To unge mænd er flyttet til 'en ret upcoming by' for at åbne et bageri

To unge mænd er flyttet til 'en ret upcoming by' for at åbne et bageri
Sixten Carl Ravn og Bertram No Pedersen har sammen købt et gammelt bageri, som de også vil drive som bageri. De regner med at kunne åbne den 1. april. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 23. FEB 2021 • 20:20
| ABONNENT
23. FEB 2021 • 20:20

ERHVERV

Et par øl på Sønder Boulevard i København blev startskuddet på et venskab og nogle år senere et partnerskab mellem 21-årige Sixten Carl Ravn og 23-årige Bertram No Pedersen.

Sammen har de købt det gamle bageri på Nordre Strandvej i Tejn, og de er nu i fuld gang med at renovere, så de kan genåbne bageriet, der har været lukket i flere år, den 1. april.

– Vi vil gerne snart i gang med at bage, for vi er virkelig ikke håndværkere, vi er bagere, konstaterer Sixten Carl Ravn.

I det store åbne lokale, hvor man kommer ind fra gaden, skal der igen være bageriudsalg og mulighed for at købe forskellige lokale produkter.

Der skal væltes en væg, og så skal der sættes en skydedør i ud mod gården, hvor Bertram No Pedersen og Sixten Carl Ravn vil lave udendørsservering til sommer.

Bertram No Pedersen og et par venner fra København fortsætter arbejdet med at skrabe gammelt tapet af væggene, mens Sixten Carl Ravn tager tørnen med lokalpressen. Han leder os ind i et mindre køkken, hvor der stadig står service fra dengang, René Wang Hansen ejede huset og drev stedet som Café Norden.


De unge bagere har en meget på deres to do-liste, inden de kan åbne den 1. april. Planen på væggen hjælper med at holde overblikket. Foto: Berit Hvassum

Drømmen om at have sit eget

Sixten Carl Ravn begynder at fortælle historien om, hvordan to mænd, der har boet i København hele deres liv, finder på at købe et bageri i en gammel fiskerby på Bornholm.

Det hele startede med Bertram No Pedersen.

Som 16-årig blev han ansat i københavnerbageriet Brød. Her lærte han håndværket bag det gode brød og wienerbrød. I weekenderne lavede han nybagte smørcroissanter til kunderne på Vesterbro, og til Sixten Carl Ravn og vennerne, når de var på vej hjem fra byen.

Bertram No Pedersen blev efter nogle år udlært bager og begyndte at drømme om at få sit eget bageri.

En dag hjalp hans mor ham med at komme tættere på at realisere den drøm.

Sixten Carl Ravn fortæller:

– Bertrams mor har campingvogn på Bornholm og kommer her meget. Vi sad nogle stykker i hendes kolonihavehus i København, og så sendte hun salgsopstillingen på bageriet til Bertram. Han syntes, det så fedt ud og spurgte, om jeg ville med over at se på det for hyggens skyld. Jeg var selv lige kommet hjem fra Indien, hvor jeg havde besøgt noget af min familie, og jeg var faktisk arbejdsløs. Vi tog afsted og mødtes med Rene (den tidligere ejer, red.), og vi så bare et kæmpe potentiale i stedet her. Så spurgte Bertram, om jeg ville være med til at købe det. Og det ville jeg megagerne, siger Sixten Carl Ravn.

Et døende erhverv

Han besluttede sig for at følge med på Bertram No Pedersens eventyr og brugte den næste tid på at lære det, han manglede at vide om bagværk og om at drive forretning.

– Jeg startede som bager i Brød og bagte i et halvt år for at lære, hvordan man gør. Sideløbende holdt jeg møder med bankerne for at finde ud af, hvordan vi kunne finansiere det. Jeg brugte 10 måneder på at finde ud af, hvordan man lige køber et bageri. Andre bruger nok mindre tid, men når man er 21 og 23 år gammel, så er der ikke ret mange banker, der vil låne én penge. Og slet ikke til et bageri i en lille by, siger Sixten Carl Ravn.

Han var i kontakt med Danske Bank, Jyske Bank, Nordea. Alle sagde nej.

– Mange af dem sagde, at det var et døende erhverv. At alle bagere, de kendte til, var på vej ned. Jeg tænkte, det kan I da ikke mene. Det er altså nummer et forretning i de større byer lige nu. Så jeg tænkte, jeg måtte ringe til en bank, der vidste, hvad det handlede om. Jeg fandt ud af, hvilken bank Brød (bageri i København, red.) havde og ringede til dem. En lille andelsbank, Fælleskassen. De forstod, hvad vi ville, og gik med til at låne os pengene, fortæller Sixten Carl Ravn.

Fri fra storbyen

Makkerparret har givet 1,3 millioner for bageriet på Nordre Strandvej.

En stor sum penge for to unge mennesker, men dog en overkommelig sum i forhold til, hvis drømmen skulle udleves i København.

– Hvis det var i København ville det have kostet flere millioner kroner, og det meste af tiden ville vi skulle kæmpe for at overleve. Konkurrencen er så stor, og man kan gå fra at være en succés til at være et flop meget hurtigt. Det er ikke særligt tiltrækkende for os. Her i Tejn var der en mulighed for, at mig og Bertram kunne starte noget fra bunden, og her var der også mange af de maskiner, vi skulle bruge, siger Sixten Carl Ravn.

Han er helt klar over, at det er de færreste unge i starten af 20'erne, der bytter et liv i København ud med en hverdag i Tejn. Men det føles rigtigt.

– Der er en frihed på Bornholm, som vi begge er meget tiltrukket af. De fleste på vores alder flytter jo til København, men Bertram og jeg er født og opvokset der. Vi har fået nok af storbylivet i en tidlig alder, fordi vi har fået det så koncentreret, siger Sixten Carl Ravn.


