Savner I at bo på Bornholm og har det været på tale, at flytte hele produktionen herover?
– Ja, det har vi tit snakket om, og det er noget, vi egentlig begge godt kunne tænke os, men sideløbende med vores opstart, så har vi jo hver især fået nogle børn. De har deres base i København og vi savnede begge at have vores forældre i nærheden, da ungerne var små, så man måske lige kunne få lidt hjælp, når der var ekstra pres på. De boede jo alle på Bornholm.
Så når man tænker på, at der måske kommer børnebørn en dag, så er det nok ikke en mulighed.
Nu vil jeg lade den stædige og arbejdsomme iværksætter komme tilbage til musik og en velfortjent fadøl og I skal da have muligheden for at øve jer på at lave karameller selv – jeg opdagede nemlig et trick, da jeg så Peter koge karamel.
Karameller
Sødet kondenseret mælk: Det her er hemmeligheden! 1 dåse (cirka 400 gram)
Sukker: 200 gram
Smør: 125 gram
Honning: 2 spiseskeer
Vaniljeekstrakt: Ganske lidt
Salt: Ganske lidt. Det er valgfrit, men smager godt
Forbered form: Smør en lille form eller bageform (cirka 20x20 cm) med smør eller beklæd den med bagepapir. Dette gør det lettere at få karamellerne ud, når de er færdige.
Smelt ingredienserne: Smelt smørret ved lav varme i en tykbundet gryde. Tilsæt sukker, kondenseret mælk, honning (eller lys sirup), og rør godt sammen, indtil sukkeret er opløst.
Kog karamellen: Skru op for varmen til middelhøj, og bring blandingen langsomt i kog, mens du konstant rører i gryden. Det er vigtigt at røre konstant for at undgå, at karamellen brænder på.
Karamelliseringsproces: Når blandingen begynder at koge, skru ned til lav til middel varme og lad den simre i cirka 10-15 minutter, eller indtil den når en temperatur på 118-120°C (hvis du har et sukkertermometer). Hvis du ikke har et termometer, kan du tjekke konsistensen ved at dryppe en lille smule af blandingen i et glas koldt vand; hvis det danner en blød kugle, er karamellen klar.
Smagssætning: Når karamellen har nået den rette temperatur, tages gryden af varmen, og vaniljeekstrakt og en knivspids salt tilsættes. Rør godt rundt.
Hæld i formen: Hæld straks karamellen i den forberedte form og glat overfladen ud med en spatel.
Afkøling: Lad karamellen køle helt af ved stuetemperatur, det kan tage et par timer. Når den er fast og afkølet, kan du skære den i firkanter eller stykker i ønsket størrelse.
Opbevaring: Pak hver karamel individuelt ind i bagepapir eller voksbehandlet papir, så de ikke klistrer sammen. Opbevar dem i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. De holder sig gode i op til et par uger.
Tips: Hvis du ønsker en mere blød og sej karamel, kan du tage blandingen af varmen, når den når 115°C.
For ekstra smag kan du tilføje lidt havsalt på toppen af karamellerne, før de stivner, eller dyppe dem i smeltet chokolade, når de er afkølet.
Du kan også komme lidt kakaopulver i massen, og måske drysse karamellerne i lidt lakridspulver, hvis du synes. Lad endelig ikke noget bremse dig – tænk på, hvordan Charlotte og Tine blev ved med at eksperimentere.