Kommunen skal i gang med langsigtet strategi for grøn mobilitet efter kritik af bil-udbud

Kommunen skal i gang med langsigtet strategi for grøn mobilitet efter kritik af bil-udbud
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
Onsdag 27. januar 2021 • 15:41
Af:
Jakob Nørmark
Onsdag 27. januar 2021 • 15:41

KLIMA

I slipstrømmen på de seneste dages debat om regionskommunens udbud af leasede biler til hjemmeplejen og fraværet af ambitioner om CO2-reduktioner i udbuddet, skal kommunalbestyrelsen torsdag aften sætte gang i et større arbejde, der netop handler om at gøre landtransporten på Bornholm grønnere.

Planen er, at en ny ”strategi for grøn mobilitet” skal godkendes til efteråret, og derefter skal nogle konkrete handleplaner også vedtages. I det kommissorium, som kommunalbestyrelsen skal stemme om torsdag aften, handler et af de seks afsnit om kommunens egen bilpark, men forud for strategiarbejdet er ambitionerne for den grønne omstilling på dette område ikke skruet højt op, når man vurderer det forsigtige ordvalg.

”De biler som Bornholms Regionskommune ejer kan overvejes udskiftet med emissionsfrie biler, og det kan overvejes, hvordan en optimal flådestyring af alle køretøjer kan konstrueres. Dette arbejde kan supplere og koordineres med det igangværende arbejde for at skabe intern transport i Bornholms Regionskommune der er bedre, billigere, sundere og grønnere,” står der i kommissoriet.

På længere sigt tegner strategien for den grønne mobilitet til gengæld til at blive mere ambitiøs, og den rækker langt videre end blot de busser og biler, som kommunen ejer selv. I løbet af de næste to årtier sigter Bornholms Regionskommune efter at gøre transportsektoren helt emissionsfri. Målet i den nye samlede energipolitik, der også ventes at blive vedtaget torsdag aften, er, at landtransportens årlige udledning på cirka 70.000 ton CO2 skal reduceres til nul i 2040 - hvilket også betyder, at private køretøjer, fra personbiler til lastvogne, skal overgå til el eller alternative brændstoffer senest i 2040. Personbiler står for halvdelen af udledningen, har kommunen beregnet.

”Kort sagt skal alle kunne bevæge sig rundt på øen uden at udlede fossil CO2 uanset transportform,” står der i indledningen til kommissoriet.

Det overordnede mål i kommunens kommende energipolitik er, at Bornholm skal reducere CO2-udledningen med 118.000 ton CO2 i 2040, og landtransporten står for cirka 60 procent. De 118.000 ton svarer til den samlede CO2 -udledning fra fossile brændselskilder som kul, gas og olie. På grund af områdets vigtighed i den samlede klimaindsats besluttede politikerne at trække transporten ud af arbejdet med energistrategien, som stod på i 2020, og i stedet for lave et selvstændigt forløb med grøn mobilitet i år. Det er dét, der nu skal sættes i gang

Kommunaldirektør Johannes Nilsson foreslår at sætte op til 900.000 kroner af til strategiarbejdet. I fagudvalgene har Dansk Folkepartis medlemmer som de eneste stemt imod det foreslåede budget. En stor del af pengene skal gå til eksterne konsulentydelser af forskellig karakter, ligesom pengene kan bruges på konkrete virkemidler, der ”understøtter grøn mobilitet”. I kikkerten har kommunen særlige udvalg for klima og bæredygtighed en samkørsels-app, som det foreslås, at kommunen skyder 400.000 kroner i over de næste fire år. Også udbredelse af delebiler, der kan blive et supplement til den kollektive transport, er på dagsordenen.

I marts eller april skal der afholdes et borgermøde, og efter ønske fra natur- og miljøudvalget vil der også blive afholdt en decideret borgerhøring, hvor bornholmere og virksomheder får mulighed for at indsende skriftlige bemærkninger til strategien.

Transporten til og fra Bornholm med færge eller fly er ikke en direkte del af kommunens strategiarbejde. Energipolitikkens overordnede reduktionsmål på 118.000 ton CO2 omfatter heller ikke færger eller fly, som henholdsvis udleder cirka 93.000 og 6.000 ton CO2 om året ifølge en energirapport, kommunen fik udarbejdet sidste år. Hurtigfærgernes store fossile aftryk kan dog indirekte blive en del af strategiarbejdet, da kommunen har en forhåbning om, at der i fremtiden kan produceres grønne brændstoffer ved hjælp af vindmølle-produceret vindenergi, og at denne ”power-to-x”-proces også kan gøre færgerne mere bæredygtige.

”Det kan undersøges, hvordan grønne brændstoffer kan indgå som en del af løsningen på den grønne omstilling af transportområdet på Bornholm inden for for eksempel tung transport og færgedrift,” skriver regionskommunen i kommissoriet.

 


Seks temaer

Regionskommunen lægger forud for arbejdet med en strategi for grøn mobilitet op til, at eksperter kan kommentere og anbefale handlinger inden for disse seks områder:

1. Ladeinfrastruktur til elbiler

2. Omstilling af Bornholms Regionskommunes egne biler til emissionsfrie biler

3. Kollektiv transport

4. Samkørsel

5. Delebiler

6. Transport på grønne brændsler

FÅ ABONNEMENT