Nyt arrangement vokser: Natur og sind er nøgleordene

Nyt arrangement vokser: Natur og sind er nøgleordene
Der er naturtræning onsdag og søndag i hver uge, som Ann Shannet Andersen tog initiativ til for en måned siden. Indtil videre har holdene været på omkring otte deltagere. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 11. MAJ 2021 • 16:06
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
11. MAJ 2021 • 16:06




Bornholms Tidende sætter fokus på Sorthat-Muleby

Vi sætter i denne uge fokus på Sorthat-Muleby.

Området er ren idyl, men er der noget liv her i bebyggelserne langs med skoven mellem Rønne og Hasle?

Hvem er det, der bor her, og hvorfor bor de her?

Hvad sker der her – er der noget erhvervsliv og foreningsliv, eller er det bare "sovebyer"?

Vi lægger ud med et interview med borgerforeningens formand, og vi er til affaldsindsamling. I de kommende dage møder vi blandt andre købmanden og hotelejeren.



En høj, munter latter høres fra Hasle Klinkerskov på Havvej. Det er søndag formiddag, det meste af morgenen har regnen stået ned i stride strømme, men alligevel er en lille flok mødt op for at være med til weekendens naturtræning i Sorthat.

Det er et nyt koncept, som Ann Shannet Andersen tog initiativ til at starte for en måned siden.

– Det er træning uden en facitliste. Det handler om, at vi skal være i naturen, gøre det vi kan og have det sjovt, fortæller Ann Shannet Andersen.

Og sandt nok påvirker det tvivlende vejr ikke humøret hos de friske fremmødte. Allerede fra første minut bliver der grinet over dagens begynderøvelse, som er navneleg. Her skiftes hver deltager til at sige sit navn efterfulgt af et dyr med samme bogstav.

Som træner af holdet tager Ann Shannet Andersen styringen og starter ud: "Jeg hedder Ann Shannet, og jeg er en albatros," siger hun og begynder så at baske med armene for at ligne sit dyr.

To sekunder går der, før deltagerne også smider hæmningerne og gør træneren kunsten efter, samtidig med de alle bryder ud i latter.

En total omlægning af livet

Ann Shannet Andersen valgte at starte naturtræningsholdet op af flere årsager.

– Både for at give noget til lokalsamfundet og deltagerne – folk har brug at komme ud i naturen. Men en stor del af grunden var også for at holde mig selv i gang, siger Ann Shannet Andersen, der for et år siden blev førtidspensionist.

Inden da arbejdede hun i 25 år på Bornholms Hospital som bioanalytiker, men for to år siden fik hun diagnosen fibromyalgi, som skulle ændre hendes liv. Fibromyalgi er en kronisk smertetilstand i kroppen, der især er kendetegnet ved smerter i musklerne, træthed og nedsat fysisk udholdenhed.

Grundet sygdommen måtte hun omlægge sit liv fuldstændigt.

– Hvem er jeg, når jeg ikke er bioanalytiker? Hvad skal jeg så finde på at lave, og hvad kan jeg holde til?, spurgte Ann Shannet Andersen sig selv.

For to måneder siden fik hun så tilbudt at tage et naturtrænerkursus gennem Tejn IF, og straks trippede hun for at komme ud og prøve det af.

– Så oprettede jeg nogle begivenheder på Facebook, og det viste sig jo, at der var fin opbakning. Der kommer flere for hver gang, fortæller Ann Shannet Andersen.


Bente Kjeldsen (tv) kan især godt lide de mange balanceøvelser og det sociale fællesskab. Alle voksne kan deltage, men holdet er lukket for børn. Foto: Jens-Erik Larsen

Glemmer hverdagens problemer

På naturlegepladsen i Hasle Klinkerskov er deltagerne blevet sat sammen to og to. Med en pind mellem dem, som markerer en meters corona-afstand går de sammen dybere ind i skoven. Den ene lukker øjnene og bliver af makkeren ført hen til et træ, som personen senere skal finde igen.

– Meget af træningen går ud på at sanse, mærke naturen og være i balance, forklarer Ann Shannet Andersen, mens deltagerne forsøger at memorere træerne gennem fingrene.

En af de frømmødte er Bente Kjeldsen. Det er fjerde gang, hun deltager til en naturtræning, og hun kommer helt sikkert igen.

– Jeg kan godt lide, at man kan lave øvelserne på egne præmisser. Der er ikke noget rigtigt og forkert her, man gør, som man har lyst. Det er virkelig et fristed, hvor vi voksne bliver som børn, der leger igen og glemmer hverdagens problemer, siger Bente Kjeldsen.

Håber det vokser sig stort

Det er ikke kun underholdende for deltagerne selv, forbipasserede der lufter hunden på søndagstur kigger også nysgerrigt og grinende, når de går forbi.

– Det er bare fedt at skabe glæde, og her griner vi nemlig med hinanden og ikke ad hinanden, siger Ann Shannet Andersen.

Indtil videre er deltagerne kommet fra hele øen. Til dagens træning kommer de blandt andet fra Rønne og Østermarie, og tidligere er der kommet deltagere fra Nexø og Snogebæk.

– Det er fedt, at folk gider tage turen. Jeg håber på, at det vokser sig større, og at der forhåbentlig også kommer flere deltagere fra lokalområdet, Sorthat-Muleby, siger Ann Shannet Andersen.

Hun understreger, at Sorthat er den perfekte beliggenhed til naturtræning, da der både er skov, å og strand – altsammen tæt på hinanden.