Hvad mener hun egentlig, når hun i debatter efterspørger en ny ledelse i kommunen?

Hvad mener hun egentlig, når hun i debatter efterspørger en ny ledelse i kommunen?
Kirstine van Sabben savner til tider føling med tingenes tilstand i regionskommunen og mener, at det kan være svært for politikerne at få fat i de informationer, de efterspørger. Foto: Jacob Jepsen
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT | 19. OKT 2021 • 19:30
Jakob Nørmark
Journalist
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT
19. OKT 2021 • 19:30

Kirstine van Sabben (BL) mener, at politikerne mangler føling med tingenes tilstand i regionskommunen, og at kommunens øverste ledelse har truffet beslutninger og begået fejl, som gør det nødvendigt at ryste posen. 

– Noget af det allerførste, man skal gå i gang med, er: en ny struktur, en ny ledelse og en ny borgmester.

Da spidskandidaterne forrige søndag mødtes til første valgdebat i Aakirkeby-Hallerne, indledte Bornholmerlistens Kirstine van Sabben sit oplæg om kommunens største udfordring på denne måde.

Men hvad er det egentlig, hun konkret mener med udsagnene om "en ny ledelse og en ny struktur"?

– Jeg mener to ting: Vi skal have en ny politisk ledelse, og så er det klart, at jeg ikke er superfan af, hvordan den øverste ledelse køres på i forhold til kommunaldirektøren, siger hun til Tidende og uddyber herefter sit standpunkt om kommunens øverste embedsmand:

– Det er ikke personmæssigt, men mere bundet op på, at der er truffet nogle beslutninger og begået nogle fejl, i blandt andet hele Snorrebakkesagen, som gør, at man simpelthen bliver nødt til at ryste posen. Det er dét, jeg mener med en ny ledelse, siger Kirstine van Sabben.

For meget under kommunaldirektøren

Hendes tillid til kommunaldirektør Johannes Nilsson, der i van Sabbens talestrøm ikke navngives, fik en skramme i januar, da koncerndirektør Claus Steensgaard Jensen blev afskediget efter indstilling fra Johannes Nilsson. Herefter overgik det økonomiske ansvar i kommunens direktion formelt til kommunaldirektøren. Denne organisering er hun modstander af, forklarer hun.

Mener du, at kommunaldirektøren er blevet for magtfuld?

– Jeg ved ikke, om man kan sige, han har fået for meget magt, men der ligger for meget inde under den funktion, der hedder kommunaldirektør. Jeg er ikke sikker på, at det er tilstrækkeligt med den ledelsesstruktur, som vi har nu med centerchefer og en direktion, der består af tre personer, siger Kirstine van Sabben.

– Jeg hænger ikke nogen personer ud. Det har jeg ikke nogen interesse i. Men mange folk ved godt, hvad jeg mener, siger hun og henviser til, at hun i januar forud for mødet om afskedigelsen af den tidligere koncerndirektør for rullende kameraer sagde, at kommunalbestyrelsen burde drøfte en anden personalesag.

Manglende føling

En stort set enslydende formulering kom René Danielsson (DF) med. Dansk Folkeparti, som Bornholmerlisten har samarbejdet tæt med, kommer i partiets valgoplæg med et forslag til en alternativ kommunal ansvarsfordeling uden en decideret kommunaldirektør, men med flere fagdirektører.

Kirstine van Sabben har deltaget i diskussioner om en fremtidig struktur, og for hende er det afgørende, at politikerne bliver klædt bedre på at passe det politiske hverv. Den manglende tillid til embedsværkets øverste ledelse, som Kirstine van Sabben beskriver, kommer blandt andet til udtryk i informationsmængden til politikerne.

– Mange af mine byrådskolleger føler ikke, at de har føling med, hvad der foregår i organisationen. De får ikke information om, hvor meget det halter på sagsbehandlingsområdet inden for børnehandicap for eksempel. Det får vi ikke noget at vide om, end ikke dem, der sidder i børne- og skoleudvalget. Beder man om tal, får man noget, der slet ikke matcher, hvad vi hører fra borgerne. Man føler, at der bliver foreholdt os nogle oplysninger. Det, synes jeg, er bekymrende for vores demokrati, fortæller Kirstine van Sabben,

– Vi politikere står mål for vores gerninger og er på valg hvert fjerde år, men det er embedsværket ikke. Jeg tror, at der skal nogle helt andre friske øjne til, hvis vi skal have øen op at stå igen.