Mistillid til campusledelsen: 'Jeg forstår godt, at folk er utilfredse'

Mistillid til campusledelsen: 'Jeg forstår godt, at folk er utilfredse'
Campus Bornholm. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 17. JUN 2022 • 14:13
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. JUN 2022 • 14:13

En varslet fyringsrunde på erhvervsuddannelserne på Campus Bornholm har fået underviserne til at sende et åbent brev til pressen. Campusdirektør Inge Prip forstår godt frustrationerne.

 

Mistrivsel og mistillid er de ord, underviserne på EUD-afdelingen på Campus Bornholm bruger til at beskrive forholdet til uddannelsesinstitutionens øverste ledelse i et åbent brev, som de har sendt til de lokale medier. Den aktuelle, udløsende faktor er en fyringsrunde, og direktør Inge Prip kan godt forstå, at medarbejderne er frustrerede og utilfredse.

"En fyringsrunde på EUD øger endnu engang mistilliden til den øverste campusledelse. En fyringsrunde, der efter sigende har været to år undervejs, bliver udmeldt, en uge før sindetskrivelserne bliver sendt afsted. Vi medarbejdere råber vagt i gevær og sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt ledelsen har arbejdet med alle tænkelige muligheder for at undgå denne fyringsrunde, men bliver gentagne gange mødt med nedladende toner om, at det er en ledelsesmæssig beslutning, der ikke står til diskussion", står der i det åbne brev, som er underskrevet af underviserne på EUD.

Inge Prip har ikke set brevet og vidste heller ikke, at det er sendt ud til pressen. Hun bekræfter, at Campus Bornholm har været nødt til at nedlægge to undervisningsstillinger.

– For det første har vi ikke helt det samme antal elever, som vi havde budgetteret med. En af grundene til det er, at det er højkonjunktur, så det er rigtig svært at få gang i vores efteruddannelsesaktivitet, for virksomhederne kan ikke undvære deres medarbejdere. Så er der også en anden ting, og det er, at vi i en årrække har haft ret mange midlertidige projektmidler og EU Socialfondsprojekter og sådan noget, og dem har vi væsentligt færre af i den kommende tid. Derfor er vores indtægtsgrundlag lidt presset, så vi er nødt til at nedlægge to stillinger, siger campusdirektøren til Tidende.

Hun tilføjer, at campusledelsen er frygtelig ked af at skulle afskedige medarbejdere, som bliver afskediget med udgangspunkt i arbejdsmangel.

– Vi kan ikke sige noget dårligt om de medarbejdere, der kommer til at stoppe. Det er dygtige og afholdte medarbejdere, som både ledelsen og kollegerne og eleverne er glade for. Men sådan er det bare, når man er i den her situation. Så er man nødt til at sige farvel til nogle medarbejdere, siger Inge Prip.

Dialog er i gang

I det åbne brev skriver underviserne, at dårligt arbejdsmiljø og mistrivsel blandt medarbejderne på EUD har været til at få øje på i mange år. Der har været flere opråb fra underviserne, blandt andet i form af flere bekymringsbreve til ledelsen, i håb om, at denne ville tage fat om problemets rod.

"Bolde er blevet spillet op, men de falder lige så hurtigt til jorden igen. Hver gang er der blevet lovet, men ikke holdt. Og imens mistilliden til campusledelsen voksede sig større, blev medarbejderstaben mindre. Undervisere søgte væk i hobetal: Nogle til andre jobs; nogle valgte at sige op til ledighed", skriver underviserne.

Direktør Inge Prip er meget bevidst om, at der er stor utilfredshed med, at Campus Bornholm ser sig nødsaget til at nedlægge to stillinger. Samtidig siger hun, at ingen har fået deres afskedigelsesbrev endnu, men de har fået et varsel om, at Campus Bornholm påtænker af afskedige dem.

– Derfor er vi selvfølgelig i en dialog og har været det, siden vi meddelte vores tillidsrepræsentant, vores samarbejdsudvalg og vores lærere, at vi blev nødt til at nedlægge stillinger. Den dialog er vigtig for os at have, og den kommer vi til at videreføre. Det er også noget, bestyrelsen har været involveret i, så det er en ting, der fylder rigtig meget hos os, og det er en svær situation, som også er belastende for trivslen og samarbejdet i den situation, vi befinder os i, siger hun.

