Helms savner respekt: 'Jeg har aldrig oplevet mangel på viden'

Helms savner respekt: 'Jeg har aldrig oplevet mangel på viden'
Bente Helms finder tonen i debatten upassende. Foto: Berit Hvassum
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT | 21. OKT 2021 • 09:00
Jakob Nørmark
Journalist
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT
21. OKT 2021 • 09:00

Socialdemokraten Bente Helms tager toppen af kommunens administration i forsvar og kan ikke støtte ønsket om stærkere politisk styring, hvis det indebærer en øget grad af detailstyring.


Debatten om ændringer i kommunens topledelse og organisation har floreret på det seneste – mest i antydninger og snak i krogene. Med Dansk Folkepartis forslag om at fjerne posten som kommunaldirektør for at styrke politikernes kontrol med kommunens initiativer er spørgsmålet rykket ind i valgkampen.

Hos Socialdemokratiet finder Bente Helms tonen i debatten upassende.

– En drøftelse af politikernes rolle er jeg med på, men jeg er ikke enig i afsættet, siger Bente Helms, der efter Thomas Thors' forfremmelse til borgmester overtog posten som S-gruppeformand.

Hun kontakter Tidende for primært at gå i rette med Kirstine van Sabbens problematisering af den kommunale administrations vilje til at forsyne politikerne med oplysninger,

– Jeg oplever en villighed og hjælpsomhed døgnet rundt, også i weekenderne. Når vi har været i kontakt med servicdirektøren, har vi tingene liggende på bordet, næsten før vi har spurgt, siger Bente Helms.

Kirstine van Sabben nævner sagsbehandlingen af børne- og handicapsager og bemandingen på området som eksempel. Føler du dig tilstrækkeligt oplyst om, hvordan det går på dette felt?

– Så har vi i hvert fald ikke siddet i samme lokale. Vi er i den grad oplyst om alt det, vi har brug for. Det kan godt være, at skolechefen eller chefen for dagtilbud ikke sidder med alle de oplysninger, vi har brug for. Men de vender altid hurtigt tilbage med skemaer, udviklinger og tidshorisonter. Jeg har ikke oplevet mangel på viden, siger Bente Helms, der i de tre foregående år havde plads i børne- og skoleudvalget.

Et af de steder, hvor de folkevalgte har mulighed for at suge viden til sig, er temamøder, som direktionen organiserer for at klæde grundigt politikerne på. I efteråret har Bornholms Energi og Forsyning og forberedelsen af energiø samt ældreanalysen været på dagsordenen, og i foråret handlede et temamøde om byggesagsbehandlingen. Bente Helms opfordrer alle medlemmer til at deltage, selv om hun anerkender, at det er lettere at nå som pensionist end som fuldtidsbeskæftiget.

Ingen borgmesterpartifordel

Hun afviser, at hun som socialdemokrat skulle være bedre stillet end kommunalbestyrelses øvrige partier. Derimod kan politikere fra de partier med flere pladser i byrådssalen have en anden fordel, påpeger Bente Helms.

– Det er klart, at når man sidder alene i en gruppe, som Kirstine gør, kan det være svært at nå hele vejen rundt.

Ligesom Søren Schow (V) slår hun fast, at hun har fuld tillid til embedsværket. Hans ønske om stærkere politisk styring, deler socialdemokraten ikke, hvis det indebærer en stigende grad af detailstyring.

– Jeg kunne bruge politisk tydelighed, og det er jo svært i sådan en sammensat kommunalbestyrelse, som vi har i øjeblikket. Jeg tror ikke, at kvaliteten af de politiske drøftelser tilsiger, at politikerne skal træffe flere beslutninger, siger Bente Helms.

Tidligere på efteråret tog kommunalbestyrelsen en principiel debat om, hvilke opgaver politikerne kunne overdrage til skolebestyrelser eller skoleledere, og når det gjaldt betaling til lejrture, forkortelse af undervisningstid eller muligheden for at ansætte undervisere uden læreruddannelse, var Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten imod at uddelegere flere kompetencer til kommunale chefer og ledere. Socialdemokratiet havde det modsatte synspunkt, og denne debat fremhæver Bente Helms som et eksempel på, at politikerne godt kan overlade nogle beslutninger til administrative medarbejdere, uden at det lokale demokrati tager skade.

– Det kræver tillid til dem, der skal handle på det, siger hun.

Tillid er et nøgleord, der gik igen i både skoledebatten og Bente Helms' forsvar for embedsværkets servicering af politikerne. Et andet gennemgående ord står før sidste punktum i denne artikel:

– Jeg tror, at man kommer langt med respekt.