Ny melding: Rystelser kom fra atmosfæren

Ny melding: Rystelser kom fra atmosfæren
Rystelserne kunne blandt andet mærkes i Nexø. Arkivfoto: Berit Hvassum
TOPNYHED | 15. MAJ 2023 • 13:19
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED
15. MAJ 2023 • 13:19

Ikke jordskælv. Nu heller ikke længere en eksplosion i Polen. Men derimod "højst sandsynligt" trykbølger fra en eller flere begivenheder i atmosfæren, hvis kilde man dog ikke kan forklare.

Sådan lyder mandag klokken 13 de danske seismologer fra GEUS' nye bud på, hvorfor særligt det østlige Østbornholm oplevede kraftige rystelser lørdag eftermiddag kort efter klokken 15.

GEUS' nye melding kommer i form af en pressemeddelelse, hvori GEUS tager afstand fra teorien om, at rystelserne på Bornholm var forårsaget af en sprængning i Polen lørdag klokken 14.57.

Den polske sprængning var fra søndag morgen GEUS' bedste bud på en forklaring. Mandagens pressemeddelelse efterlader dog det modsatte indtryk, at GEUS allerede søndag morgen gik væk fra at tro, at rystelserne skyldtes sprængningen i Polen.

I stedet skriver GEUS nu, at de danske seismologer allerede søndag slog ind på teorien om uforklarlige trykbølger af lyd fra atmosfæren som det bedste bud på, hvorfor Bornholm oplevede rystelserne.

"(Søndag, red.) den 14. maj om morgenen konstaterer seismologer i GEUS efter grundige undersøgelser af registreringerne, at de registrerede rystelser på Bornholm ikke skyldes jordskælv, men højst sandsynligt akustiske trykbølger fra en eller flere hændelser et sted i atmosfæren. Det er dog ikke muligt for forskerne at konkludere, hvad der har produceret de kraftige trykbølger", hedder det i GEUS' korte pressemeddelelse.

"Seismologerne kan dog melde ud, at det er usandsynligt, at rystelserne stammer fra en kontrolleret sprængning i Polen, der blev foretaget kort forinden de første meldinger om rystelser på Bornholm", fortsætter GEUS.

Pressemeddelelsen fra GEUS oplyser ikke på hvilket grundlag GEUS har forladt teorien om den polske eksplosion som kilden til rystelserne. GEUS oplyser heller ikke, hvornår man forlod teorien. Det har ikke været muligt at få de spørgsmål afklaret med yderligere kommentarer fra Trine Dahl-Jensen.

Det polske nyhedsbillede

Den nye udmelding passer bedre med det, som det polske nyhedsbillede har peget på i weekenden.

Ingen polske nyhedsmedier har beskrevet eksplosionen i Polen eller reaktioner på den fra polakker. I stedet har de polske medier undret sig og citeret danske medier for at skrive om rystelser i Polen – nogle gange ledsaget af et spørgsmålstegn.

– Ingen i Polen har mærket noget, sagde Hanna Piorska, der er biolog og arbejder som naturvejleder hos Natur Bornholm, tidligere i dag til Tidende.

Hanna Piorska har polsk baggrund og har familie i det nordlige Polen – tæt på det sted, som de danske seismologiske undersøgelser fra GEUS frem til mandag morgen pegede på som det mest sandsynlige bud på kilden til rystelserne.

– Jeg har snakket med min familie, som bor i området. De har ikke mærket noget, og ingen polske medier har skrevet om nogen, der har mærket noget. Myndighederne har heller ikke været ude at sige noget. Det undrer mig, sagde Hanna Piorska.

– Man skulle jo mene, at hvis en rystelse i Polen er så kraftig, at den kan mærkes på Bornholm, så burde den også kunne mærkes i Polen, lød det tidligere i dag fra Hanna Piorska.

"Det ligner en sprængning"

Søndag morgen bragte GEUS selv eksplosionen i Polen på bane som den mest sandsynlige kilde til rystelserne.

– Der har ikke været et jordskælv på Bornholm eller nærmeste omegn. Der har været en seismisk hændelse i det nordlige Polen, sagde Trine Dahl-Jensen, seniorforsker ved GEUS, søndag morgen til Ritzau. 

– Det ligner en sprængning, så det formoder vi, at det er. Men det er ikke noget, som vi har fået bekræftet, fortsatte Trine Dahl-Jensen.

– Det ligner en sprængning. Men det behøver jo ikke i sig selv være odiøst. Der er mange gode forklaringer på, hvorfor man laver en sprængning. Det kan være et hus, som bliver sprængt eller en mine, der bliver sprængt bort, sagde Trine Dahl-Jensen søndag morgen til TV2/ Bornholm.

Også mandag morgen holdt GEUS fast i eksplosionen i Polen som det mest sandsynlige bud på kilden til de bornholmske rystelser.

– Vi er seismologer, og vi har, som vi oplyste søndag, konstateret, at der har været, hvad vi formoder er en sprængning i Polen, og at der ikke har været jordskælv på Bornholm eller omegn. Og så er vores rolle udtømt, sagde Trine Dahl-Jensen mandag morgen til Bornholms Tidende.