Har du set den sjældne svane? Normalt opholder den sig i Sibirien, men nu bor den på Haslevej

Har du set den sjældne svane? Normalt opholder den sig i Sibirien, men nu bor den på Haslevej
Sangsvanen har en meget kraftig, klangfuld stemme, næsten som en trompeteren. Derudover er den kendt for sit karakteristiske gule næb og den ranke hals. Kilde: DOF. Foto: Jacob Jepsen
DYRELIV | RØNNE | ABONNENT | 8. SEP 2021 • 17:30
DYRELIV | RØNNE | ABONNENT
8. SEP 2021 • 17:30

En sjælden svane har bosat sig på Haslevej hos Tage Kofod. Den er den eneste af sin slags på Bornholm. Hvorfor den bor hos Tage Kofod, kan man ikke videmed sikkerhed. Der er to mulige årsager, den ene mere sandsynlig end den anden, fortæller en ornitolog.


– Jeg synes, at det er meget sødt, siger Tage Kofod.

Han ejer Maskingaarden, der ligger på Haslevej. For nogle år siden gravede ejerne et hul i græsplænen ude foran gården, hvor der skulle anlægges en lille sø, der kunne tage sig pænt ud. Hvis man kører forbi den karakteristiske sø, har man måske set, at der er lidt liv omkring og i vandhullet. Der bor en enkelt svane ved søen. Nogle gange kommer der en fiskehejre forbi og napper en lille karpe og og smutter igen, fortæller Tage Kofod. Men svanen bliver. Det er ikke helt til at sige, hvor langt et liv svanen har levet hos Maskingaarden.

Men svanen har været der i forholdsvis lang tid. Så lang tid, at der er tale om, at den bor ved Maskingaarden. Det kan lyde som begyndelsen på et eventyr: Svanen og Maskingaarden.

Og det er faktisk ikke første gang, at Maskingaarden har haft en logerende svane. For et par år siden havde de også besøg af en enlig svane, der boede ved deres anlagte sø, men den døde. Formentlig af sygdom.

En særlig tilflytter

Men den nye svane holder de godt øje med. Den passer de på. Den bevæger sig rundt på plænen, og nogle gange går den ind på gårdspladsen, hvor de store maskiner kører. Der kigges i side- og bakspejlet for at sikre, at ingen svane er i syne.

– Vi passer og plejer den, hvis vi kan komme til det, siger Tage Kofod.

Hvordan passer og plejer man en svane?

– Jeg er ikke så stærk i fugle. Vi startede med at give den lidt fuglefoder, men det spiste den ikke. Jeg fik at vide af nogle venner, at nogle fugle godt kan lide kattefoder, men det spiste den heller ikke. Jeg tror, at det er en kræsen svane, siger Tage Kofod.

Svanen er blevet fast inventar hos Maskingaarden, og det synes Tage Kofod er en dejlig ting. Men han undrer sig også over, hvad hulen den laver her, og hvorfor den er alene. Tage Kofod vil gætte på, at den har boet der i lidt over et år. Den er blevet så stor en del af gården, at Tage Kofod er begyndt at synes helt godt om sin nabo med næb.

– Nu bor den bare her, og det ser sgu meget sødt ud.

– Jeg har været bange for, at den går ud på vejen, men det gør den ikke. Det ville være synd, hvis den blev kørt over. Men den har indtil videre holdt sig inden for vores have, ved græsset og søen, siger Tage Kofod.

Kan det virkeligt passe, at denne svane har gået 2,5 kilometer til Safirsøen? Eller kan den flyve bare lidt? Eller synes den bare godt om at være her? Foto: Jacob Jepsen

Men hvad laver en svane alene ved Maskingaardens sø? Det kan være svært at sige, og måske må vi leve med, at vi aldrig får det rigtige svar, men Carsten Andersen har et bud. Han er formand for Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdeling på Bornholm, og Carsten Andersen kender ganske udmærket til svanen. Det er nemlig et ganske enestående tilfælde, der går rundt om søen.

