De fik havkig fra næsten alle rum: 'Vi har virkelig fået en hjertelig modtagelse'

De fik havkig fra næsten alle rum: 'Vi har virkelig fået en hjertelig modtagelse'
Louise Anker Holm og Andreas Søgaard vendte hjem til Bornholm, da de skulle have deres søn Arthur. De endte med at købe hus i Tejn, fordi det var tæt på familien og den smukke natur. Foto: Berit Hvassum.
| ABONNENT | 24. FEB 2021 • 19:04
| ABONNENT
24. FEB 2021 • 19:04

UDVIKLING

På en stille villavej i Tejn bor Andreas Søgaard og Louise Anker Holm med deres lille søn, Arthur, på 10 måneder.

Fra næsten alle rum i huset er der havkig, og i stuen er der en udsigt, som slår benene væk under de fleste. Det gjorde den også ved Andreas og Louise, da de så huset for første gang.

– Vi tog ud for at se på huset som en mulighed, og da vi så kom ind i stuen her og så udsigten, så vidste vi bare, at her ville vi bo, siger Andreas Søgaard.

De er begge vokset op på nordlandet. Louise i Tejn og Andreas i Allinge. Som mange andre unge flyttede de fra øen for at studere i København, og senere bosatte de sig i Skotland.

Men da Arthur lå i maven, besluttede parret sig for at flytte hjem til Bornholm.

– Vi har begge været glade for at vokse op her. Det er meget trygt, og det ville vi gerne give videre til vores børn. Og så har vi bedsteforældrene tæt på til at hjælpe, når der er brug for det, siger Louise Anker Holm.

Det særlige ved nordlandet

Parret kiggede først huse flere steder på Bornholm, men hjemstavnen vandt til sidst.

– Nordbornholm trak bare mest i os. Min familie bor i Tejn, og derfor var det også naturligt at kigge her. Nu er vi endt med at være fire generationer, der bor i byen. Det er ret hyggeligt, siger Louise Anker Holm.

– Vi havde det sådan, at hvis vi skulle flytte til Bornholm, så skulle vi også have det, der er specielt for Bornholm. Naturen på nordlandet er bare noget særligt, og det trak i os at have vandet tæt på. Det må man sige, at vi har nu. Mange af turene med barnevognen går ned til vandet, supplerer Andreas Søgaard.

At det lige blev huset med den fantastiske udsigt var lidt af et held.

– Sælger overvejede faktisk at beholde huset som sommerhus, fordi der ikke er bopælspligt. Men da de så mødte os, synes de, det var synd, hvis huset skulle stå tomt meget af året, når der kunne bo en børnefamilie her hele året. Så til vores held besluttede de sig for at sælge, fortæller Andreas Søgaard.


Louise Anker Holm, Andreas Søgaard og lille Arthur er en af de børnefamilier, som flyttede til Tejn i 2020. Byen er blevet et nyt hotspot på Bornholm, når man ser på ejendomspriserne. Kvadratmeterprisen er steget markant, og liggetiderne er i bund. Foto: Berit Hvassum

En by i fremgang

Som vi tidligere har skrevet i Bornholms Tidendes tema om Tejn, er der sket en stor udvikling i byen de seneste par år.

Erhvervslivet er i opblomstring, og kvadratmeterpriserne på husene stiger, mens liggetiderne falder.

Selvom det ikke var årsagen til, at Andreas Søgaard og Louise Anker Holm flyttede til Tejn, så har byens udvikling været et ekstra plus oven i de mange plusser, de allerede kunne se ved at bo i Tejn.

– Det betyder meget, at det er en by i fremgang. Jeg er jo selv vokset op her, og byen har været lidt død i nogle år, men nu er der kommet mere liv igen. Det synes jeg kun er fedt, siger Louise Anker Holm.

– Det spiller også en kæmpe rolle, at der er et børnehus med et godt ry og en skole tæt på. De næste fem år er der helt styr på, hvad Arthur skal. Det er meget trygt, siger Andreas Søgaard.

Vokser ud af sin vægtklasse

Fællesskabet i lokalsamfundet i Tejn er ifølge parret også en af de helt store fordele ved at flytte dertil.

– Lokalsamfundet er så gode til at tage imod. Borgerforeningen kommer med en velkomstkurv og gavekort til byens butikker. Man mærker virkelig glæden, når der flytter nye til, siger Louise Anker Holm.

– Ja vi har virkelig fået en hjertelig modtagelse. Nu har vi boet mange år i en stor by, hvor man ikke kender sin nabo, så det føles rigtig godt at bo et sted, hvor man hilser på hinanden. Folk er også meget engagerede i at udvikle byen. Både i borgerforeningen og idrætsforeningen. Det er fantastisk, at der er mennesker, der ligger så mange kræfter i det, og det gør, at Tejn vokser udover sin vægtklasse, siger Andreas Søndergaard.

Der er ikke meget negativt at sige om Tejn, hvis man spørger Louise Anker Holm og Andreas Søgaard.

Men den er ikke en storby, og det er både godt og skidt.

– Man kan godt savne flere muligheder for take away og kulturelle tilbud, som man kender det fra de større byer. Men meget af det er alligevel lukket ned lige nu, og det at have familien tæt på har været det vigtige for os. Vi er også begge vokset op her, så vi vidste i forvejen, hvad der er og ikke er her, siger Louise Anker Holm.


Louise Anker Holm har en bachelor i idræt og en kandidat i ernæring. Hun håber på at finde et job indenfor sundhed, når hendes barsel med Arthur er slut. Foto: Berit Hvassum

Hjemmearbejde med selskab

Hun har en bachelor i idræt og en kandidatgrad i ernæring og er lige nu på barsel. Når den slutter, er planen at finde et job indenfor sundhed på Bornholm.

Andreas Søgaard er fysiker og arbejder med kunstig intellingens i en virksomhed i København.

Da han fik jobbet, forhandlede han sig frem til, at han primært skulle arbejde hjemmefra med en ugentlig dag på kontoret i København.

Dengang krævede det lidt overtalelse, men siden har corona hjulpet den model på vej.

– Jeg tror, folk er mere forstående overfor konceptet med hjemmearbejdsplads, end de måske var før corona. Det er fint for mig, at jeg kan komme ind en gang om ugen, og transporttiden er den samme, som hvis jeg skulle køre ind til København fra Kalundborg for eksempel. Nu har jeg så alligevel ikke skulle møde ind på kontoret siden oktober, så nu er der slet ingen transporttid, fortæller Andreas Søgaard.

Hjemmearbejdspladsen giver også familien mulighed for at have lidt ekstra tid sammen, inden Arthur skal starte i institution.

– Jeg holder jo frokostpause sammen med Louise og Arthur, og kaffepausen går også nogle gange med at skifte ble. Det nyder jeg bare, siger Andreas Søgaard.