'Tejn er blevet in, fordi vi kommer hinanden ved'

'Tejn er blevet in, fordi vi kommer hinanden ved'
Brita Hansen er formand for Tejn Borgerforening. Hun mærker også til, at Tejn er blevet en attraktiv by at flytte til og starte virksomhed i. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 22. FEB 2021 • 18:53
| ABONNENT
22. FEB 2021 • 18:53

UDVIKLING

Fra det store hus på Lærkeløkken, som hun og hendes mand selv har fået bygget, har Brita Hansen udsigt nedover Tejn by og til havet, hvor hendes mand fiskede for flere år siden.

Huset vrimlede i mange år med børn, både parrets egne, og dem, der var skrevet op i Brita Hansens dagpleje. Der kom også større børn, der skulle passes efter skoletid. Det var før, skolefritidsordningerne blev etableret.

I dag er Brita Hansen efterlønner, snart pensionist, men huset rummer stadig børn i ny og næ. Hendes børnebørn, som bor ovre, kommer jævnligt på ferie i Tejn, hvor Brita Hansen og hendes mand har boet siden 1979.

Brita er kontakten udadtil

Udover rollen som bedstemor, er Brita Hansen lidt af et kendt ansigt i Tejn.

Hun er formand for borgerforeningen, som hun selv var med til at starte.

– Som formand er jeg borgerforeningens kontakt udadtil. Jeg har kontakt til mange forskellige mennesker. Pressen, kommunen og dem, der ringer med sjove ideer til, hvad borgerforeningen kan kaste sig over. Jeg er inde over det lokalhistoriske arkiv, jeg har også været inde over projektet med lydvandringer på havnen, og jeg har bidraget fondsansøgningerne til Ivandet (et maritimt formidlingscenter i Tejns gamle isværk, red.), siger Brita Hansen.

– Det hjælper godt på vej, hvis fondene kan se, at den lokale borgerforening bakker op, så det støtter vi gerne op om. Vi synes bare, det er fantastisk, at der er så mange unge, driftige mennesker, der vil noget i Tejn, siger hun.

Udvikling på havnen

I de senere år er der sket en mærkbar udvikling i Tejn.

Bryggeriet Penyllan flyttede ind på havnen i 2015. Siden er Isværket blevet købt af familien, der driver iscafeen Kalas i Sandvig. Med en god portion fondsstøtte er det på vej til at blive forvandlet til et maritimt oplevelsescenter med tilhørende café. Og så er der de unge bagere fra København, som netop er flyttet ind i Tejn Bageri, som de vil renovere og genåbne til april.

At Tejn tiltrækker unge iværksættere glæder borgerforeningens formand.

– Det er en helt fantastisk udvikling. Der er så meget i gang, der er så meget, der rører sig. Der er flere, der spørger ind til bygningerne på havnen. Den er blevet taget af som fiskerihavn, og det betyder, at der kan ske mange andre ting dernede nu. Det er selvfølgelig trist, at der ikke er fiskeri mere, men så er det jo godt, at der kommer noget andet, som kan skabe liv på havnen, siger Brita Hansen.


Tejn. Foto: Berit Hvassum

Børnefamilier flytter til

Udover unge iværksættere tiltrækker Tejn også tilflyttere.

Som vi skrev på tidende.dk søndag, var liggetiderne på de huse, der var til salg i Tejn, de næstlaveste på hele Bornholm kun overgået af Gudhjem i 2020.

Brita Hansen er fuldstændig klar over, at det er blevet populært at flytte til Tejn.

– Det er helt tydeligt, at det er blevet in at bo i Tejn. Jeg tror, det skyldes, at vi er et sted, hvor vi kommer hinanden ved. Vi har en velkomstpakke, når folk flytter hertil. Det er selvfølgelig ikke den, der gør, at de flytter til Tejn, men de føler sig velkomne og andre hører, hvordan man bliver modtaget her og begynder måske at overveje Tejn i stedet for de andre byer, siger Brita Hansen.

Hun har lagt mærke til, at det især er børnefamilier, der er begyndt at købe huse i Tejn.

– Vi får mange børnefamilier til byen nu. Mange af dem har tilknytning til Tejn, men der er også nogen, der ikke har. Jeg kan se, at det meget er de unge med børn, der kommer, når vi holder fester og arrangementer. De vil gerne det her fællesskab, som vi har i Tejn, siger Brita Hansen.

Et fredeligt miljø

Tejn har også en fordel i byens beliggenhed og reglerne i forhold til bopælspligt.

– Der er jo ikke mange huse i Tejn, der ikke har havkig. Husene er ofte billigere end i de andre kystbyer, og så er der ikke bopælspligt. Det betyder, at folk kan købe et hus og sætte det i stand, mens de bor et andet sted, og så kan de flytte ind, når de er klar. Det ser vi faktisk tit. At folk gerne vil flytte her til og køber et hus, som de får sat i stand, og så flytter de ind, når det passer med arbejde og andet, der gør, at de måske ikke kan flytte med det samme, forklarer Brita Hansen.

Derudover er Tejn ifølge Brita Hansen attraktiv på grund af den stemning og de tilbud, der er i byen.

– Vi har det stille og fredelige miljø på villavejene, samtidig med at der er liv nede på havnen. Vi har Dagli'Brugsen, et godt børnehus, nu også snart en bager og en meget aktiv idrætsforening, der er verdenskendt i Danmark for alle de her specielle løb, de står for, siger hun.

En stor del af byen er medlemmer

Brita Hansen er der ingen tvivl om, at det er vigtigt at have en aktiv borgerforening i de mindre byer, hvis man skal have et godt byfællesskab.

– Det er jo et samlingspunkt. Et sted, man kan henvende sig og komme med i et fællesskab. Vi har mange arrangementer, hvor vi samles, når vi altså ikke lige står i en pandemi. Folk henvender sig også til os i borgerforeningen, når de overvejer at flytte hertil, for at høre, hvad Tejn er for en størrelse, siger hun.

Medborgerhuset på Strandvejen er blevet det fysiske bevis på, at Tejn Borgerforening er det samlingspunkt, som Brita Hansen beskriver.

– Det er virkelig blevet byens sted. Vi satte det selv i stand og samlede penge ind til maling og køkkengrej. Folk har taget det til sig som et fælleshus for alle. Det er ret fantastisk med det sammenhold, og det er det, der gør, at vi i borgerforeningen også har lyst til at gøre det arbejde, der følger med, siger Bita Hansen.

Der er ifølge hende 550 husstande i Tejn, hvoraf 360 husstande er medlem i Tejn Borgerforening.

Hver husstand betaler et mindre beløb om året for deres medlemsskab, og så får Tejn Borgerforening et kommunalt tilskud, som er sat efter antallet af medlemmer.

Pengene går til borgerforeningens arrangementer og faciliteter, der blandt andet tæller medborgerhuset, vildmarksbad og sauna på lagunen og en kommende shelterplads og kajakbro.