlars. De øverste lejligheder ville få en fantastisk udsigt, og man ville have brugsen lige i nærheden, siger han.

Det er den aktuelle snak om at ombygge siloen i Rønne til et lejlighedskompleks, der har fået Ralf Skovgaard på banen med idéen om et tilsvarende silo-projekt i Østerlars.

Men han er også klar over, at det kræver mere end blot en god idé.

– Siloen står til salg for en million. Man kan selvfølgelig diskutere, om det er den rette pris, men man får jo så også både siloen og de andre bygninger omkring den. Det, der virkelig koster, er ombygningen til lejligheder. Der har vi jo brug for, at der kommer en rigmand, der kan se idéen med det, siger han.


Billedtekst: En af Ralf Skovgaards idéer er, at siloen i Østerlars, der lige nu står til salg, skal omdannes til et lejlighedskompleks, lige som der har været snak om i Rønne og Hasle. Foto: Jens-Erik Larsen.

Brug for flere børnefamilier

Vi har sat Ralf Skovgaard i stævne for at snakke om udviklingsmulighederne i Østerlars. Med siloen i ryggen går vi tilbage mod Dagli'Brugsen.

Ralf Skovgaard er netop gået af som formand for brugsens bestyrelse, fordi han fornylig er flyttet fra Østerlars til Gudhjem.

Han har boet det meste af sit liv på Sjælland, men flyttede til Østerlars for et par år siden, da hans datter Tenna besluttede sig for at bytte København ud med Bornholm.

Ralf Skovgaard lejede sig ind i huset lige overfor brugsen, og da de lokale opdagede, at han havde en regnskabsuddannelse, fik de ham overtalt til at gå ind i brugsens bestyrelse.

I hans tid som formand, har Ralf Skovgaard tænkt meget over, hvad der kan gøre Østerlars mere attraktiv for tilflyttere og turister fremover.

For brugsen, der ikke klarer sig helt så godt som de andre brugsforeninger på Bornholm, har hårdt brug for et større kundegrundlag, fortæller Ralf Skovgaard.

– Vi skulle gerne have 15-20 procent flere kunder i butikken, så vi kan øge omsætningen tilsvarende. Det er særligt børnefamilier, vi skal have flere af. Det er dem, der handler mest. Og så kan vi jo se, at de andre brugsforeninger nyder godt af turisterne. Østerlars har nogle af de største turistattraktioner, men turisterne kører desværre ikke ned i brugsen. Det må vi gøre noget ved, siger han.

Engang en driftig by

Ralf Skovgaard er vokset op på Sjælland, men har et gammelt slægtskab med Østerlars.

Hans farmor blev født her, og hans oldefar var med til at udstykke jorden til den selvsamme brugs, som Ralf Skovgaard indtil for nylig har været formand for.

Han ser byen med en tilflytters øjne, men han har også stor respekt for byens historie og fremhæver den, når han skal sige, hvad der kendertegner Østerlars.

– Byen har jo en fantastisk historie. Det var en driftig by engang, og det kan den blive igen, mener han.

Ralf Skovgaard mener, siloen bør omdannes til moderne, lækre ferie- eller helårsboliger, som kan tiltrække flere borgere til byen og dermed et større kundegrundlag til brugsen og eventuelt andre butikker på sigt.

Udover det moderne byggeri, ønsker han også, at man får genskabt den landsbystemning, som var engang.

– Jeg mener, vi skal have den der gadekærsstemning tilbage. Noget, hvor man får en fornemmelse af, at der er et centrum og et naturligt samlingspunkt i byen. Det er der ikke i øjeblikket. Nu er det bare en gennemkørselsby, siger han.


Ralf Skovgaard mener, at der er et stort udviklingspotentiale i Østerlars, og han håber, at nogen med kapital vil indse det. Eksempelvis kan den gamle "tankplads", legeplads og shelterplads laves en oase til gavn for både de lokale og turisterne. Foto: Jens-Erik Larsen.

Folk skal blive hængende

Vi passerer brugsen og skråner over vejen til den asfalterede plads, "tankpladsen".

Her ser Ralf Skovgaard et stort potentiale for at lave noget, som får dem, der normalt kører igennem Østerlars, til at stoppe op og bruge tid og penge i byen.

– Man bør lave noget spændende, der gør, at folk stopper op og får lyst til at opholde sig her. Det kunne være en midlertidig holdeplads for autocampere, der venter på at få plads på en af campingpladserne ude på øen, og som har brug for at være et sted i mellemtiden. Det kunne også være et pitstop for cykelturisterne. Mange af dem kører igennem byen, og der kunne være et potentiale i at få dem til at blive lidt, siger han.

Fra den asfalterede plads fortsætter vi ned ad stien til byens legeplads, der ligger godt gemt, hvis man ikke er kendt i Østerlars.

Bagved ligger også et grønt areal med et shelter, som borgerforeningen har været med til at få bygget.

Her mener Ralf Skovgaard også, der er potentiale for at gøre mere.

– Hvis der nu lå flere shelters her, ville det skabe et community, hvor flere slog sig ned sammen. Så skulle de jo nok også handle, og på den måde ville det betyde flere kunder til brugsen, siger han.

Klar til kommunalvalg

Det grønne areal mellem "tankpladsen" og legepladsen er privat, men sat til salg for 200.000 kroner.

Ralf Skovgaard ser for sig, hvordan man med det stykke jord, den gamle tankplads, legeplads og shelterplads kan lave en oase til gavn for både de lokale og turisterne.

– For det første, ville det binde byen bedre sammen, og så ville der komme et helt andet liv, som kunne tiltrække folk udefra, siger han.

Ralf Skovgaard er regnskabsuddannet og ikke byplanlægger, men han har idéerne og lysten til at gøre mere for byerne midt på øen.

Det er en af årsagerne til, at han stiller op for De Konservative ved kommunalvalget til november. Og det gør han med et par klare lokale mærkesager i lommen.

– Det er jo en af grundende til, jeg går ind i politik. Det er for at være med til at arbejde for, at der sker noget mere. Jeg synes, man fra politisk side primært prioriterer kysterne, og så dør indlandet altså. Det er en katastrofe. Jeg mener, vi skal gøre meget mere for indlandet. Det skal dyrkes og udvikles, så man får noget liv og stemning tilbage, siger han.

– Og så skal vi have bopælspligten tilbage, så vi ikke har alle de tomme huse stående.