Garvet tv-skrædder har startet egen virksomhed i Tejn

Garvet tv-skrædder har startet egen virksomhed i Tejn
Julie Jacobsen har igennem 13 år siddet som husskrædder i DR's kostumeafdeling. I dag har synålene dog fundet vej til Tejn, hvor Julie Jacobsen i sommer åbnede eget værksted. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 28. FEB 2021 • 19:03
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
28. FEB 2021 • 19:03

ERHVERV

Mange kender nok til DR's højtskattede honningglade bamse, der i børneprogrammet "Bamses Billedbog" har fundet sig vej til danskernes hjerter i mere end tre årtier. Eller den alvorlige efterforsker Sarah Lund, der i sin mønstrede islandske sweater opklarede krimimysterier i DR's dramaserie "Forbrydelsen".

Selvom de tilhører hver sin afkrog af DR's programpalette, har den solgule bamsedragt og sweateren en ting til fælles. Nemlig, at de har været i hænderne på den 40-årige skrædder Julie Jacobsen, der igennem 13 år har siddet som husskrædder i DR's kostumeafdeling. Her har hun med egne ord har haft fingrene i alt tøj, der løb over skærmen. I dag har synålene dog fundet vej til Tejn, hvor Julie Jacobsen i sommer åbnede eget værksted. En beslutning, der kom i forlængelse af et nyt liv på Bornholm, hvor hun bosatte sig i slutningen af 2019 med sin mand og datter.

– Både min mand og jeg trængte til at komme væk fra København. Vi ville gerne give vores datter en anden slags barndom end den i storbyen, og da min mand er fra Bornholm, faldt valget helt naturligt her, fortæller Julie Jacobsen.

Tøj fortæller en historie

Hun blev færdiguddannet skrædder i 2005, hvor hun havde stået i lære på Aalborg Teater, og i 2006 startede hun i DR's kostumeafdeling, hvor hun blandt andet arbejdede på en lang række julekalendre og tv-produktioner som "Borgen" og "Arvingerne".

– Jeg husker tilbage på det som en meget vild tid – men også rigtig sjov. Vi vidste aldrig, hvad vi mødte ind til – det kunne være koncerthuset, der ringede, fordi dirigenten havde glemt sit tøj, eller nyhedsværtens bukser skulle lægges op. Ofte var vi også med ude på de store dramaproduktioner i perioden, hvor de optog, fortæller Julie Jakobsen, der nemt kunne arbejde 17 timer på en dag.

Efter godt 18 års erfaring som skrædder i fiktionens verden trækker Julie Jacobsen i dag på samme læring, når hun har tøj i hænderne. En proces meget lig at fortælle en historie, forklarer hun.

– Når du bærer et stykke tøj, så viser det den fortælling, du gerne vil give verden om dig. Det er samme princip, hvad enten det er statsministeren i tv-serien "Borgen" eller en kunde, der skal have lagt et par bukser op her. Fortællingen bag tøjet er kerneopgaven, og det er også den, jeg vil tage mig tid til hos mine kunder, siger Julie Jacobsen, der i dag ikke savner sit job i tv-branchen. I 2018 mistede hun jobbet under en stor fyringsrunde i DR, og i en kort periode arbejdede hun som freelanceskrædder, hvor hun blandt andet var på Det Kongelige Teater. Men ret hurtigt kom rykket til Bornholm på tale.

– Ret hurtig stod det klart for mig, at den form for liv var slut for mig. Jeg ville gerne have mere tid med min familie, siger Julie Jacobsen.


Julie Jacobsen. Foto: Berit Hvassum

Tejn er kommet på landkortet

Familien udså sig Tejn som rammen for sit nye bornholmske eventyr. Her kunne Julie Jacobsens mand få arbejde som bilmekaniker, og datteren Eva startede i Tejn Børnehus.

– I Tejn har vi også den smukke natur, men byen er ikke lige så overrendt med turister som andre steder. Vi kommer fra en lejlighed i Nyhavn i København, så det var også vigtigt for os ikke at flytte til et alt for yndet turistmål, siger Julie Jacobsen, der dog oplever, at Tejn lige nu også er ved at komme på landkortet.

– Vi har igennem mange år besøgt min kærestes forældre herovre, og jeg husker engang, jeg overhørte nogle tale om at købe hus i Tejn. Jeg tænkte; hvad er der der? Men der er virkelig sket meget i byen, både med Isværket nede på havnen og de nye unge bagersvende, der nu åbner. Det er mega sejt, siger Julie Jacobsen.

Corona bremsede

Den garvede skrædder valgte derfor også at placere sit eget værksted i Tejn. Det har lige nu har fået plads i underetagen af Julie Jacobsens private bolig.

Planerne om egen virksomhed startede allerede tilbage i marts, men så kom corona og lagde en dæmper på alt.

– Jeg åbnede for kunder i august, men corona har gjort alt svært. Kunderne har måttet aflevere tøjet ude foran døren og ellers facetimet mig for at vise, hvor der skulle ændres – så det er jo langt fra optimalt, siger Julie Jacobsen, der vurderer, at hun har haft godt 20 kunder igennem på nuværende tidspunkt.

– Det har været meget småt med opgaver, men jeg har heller ikke gjort meget for at annoncere. Jeg har fået professionel hjælp til at designe en hjemmeside, men ellers har jeg sådan set valgt at vente til, at vi kan åbne igen, siger Julie Jacobsen, der desuden arbejder som pædagogisk medarbejder på Ungdomsskolen i Rønne, hvor hun blandt andet underviser i at sy.

Meget støtte at hente

Drømmen er, at Julie Jacobsen på den anden side af corona kan dele sin tid ligeligt mellem sit job på Ungdomsskolen og som skrædder.

– At starte selvstændigt er lidt som at tage en ny uddannelse, og du er meget alene om alt. Så jeg vil også gerne holde fast i det sociale, som mit job på ungdomsskolen kan give, siger Julie Jacobsen, der tilføjer, at hun har hentet meget støtte fra Business Center Bornholm.

– De har været meget hjælpsomme med workshops i alt det praktiske. Også nu her i forbindelse med corona, hvor jeg for eksempel lige nu får hjælp til momsregnskabet, der skal afleveres om lidt, siger Julie Jacobsen.

Hun er desuden i kontakt med andre skræddere på øen, hvor hun blandt andet kender Pernille Vestergaard, der driver Gevandt i Rønne, fra deres arbejde sammen i DR.

– Heldigvis er vi skræddere placeret forskellige steder på øen og har forskellige kompetencer, så det giver ikke de store udfordringer på konkurrence. Men kan sparre sammen fagligt – hvilket også især er vigtigt i denne tid, siger Julie Jacobsen.