Utilfredshed er forståelig

Ifølge det åbne brev hænger underviserne i med det yderste af neglene, og de nægter at give op, for de elsker at undervise.

"Vi brænder for vores fag og de unge mennesker. Vi vil gå uendelig langt i kampen for og om eleverne, også ud over det man kan forvente i vores ansættelse, men hvis vi mister mange flere kvalificerede kollegaer, mister vi arbejdsglæden", skriver de.

Fra Inge Prip lyder det, at den igangværende dialog også handler om, hvad man skal gøre for at genoprette tilliden og trivslen.

– Det er sørme svært at undgå, at der er frustrationer og utilfredshed med, at man nedlægger stillinger. Så jeg forstår da godt, at folk er utilfredse med det, det er der ikke noget at sige til, siger hun til Tidende.

 

 

Det åbne brev

 

Mistrivsel på EUD blandt medarbejdere og mistillid til ledelsen på Campus Bornholm

En fyringsrunde på EUD øger endnu engang mistilliden til den øverste Campusledelse. En fyringsrunde, der efter sigende har været to år undervejs, bliver udmeldt en uge før sindetskrivelserne bliver sendt afsted. Vi medarbejdere råber vagt i gevær og sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt ledelsen har arbejdet med alle tænkelige muligheder for at undgå denne fyringsrunde, men bliver gentagne gange mødt med nedladende toner om, at det er en ledelsesmæssig beslutning, der ikke står til diskussion.

I mange år har dårligt arbejdsmiljø og mistrivsel blandt medarbejderne på EUD været til at få øje på: Der har været flere opråb fra underviserne, blandt andet i form af flere bekymringsbreve til ledelsen, i håb om, at denne ville tage fat om problemets rod. Bolde er blevet spillet op, men de falder lige så hurtigt til jorden igen. Hver gang er der blevet lovet, men ikke holdt. Og imens mistilliden til campusledelsen voksede sig større, blev medarbejderstaben mindre. Undervisere søgte væk i hobetal: Nogle til andre jobs; nogle valgte at sige op til ledighed. Ledelsen fik bildt sig selv ind og forsøgte at sprede budskabet om, at en bestemt medarbejder var blevet headhuntet, de glemte bare en enkelt ting: A-kassen headhunter ikke sine medlemmer til arbejdsløshed. Dette eksempel viser med al tydelighed, at der er mere løgn end latin på ledelsesgangen.

Campusledelsen har trykket deres skyklapper godt fast om hovedet og fortsætter deres færd med at udbrede mistillid, ikke engang en blodrød professionel kapital både fra 2020 og 2021, som er en stor trivselsundersøgelse, kunne få vristet skyklapperne af dem. Et værktøj, som ellers skulle være med til, at de løftede hovederne og fik øje på problemerne. I det lys, der nu sporadisk sniger sig gennem ledelsens skyklapper, ser de nu, at det må være nødvendigt at ansætte endnu en uddannelsesleder, og i selv samme åndedrag vælger de at skære ned på antallet af medarbejdere, to stk. blev det til i denne omgang. Ledelsen har efter forlydende en krystalkugle, der siger dem, at der bliver færre elever til optag på EUD næste år, men hvor længe har de kigget ind i den? Og hvad har de aktivt gjort for at tiltrække flere elever?

En ting er sikkert og det er, at de ikke har inddraget os undervisere. Vi består af en stor samling praktikere og har tilsammen et væld af idéer og løsningsforslag, som desværre sjældent når ret langt i "ledelseslabyrinten", før det enten bliver skudt ned eller bliver syltet så længe, at vi til sidst giver op. Ledelsen har direkte udtalt, at de hellere vil afvikle end at udvikle medarbejdere gennem "krisen", hvilket efter vores mening altid vil blive på bekostning af kvaliteten i undervisningen. En kvalitet, EUD ikke kan undvære, hvis vi skal kunne tilbyde attraktive erhvervsuddannelser på Bornholm i fremtiden.

Vi hænger i med det yderste af vores negle og nægter at give op, for vi elsker at undervise. Vi brænder for vores fag og de unge mennesker. Vi vil gå uendelig langt i kampen for og om eleverne, også ud over det man kan forvente i vores ansættelse, men hvis vi mister mange flere kvalificerede kollegaer, mister vi arbejdsglæden!

Underviserne på EUD.