Historisk forening nedlægges

Historisk forening nedlægges
Svend Aage Møller har blandt andet været kasserer i Grænseforeningen på Bornholm. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
NYHED | 18. DEC 2024 • 15:00
NYHED
18. DEC 2024 • 15:00

Grænseforeningen på Bornholm har besluttet at nedlægge sig selv ved årsskiftet.


Grænseforeningen på Bornholm lukker efter mere end 100 års virke.

Foreningen oplyser i en pressemeddelelse, at det på en ekstraordinær generalforsamling den 7. november blev besluttet at nedlægge foreningen fra 31. december. Beslutningen markerer afslutningen på en betydningsfuld æra i foreningsarbejdet på Bornholm, fortæller Svend Aage Møller, der i mange år har arbejdet i Grænseforeningen på Bornholm.

Sønderjysk Forening for Bornholm

Foreningens historie går tilbage til 1907, hvor en gruppe sønderjyder bosat i Rønne tog initiativ til at oprette en ”Sønderjysk Forening for Bornholm”.


Anført af daværende redaktør for Bornholms Tidende, M.M. Smidt, blev foreningen stiftet med formålet om at støtte danskheden i det sønderjyske område, som Danmark mistede efter nederlaget i 1864.

Foreningen arbejdede blandt andet med oplysningsvirksomhed om sønderjyske forhold, økonomisk støtte til danske medier og biblioteker samt hjælp til sønderjyske elever på Bornholms Højskole. Aktiviteterne blev dog sat på pause under Første Verdenskrig, men efter genforeningen i 1920 reorganiserede man indsatsen for at støtte danskheden i det sydlige Sønderjylland.

Sammenslutning og nye udfordringer

I 1922 blev der også oprettet en lokal afdeling af Grænseforeningen på Bornholm, hvilket førte til spændinger mellem de to foreninger.

Først efter M.M. Smidts død i 1924 blev der etableret et samarbejde, og i 1970 blev de to foreninger endelig sammenlagt under navnet ”Grænseforeningen Sønderjysk Forening”, senere blot kaldet Grænseforeningen.


Foreningen spillede en vigtig rolle under besættelsen, og senere i efterkrigstiden, hvor især ferieophold for børn fra Sydslesvig blev en af de mest værdsatte aktiviteter. På Bornholm har flere hundrede børn gennem årene haft glæde af disse ferieophold.

Faldende interesse og foreningens ophør

Efter årtusindskiftet begyndte interessen for foreningens arbejde gradvist at falde.

Medlemstallet svandt ind, og aktiviteterne ebbede ud. Til sidst blev det klart, at foreningen ikke længere kunne opretholde sit virke.

De resterende medlemmer er blevet tilbudt medlemskab direkte under landsforeningen, som fortsætter sit arbejde. Grænseforeningen har blandt andet markeret sig stærkt ved Folkemødet i Allinge og vil fortsat arbejde for danskheden i grænselandet, meddeler foreningen i afskedsmeddelelsen.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT