En fin vin til både braiseret svinebryst og kåldolmer. Foto: Henrik Nielsen
Også denne dag blev måltidet rundet af med portvin og vaniljekranse, vel at mærke nybagte vaniljekranse, for det giver ingen mening kun at spise verdens bedste småkage til jul, er medspiseren og jeg enige om. På det tidspunkt ringede min far for at høre, om han måtte kigge forbi dagen efter, hvor han alligevel skulle til ørelæge. Da det er begrænset, hvor meget vi har set til hinanden under den anden nedlukning siden nytår, var det oplagt at spørge, om han ville spise med, inden han tog med en bus hjem igen. Det ville han gerne. Egentlig har jeg det princip, at jeg aldrig spiser det samme to dage i træk, men som daværende statsminister Jens Otto Krag sagde, da han efter folketingsvalget i 1966 stiftede regering på den tidligere kommunistleder Aksel Larsen nye parti SF's mandater, så har man et standpunkt, til man tager et nyt. Så for et enkelt måltids skyld pakkede jeg mit princip væk og lavede for anden dag til træk kåldolmer med stegte kartofler. Det havde min far ikke fået, siden min mor døde, hvilket vil sige i mindst 18 år. I barndomshjemmet var det ikke en ret, vi fik ofte, men det skete da. Min mor lavede den godt nok med hvidkål i stedet for savoykål, men det var næppe derfor, jeg ikke var den store fan, da jeg var barn. Faktisk er jeg ret sikker på, at det ikke havde noget med selve retten at gøre, men nærmere det, vi ikke fik at spise, når vi fik kåldolmere. Hvis man har en rørt fars og et kålhoved, så er der to oplagte valg, mente jeg dengang. Enten kan man pakke farsen ind i kålen og koge det, eller man kan stege farsen som frikadeller og lave en kålstuvning. Som barn var jeg ikke i tvivl om, hvad jeg helst ville have, og sådan har jeg det nok stadigvæk, men kåldolmer er ikke til at putte i næsen, som en af min fars afdøde venner sagde, når han fik serveret noget, han godt kunne lide.
Om det snart bliver muligt at gå på restaurant igen og få noget mad, der ikke er til at putte i næsen, er ikke til at sige. Hvis nogen ved det, er det regeringen og dens sundhedsfaglige eksperter, og jeg er ikke en gang sikker på, at de ved det. Her på øen drømmer restauratører om, at de kan komme med i næste etape af den udvidede, regionale genåbning, hvis altså det lokale smittetryk holder sig i ro. Nogle snakker om muligheden for udeservering, andre om ekstra god plads mellem gæsterne, men ingen ved det. Kigger man nærmere i den såkaldt faglige referencegruppes vurdering vedrørende genåbning fra januar, kan man læse, at restauranter og cafeer ifølge eksperterne vil have en middel virkning på smitteudbredelse. "Der er tale om arenaer med en potentiel høj risiko for smittespredning. Det skyldes, at aktiviteten foregår indendørs og omfatter kontakter mellem fremmede", står der i vurderingen. For nylig spurgte TV2/Nyhederne 19 eksperter, hvornår de forventer, at cafeer og restauranter får åbningstider og gæsteantal som før corona uden krav om afstand og mundbind. De mest optimistiske siger, at det sker i juni i år, flest peger på juli eller august, og den mest forsigtige vurderer, at det først sker efter 2022. Ifølge eksperterne afhænger det af vacciner, varianter og virusspredning. Vi må bare vente og se. Personligt tager jeg gerne et mundbind på og sidder med lidt større afstand til nabobordet, hvis det gør chancen for at komme ud at spise større – med eller uden en ny frisure.