Økonomiske problemer: Efterskolens fremtid i fare

Journalist
Bornholms Efterskole står med så store økonomiske udfordringer, at man har søgt om midlertidig henstand hos sine kreditorer.
Som følge af faldende elevtal, står Bornholms Efterskole med så store økonomiske udfordringer, at man nu har søgt om midlertidig henstand hos sine kreditorer.
Det meddeler forstander Bjarne Holm i en pressemeddelelse.
"Bestyrelsen og skolens ledelse arbejder målrettet på at forbedre den økonomiske situation, så Bornholms Efterskole fortsat kan tilbyde unge et unikt og udviklende efterskoleophold på Bornholm. Vi er i dialog med relevante samarbejdspartnere og undersøger forskellige muligheder for at sikre en bæredygtig løsning", lyder det i meddelelsen.
Efterskolen har derfor anmodet kreditorerne om en midlertidig henstand på tre måneder for at styrke skolens likviditet og sikre en stabil drift fremadrettet, oplyses det.
"Vi har stor tiltro til, at vi med opbakning fra lokalsamfundet, vores kreditorer og øvrige interessenter kan styrke skolens økonomi og fortsat være en vigtig del af Bornholms uddannelsesmiljø", skriver Bjarne Holm.
Problemer længe
Det har været kendt i noget tid, at efterskolen kæmper med økonomien, og i slutningen af sidste år, erkendte forstanderen da også, at det stod skidt til.
– Men det står ikke så skidt til, at vi ikke kan drive en efterskole. Men det bliver ikke ved med at være sjovt. Så der skal ske noget, lød det til TV 2/Bornholm.
Årsagen er som nævnt et faldende elevtal, og hvor der i 2023 startede 80 elever på skolen, startede der sidste kun 50 nye elever på skolen, hvor der er plads til 90 elever i alt.
Det fik i efteråret Bjarne Holm til at lave et opråb, som blev delt mangt og meget på de sociale medier.
– Vi har mange ledige pladser lige nu, og det handler om økonomi, når jeg vælger at lave sådan et opslag her, for den bedste måde at regulere økonomien, det er ved at have nogle flere elever, forklarede han til Tidende.
Men i december var man nede på at have blot 25 elever på skolen.
Forstanderen fortæller torsdag, at han på nuværende tidspunkt ikke har yderligere kommentarer, og han håber på arbejdsro til at få løst den nuværende situation.
'Vil være enormt sørgeligt'
I interesseorganisationen Efterskolerne er man orienteret om Bornholms Efterskoles situation, fortæller formand Torben Vind Rasmussen til Tidende.
– Indledningsvist synes jeg, det er helt vildt vigtigt at også Bornholm har en efterskole. Efterskolelandskabet er spredt ud over hele Danmark, og det vil være enormt sørgeligt, hvis ikke også Bornholm har en efterskole. Så vi håber rigtig meget, at det lykkes for Bornholms Efterskole at skabe den kapital, siger han.
Interesseorganisationen er ikke direkte inddraget i efterskolens situation, da det er en sag, der foregår mellem Undervisningsministeriet og Bornholms Efterskole.
– Det er jo en sag mellem Styrelsen for kvalitet og undervisning og Bornholms Efterskole. Vi er bare en interesseorganisation, som er i dialog, når skolen inviterer til dialog. Det her er ikke en sag, hvor vi på den korte bane kan gøre så meget, siger Torben Vind Rasmussen.
'Nemmere at trække bornholmere til Sjælland'
Men kan I gøre noget for at hjælpe Bornholms Efterskole?
– Det at drive en efterskole påhviler jo den enkelte skole og bestyrelse. Men nogle gange henvender man sig jo om gode råd i forhold til strategier, og så prøver vi at pege et sted hen, hvor folk kan være med til at vejlede. Men i de fleste tilfælde er det nogle strategier, der bliver bygget med stort ejerskab på den enkelte skole. Det vil sige, at skolen sætter sig sammen og siger: ”Hvad er vores særkende? Hvad er vores muligheder? Hvad er vores ressourcer? Hvad er vores udfordringer?” og med afsæt i det laver en skole.
Hvor udbredt er det, at efterskoler i Danmark står i en situation, der ligner den på Bornholm?
– Efterskolerne har været en lang succeshistorie. Men qua at børnetallet i Danmark er faldende, og specielt antallet af teenagere kommer til at falde de næste fem år, er jeg ret overbevist om, at flere skoler kommer til at stå i samme situation som Bornholm. Simpelthen fordi der er færre elever at rekruttere. Der lider Bornholm nok under, at det er svært at trække folk fra Sjælland til Bornholm. Det er nemmere at trække bornholmere til Sjælland, lyder det fra Torben Vind Rasmussen.

Håndværk trumfer fabriksting
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration