Markant stigning i ejendomspriserne: Her er Bornholms nye hotspot

Markant stigning i ejendomspriserne: Her er Bornholms nye hotspot
Foto: Per Frost
| ABONNENT | 21. FEB 2021 • 20:20
Mads Westermann
Journalist
| ABONNENT
21. FEB 2021 • 20:20

UDVIKLING

Skal man tage temperaturen på, om et område er i udvikling eller afvikling, så er ejendomspriser og liggetider på ejendomsmarkedet nogle af de sikreste indikatorer, man kan måle på.

Falder priserne og stiger liggetiderne, er området ofte under afvikling.

Gå det den modsatte vej, er det næsten altid en indikator på, at noget er i gære, at området er i udvikling.

Og Tejn er tydeligt et område, som er i en rivende udvikling.

Det viser tal som boligportalen Boliga.dk har beregnet for Bornholms Tidende.

Højeste stigning siden 2017

Fra 2019 til 2020 steg den gennemsnitlige kvadratmeterpris på villaer og rækkehuse i Tejn med 37,2 procent. Salgskvadratmeterprisen vel at mærke.

Ikke den pris sælgerne forlangte, men den pris som boligkøberne endte med at betale, da handlerne blev gennemført.

Stigningen i kvadratmeterpris er den suverænt højeste på Bornholm i det seneste år, og Gudhjem, der kommer ind på andenpladsen, har haft en stigning på 23,1 procent.

Set over tid er det seneste års stigning på 37,2 procent i kvadratmeterpriserne i Tejn, den højeste stigning for et område på Bornholm, siden Svaneke fra 2016 til 2017 oplevede et hop på 39 procent.


Grafik: Christina Skovmose


Liggetider faldt til en fjerdel

Samtidig med at priserne steg, så faldt den gennemsnitlige liggetid hos ejendomsmæglerne på en villa eller et rækkehus i Tejn til en fjerdedel sammenlignet med året før, hvor den gennemsnitlige liggetid var 336 dage.

Dermed havde Tejn i 2020 Bornholms næstlaveste liggetid, kun overgået af Gudhjem.

I Tejn havde ejendomsmæglerne i 2020 ejendommene på lager i 92 dage, mens der i Gudhjem kun gik 90 dage, inden boligen var solgt.

Men mens liggertiderne i Tejn faldt med 72,6 procent, så måtte Gudhjem nøjest med en reduktion på 26,2 procent.

Generationsskifte og efterspørgsel

Forklaringen på, at ejendomsmarkedet i Tejn tilsynelandede kun kender en retning for øjeblikket, er, at Tejn er inde i et generationsskifte samtidig med, at Allinge ikke kan dække efterspørgslen fra køberne.

– Mange vil på grund af Folkemødet rigtig gerne købe en fleksbolig i Allinge, men der er ikke nogen til salg. Det er der i Tejn, og så rykker køberne sydpå, forklarer indehaver af ejendomsmæglerforretningen Danbolig Bornholm, Martin W. Kok-Hansen, til Bornholms Tidende.

– Desuden er rigtig mange ældre flyttet fra Tejn og har udbudt deres ejendom til salg, og det har givet en del handler.

Martin W. Kok-Hansen mener, at det er ejendomspriser, der endnu er relativt lave, kombineret med det høje aktivitetsniveau i lokalområdet, som har gjort Tejn attraktiv.

Desuden er Tejn en af de få havne på Bornholm, hvor det ifølge Martin W. Kok-Hansen stadig er muligt at få plads til en lystbåd uden mange års ventetid.

– Det er også med til at gøre Tejn attraktiv, siger han.