Med til bageriet fulgte også et komplet bageri med de maskiner, som Sixten Carl Ravn og Bertram No Pedersen havde brug for. Makkerparret har selv suppleret bageriet med en stenovn, så de kan lave det helt rigtige brød. Foto: Berit Hvassum

Opbakning fra Tejn

De er begge kommet på Bornholm og særligt Nordbornholm i ferier med venner og familie, men de kendte ikke meget til Tejn by, før de flyttede hertil.

Byen og lokalmiljøet har gjort stort indtryk på Sixten Carl Ravn og Bertram No Pedersen.

– Vi har jo fundet ud af, at Tejn er en ret upcoming by. Der er ølbryggeriet på havnen, som vi godt kan lide, der er Kalas' projekt, og så kender vi også nogen, der har købt et hus på havnen, hvor de vil lave foodcourt. Det er en skøn by, og her er sindssygt søde mennesker. Det har virkelig fejet benene væk under os. Der er mange, der kommer forbi og siger, at vi bare skal sige til, hvis vi har brug for noget. Det er fantastisk og meget opmuntrende. I København kender man jo knap nok sin nabo, siger Sixten Carl Ravn.

Vennerne og familien i København bakker også op om projektet i Tejn.

– De tror rigtig meget på os og er glade på vores vegne. Der er mange af vores venner, som gerne vil hjælpe. En del af dem går og venter på, at de kan komme på højskole, så de vil gerne komme her og bo og hjælpe til. Det er rigtig fedt for os, at vi får hjælp, men også at vi kan tilbyde dem den oplevelse, siger Sixten Carl Ravn.

Fri café latte til Ebbe

For Sixten Carl Ravn er arbejdet med bageriet blevet en uddannelse i sig selv.

– Processen op til overtagelsen har været vildt fed. Jeg rakte ud til mange mennesker fra start af for at høre, hvad man skal gøre, når man vil starte en virksomhed. Jeg blev hele tiden sat sammen med mennesker, der kunne hjælpe på den ene eller anden måde. Jeg var bare ærlig og sagde, hej jeg hedder Sixten, jeg er 20 år og ved ikke en skid om noget, men jeg kan arbejde, og jeg vil gerne starte et bageri, og så ville folk gerne hjælpe, fortæller Sixten Carl Ravn.

En af kontakterne, som virkelig gjorde en forskel for Sixten Carl Ravn, var forretningsudvikleren Ebbe Mølsted-Møller, der selv bor i Tejn, som Sixten Carl Ravn fik kontakt til gennem Business Center Bornholm.

– Ebbe har været helt overdrevet god i det her. Han guidede mig igennem alt med forretningsplan, og hvad jeg ellers havde brug for at vide. Han bliver stadig ved med at sende mig kontakter på lokale folk, som vi kan lære af og samarbejde med. Det har været helt vanvittigt godt at have ham. Der er fri café latte til ham, når vi åbner, siger Sixten Carl Ravn.

God stemning er drivkraft

Han glæder sig til, at renoveringen er overstået, så han og Bertram No Pedersen kan begynde på det, der var drømmen fra start.

At bage godt brød og servere det i hyggelige omgivelser.

– Bertram og jeg har en stor kærlighed for at skabe god stemning. Det bliver ikke en københavnersmart café, hvor folk sidder med deres laptop. Det skal man også kunne, hvis man vil, men vi prioriterer penge på at lave en hyggelig gård, fordi vi også har et ønske om, at folk kommer, sætter sig, har det dejligt og indtager dejlige ting, som vi serverer, siger Sixten Carl Ravn.


Bertram No Pedersen er udlært bager fra bageriet Brød i København. Nu kan han udleve drømmen om sit eget bageri på Nordre Strandvej i Tejn. Foto: Berit Hvassum

Det gode bagværk

Brødet, de vil servere, bliver inspireret af det bagvæk, som makkerparret kender fra deres tid på Brød i København.

Lavet på økologisk mel, surdej og bagt i stenovn. Wienerbrødet bliver lavet med smør og ikke margarine.

– Vi er et moderne bageri med fokus på økologi og de bedste produkter. Vi blev ringet op af en leverandør, der tidligere havde leveret til bageriet her. Men det viste sig, at han holdt til i Vejle og distribuerer produkter til mange af de gamle bagerier i hele Danmark. Det er ikke de produkter, vi vil bruge, og det giver ikke mening for os at få leveret en masse fra Jylland. Vi vil gerne bruge de gode råvarer og samtidig støtte de lokale producenter, der er på Bornholm, siger Sixten Carl Ravn.

Valget af gode råvarer betyder noget for prisen, men det bliver ikke på københavnerniveau, forsikrer han.

– Der er nogle fuldstændig vanvittige priser i København. Sådan bliver det ikke her, men det er klart, at vores produkter bliver lidt dyrere, når vi bruger de bedste råvarer. Det er jo også federe at købe én god croissant frem for fem dårlige. Det håber vi, at folk er med på, siger han.

 


Bageriet i Tejn

Sixten Carl Ravn og Bertram No Pedersen har købt bageriet i Tejn af René Wang Hansen og overtog det 1. februar.

Da René Wang Hansen købte det i 2011, installerede han et restaurationskøkken og drev stedet som café, der også tilbød mad ud af huset.

Ejendommen består derfor både af bageriudsalg og et cafelokale samt produktionsbygninger med komplet bageri i underetagen. På første sal er der en privat afdeling, og udendørs er der et serveringsområde samt gårdsplads og have.

Sixten Carl Ravn og Bertram No Pedersen bor på bageriets første sal og er i gang med at renovere stueetagen, så de kan åbne et bageri den 1. april.