Oprydningsarbejdet efter væltet kran trækker ud
Foto: Jacob Jepsen

2. APR 2021 • 14:56 • AF MARTIN G. HANSEN • GRATIS

Oprydningsarbejdet efter væltet kran trækker ud

Kranen er væk, men Gl. Rønnevej i Nexø er stadig spærret. Sådan lyder meldingen fra Bornholms Brandvæsen fredag eftermiddag.

- Nu er vi startet på graveopgaven, hvor de et par af tusind liter hydraulikolie er løbet ud, og det er vi ikke færdige med, så vejen er ikke åben endnu, siger vagthavende indsatsleder Kim Riis.

Han har svært ved at komme med et bud på, hvor lang tid det tager, fordi det kommer an på, hvor langt olien er trængt ned i undergrunden. 

- Lige nu er vi nået to meter ned, og vi møder stadigvæk hydraulikolie, simpelthen på grund af ormehuller. Og så længe vi møder olie, graver vi ufortrødent videre. Det er vi nødt til rent miljømæssigt. 

Vejen stadig spærret

Foruden den vagthavende indsatsleder, er fire mand fra et entreprenørfirma og én fra Teknik og Miljø til stede ved oprydningsarbejdet fredag. Specialisterne fra virksomheden BMS, som fjernede selve kranen, er er taget hjem igen.

- Så vi er seks mand, der synes, at denne langfredag bliver ekstra lang. Men det er jo vores job, lyder det muntert fra Kim Riis.  

Entreprenørfirmaet bruger en gravemaskine til at fjerne det forurenet jord, som de putte på ladet af én af de to lastbiler, der ligger og kører pendulfart til Bofa.

På grund af det fortsatte arbejde, de arbejdendes sikkerhed og at vejen ikke er en hovedfærdselsåre, har man valgt af opretholde afspærringen, forklarer Kim Riis.  

- Det for at give os arbejdsro, og vurderingen har hele tiden været, at det drejer sig om en mindre trafikeret vej. I hvert fald er det en vej, man ikke nødvendigvis behøver bruge, man kan bare køre rundt om. Så vi generer ikke nogen. Dem, vi generer, er nok kun de nysgerrige.

Bornholms Politi henviser billister til, at de benytter Andersen Nexø

Udfordringer undervejs

Uheldet skete, da føreren af den 65 tons tunge kran var i gang med at løfte en transformerstation. Kranen væltede, og det resulterede i, at strækningen mellem Byvangen og Sommerfugleparken Gl. Rønnevej siden tirsdag har været spærret.

Lørdag er både den væltede kran og transformerstationen fjernet efter, at oprydningsfolkene knoklede igennem hele torsdagen fra klokken syv om morgenen til sen aften.

Indsatsleder ved Bornholms Brandvæsen Per Zarzycki overvågede torsdag oprydningsarbejdet, der som vanen tro bød på lidt overraskelser til oprydningsmanskabet.

- At sige efter planen er nok lige overkill (overdrivelse, red.). Det går fremad, og det går den rigtige vej. Det er selvfølgelig lidt udfordringer, men dem tager vi undervejs, sagde han til Bornholms Tidende torsdag.

Udfordringerne lå ikke så meget i at fjerne det defekte, men at få underdelen af kranen væk, fordi den simpelthen ikke kunne starte, forklarer Kim Riis. 

Fredag morgen lykkedes det dog at få gang i motoren igen, og kranen er kørt til Rønne, hvor den ankom sidst på formiddagen. 

Den holder nu på en parkeringsplads i Rønne, og der er gjort foranstaltninger, så hydraulikolien ikke længere løber ud af den.

- Så den interesserer vi os ikke længere for, siger Kim Riis, der dog fredag eftermiddag ikke tør love, hvornår Gl. Rønnevej bliver farbar igen.   
Bornholms Tidende
Nørregade 11-19
DK-3700 Rønne
CVR Nr: 35244115

Tlf.: 5690 3000
E-mail: Redaktionen

Chefredaktion
Nanna Krogh (konstitueret chefredaktør)
nk@bornholmstidende.dk

Direktion
Kim Eland (adm. direktør)

Webmaster: Webmaster

Kontakt
Kontakt os
Abonnementsbetingelser
Cookie og privatlivspolitikHotline
Har du et tip eller hastende
redaktionelle henvendelser uden
for kontortid er du velkommen til at bruge linket her:Tip avisen.

© Copyright 2021 Bornholms Tidende.