– Jeg har set den mange gange, og jeg kan fortælle, at det er en sangsvane. Det er ganske usædvanligt på vores breddegrader. De holder til længere nordpå i det nordskandinaviske og sibiriske. De kommer her normalt kun på træk, og vi ser dem normalt om vinteren, siger Carsten Andersen, der har nydt godt af, at han kan tage en masse billeder af den ellers sjældne fugl, som ellers er svær at fotografere, fordi den er så sky.

– Den her står bare og glor på én, siger Carsten Andersen.

Sangsvanen kan kendes på det karakteristiske gule næb. Den kan flyve, som alle andre svaner, og det er en meget sky fugl, hvorfor den derfor kun opholder sig længere nordpå, hvor der er mere mennesketomt. Ikke desto mindre er det derfor mærkeligt, at den står mellem biler, maskiner, cykler og mennesker på Haslevej. Spørgsmålene til Carsten Andersen hobede sig op. Ikke mindst skulle Tage Kofods udsagn testes: Har vi med en særdeles kræsen sangsvane at gøre?

Carsten Andersen har fulgt sangsvanen i lang tid. Derfor har han også et godt bud på, hvor lang tid den efterhånden bornholmske sangsvane har været her. Han mener, at den har boet der i halvandet år, mindst.

– Da den kom hertil, var den ung og grå. Den her er blevet meget flot og hvid nu med det karakteristiske gule næb, som sangsvaner har.

Er der flere sangsvaner på Bornholm?

– Det er absolut den eneste sangsvane på Bornholm. Men om vinteren er de her ganske mange i snesevis.

Hvad laver den så her?

– Mit eget bud er, at den ikke kan flyve. Den er kommet her på træk, og så er der gået noget galt.

Oplagt, fristes man til at tænke. Men efterfølgende fortæller Carsten Andersen noget ganske mystisk. Den samme svane er nemlig set andre steder end ved Tage Kofods gård. Den er blandt andet blevet set ved Safirsøen. Fra Tage Kofod og til Safirsøen er der 2,5 kilometer, hvis du er gående. Har sangsvanen virkelig gået 2,5 kilometer til Safirsøen, for herefter at slentre de 2,5 kilometer hjem igen til sin sø ved Maskingaarden? Eller kan den faktisk godt flyve, men den nyder bare tilværelsen på Bornholm?

Carsten Andersen kan ikke afvise, hverken at det er en vandrende svane, eller at den godt kan lide at bo hos Tage Kofod.

– Den kan selvfølgelig godt gå, men der er godt nok langt at gå på dens platfødder. Jeg har dog aldrig set den flyve, og jeg har heller ikke set den prøve at flyve.

Kan det godt være en enspænder af en sangsvane, der bare vil bo her?

– Ja det kan det godt, men det er usædvanligt. Den ser jo ikke ud til at være sammen med nogle andre fugle. Den går bare for sig selv og spiser græs og gør ingenting.

– Jeg havde forestillet mig, at den ville flyve med de andre fugle på træk, men det har den ikke gjort endnu. Mit gæt er, at den ikke kan flyve, og derfor kan den ikke komme væk.

Og her afslørede Carsten Andersen også, hvad sangsvaner egentlig lever af. Og det er ikke kattefoder, selvom flere rovfugle godt kan spise det, siger Carsten Andersen.

– Sangsvaner spiser græs og vandplanter. De er vegetarer. Den der fine plæne, den går på, det er god mad for den. Og det går jo meget godt for den, som du kan se, siger Carsten Andersen

Sangsvanen, og altså nabo til Tage Kofod, har endnu ikke fået noget navn. Tage Kofod har i hvert fald ikke selv fundet på et endnu. Men det kan der være en løsning på.

– Den har ikke et navn endnu, men måske folk, der læser i avisen, kan foreslå et, siger Tage Kofod.

 


Hvad skal svanen hedde?

Har du et godt navn til sangsvanen fra Maskingaarden, så send en mail til nm@bornholmstidende.dk