Schow: Ikke en eneste topembedsmand bliver fyret, når jeg bliver borgmester

Schow: Ikke en eneste topembedsmand bliver fyret, når jeg bliver borgmester
Søren Schow mener, at politikerne bør påtage sig en tydelig styring af kommunen, men han afviser at bidrage til afskedigelser af kommunale chefer efter et valg. Arkivfoto: Jacob Jepsen
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT | 20. OKT 2021 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT
20. OKT 2021 • 05:30

Embedsværket har haft for frie rammer til at præge den politiske dagsorden de seneste år, mener Venstres borgmesterkandidat.

Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten går til valg med slagord som "ny kommunal ledelse", "ny struktur" og "mere politisk lederskab". Venstre kan slutte op om det sidste punkt, fortæller Søren Schow, men hvis ledelses- og strukturændringer indebærer fyringer af kommunaldirektøren eller andre kommunale ledere, trækker Venstre en streg i sandet.

– Der er ikke en eneste topembedsmand, der bliver fyret, når jeg bliver borgmester, fastslår Søren Schow.

– Jeg har fuld tillid til, at de er dygtige til deres job. Men jeg har til gengæld en holdning til, at der skal en meget stærkere politisk styring ind. Det har der ikke været de seneste år, så embedsværket har fået meget frie rammer til at komme med de forslag, de vil. Og det skal der ændres på.

Kan du komme med et eksempel på, hvor den politiske styring har været for svag?

– Det er, når administrationen kommer med et forslag om at indføre spærretid, og borgmesteren siger ja til det. Så er det for dårlig politisk styring, siger Søren Schow

Holdning skinner igennem

Han mener, det er problematisk, når for mange initiativer ikke bliver sat i gang af politikerne selv.

– I det generelle politiske arbejde kan en holdning fra administrationen skinne for tydeligt igennem, hvor man kan se, at forslaget ikke har et politisk arnested, men et administrativt, siger Søren Schow.

Hverken Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten har direkte erklæret at ville udskifte kommunaldirektør Johannes Nilsson eller andre kommunale chefer. DF lægger i valgprogrammet op til at afskaffe posten som kommunaldirektør, mens Kirstine van Sabben har sagt, at hun ønsker "at ryste posen" på grund af fejl begået i forbindelse i blandt andet Snorrebakkesagen. I sidste uge skrev kommunalbestyrelsesmedlem Brian Kofoed (V) på Tidendes facebookside, at han troede, at de to andre oppositionspartier ville få svært ved at lave en ny budgetaftale, hvis ledelsen også skulle udskiftes:

"Hvis I skal åbne budgettet, så skal I først lige ansætte en ny ledelse til administrationen, idet det første I ønsker er at fyre mere eller mindre hele den administrative ledelse, der er der i dag...", skrev Brian Kofoed som en kommentar til René Danielsson.

Venstres borgmesterkandidat, der har haft svært ved at opnå opbakning til sit kandidatur fra netop Bornholmerlisten og Dansk Folkeparti, håber ikke, at navne i embedsværket vil komme til at indgå i konstitueringsforhandlingerne på valgnatten.

– Jeg har ikke lyst til at blive mødt med krav om, at nogen skal fjernes fra deres stillinger, siger Søren Schow.

Venstre præsenterer partiets valgprogram onsdag formiddag.