'Eventyrlig højsæson' bragte ny café helskindet gennem turbulent år

'Eventyrlig højsæson' bragte ny café helskindet gennem turbulent år
Banken i Kirkegade i Allinge. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 17. JAN 2021 • 20:34
Af:
mads-westermann
| ABONNENT
17. JAN 2021 • 20:34
IVÆRKSÆTTER

På lørdag er det nøjagtigt et år siden Daniel Mühlendorph, hans mor Bente Sørensen og den sjællandske investor Keld Egelund i fællesskab stiftede anpartsselskabet Banken Bornholm ApS, som driver cafeen Banken i Kirkegade i Allinge.

Dengang havde de næppe forestillet sig, hvor turbulent det første år i deres fælles forretning ville blive.

Alligevel kan du nu knapt et år senere se tilbage på en forretning, som trods alle odds har overgået deres forventninger.

Forsinket åbning var en fordel

Egentlig var det planen, at den kombinerede café og butik skulle være åbnet i påsken 2020, men det satte corona-pandemien og den efterfølgende nedlukning af hele Danmark en stopper for, og i stedet måtte de vente med at åbne til den 29. maj, hvor restriktionerne blev lettet.

Set i bagklogskabens klare lys, synes Daniel Mühlendorph i dag, at det måske var meget godt, at åbningen ikke faldt sammen sammen med årets første store turistrykind.

– Det kostede os selvfølgelig nogle penge, at vi ikke kunne åbne, som planlagt. Men på den anden side blev det en mindre hektisk åbning. Og hvis det ikke havde været for forsinkelsen på grund covid, så havde vi ikke været færdige med indretningen, da vi åbnede, og så var vi blevet blæst bagover, siger han i dag til Bornholms Tidende.

Et lille plus

Mühlendorph er selvfølgelig ærgerlig over den omsætning, cafeen og butikken er gået glip af. Først på grund af corona-restriktionerne og senere på grund af det aflyste folkemøde, men efter at have gjort regnskabet op og sendt det af sted til revisoren giver han udtryk for at være mere end tilfreds.

– Vi kommer ud af året med skindet på næsen, og jeg regner med, at vi ender med et lille plus i regnskabet. Det synes jeg er ret fint, når det er det første år i en forretning i denne størrelse.

Har selv måttet betale

Samtidig lægger han dog ikke skjul på, at corona-pandemien også har været et dyrt bekendtskab for de tre iværksættere.

Fordi virksomheden har eksisteret i mindre end et år, har den nemlig ikke kunnet få økonomisk hjælp fra nogle af støtteordningerne, der har været til rådighed for erhvervslivet for at kompensere for konsekvenserne af de omfattende nedlukninger.

– Fordi vi som virksomhed er mindre end et år gamle, har vi ikke kunnet fremvise gamle regnskaber, der kunne dokumentere vores tab, og derfor har vi ikke kunnet få støtte. Det betyder, at vi som nye iværksættere selv har måttet dække tabet, mens etablerede virksomheder har kunnet få støtte, fortæller Daniel Mühlendorph til Bornholms Tidende.

Ikke kun på havnen

At den kombinerede café og butik alligevel kommer ud med et lille overskud, forklarer han med, at da corona-restriktionerne endelig blev hævet, så var der masser af kunder.

– Vi blev nærmest oversvømmet. Højsæsonen var eventyrlig, og den betød, at vi kunne indhente noget af det tabte.

Og da turisterne tog hjem, fortsatte allingeboerne selv med med at besøge Banken.

– Flere af de lokale kommer og bruger stedet, og det er dejligt og vigtigt for et sted som det her, og det er tydeligt, at nu er det ikke kun på havnen, der sker noget i Allinge. Hvor der i tidligere år har været tomme lokaler i Kirkegade, så har der været noget i alle butikkerne i år, siger Mülendorph.

Planlægger udvidelse

Hvornår Banken igen kan slå dørene op for lokale og turister, er på grund af corona-situationen uvist, men Daniel Mühlendorph er optimist, og folkene bag Banken planlægger allerede nu at udvikle og udvide forretningskonceptet.

– Vi kommer til at udvide menuen. I det første år har vi mest satset på tapas og brunch, men i den kommende sæson kommer vil til at have flere retter på kortet.

På samme måde bliver sortimentet i den tilstødende butik, som handler med livsstilsprodukter, også udvidet. I dag sælges der produkter fra Madam Stoltz, Okker-Gokker og andre bornholmske brands, og dem kommer der flere af i det kommende år.

Sidst men ikke mindst planlægger Daniel Mühlendorph og hans forretningspartnere, at der i den kommende sæson også skal gang i forskellige arrangementer, som i 2020 måtte skrinlægges på grund af covid. Det er blandt andet optræden af forskellige talere, gin- og cocktailsmagninger og cocktail-kurser.

– Og så kommer vi til at opgradere de udendørs rammer, så der er plads til flere, og så det er hyggeligt at sidde udenfor, lover Daniel Mühlendorph.