Gravgaard: Rigtigt skridt at udskifte tonedøv ledelse

LEDER | 20. JUN 2024 • 12:30
LEDER
20. JUN 2024 • 12:30

Det er godt for Folkemødet og Bornholm, at den ene del af ledelsen nu skal forlade demokratifestivalen.

Det har været et hårdt 2024 for Folkemødet selv, dets direktør Peter Christiansen og dets bestyrelsesformand Vibe Klarup. Den bornholmske identitet, de bornholmske medarbejdere og forståelsen af hvad legitim demokratisk debat er, har i den grad sat Folkemødet på alles dagsorden og givet så dybe ridser i lakken, at de livsvigtige partnere og sponsorer er alvorligt utilfredse.

Folketingspolitikere har fået ekstra taletid ved at blive hjemme i protest, og mange har frygtet ballade og problemer med en skamskudt medarbejderstab og en klodset direktør, der fyrede og registrerede den ene sygemelding efter den anden men ikke formåede at få medarbejderne med sig og ikke forstod, hvad alle andre oplever som demokratisk debat.

Alligevel stod bestyrelsesformanden bag sin direktør i månederne op til og har forsvaret ham gang på gang i den senere tid med automatiske teflonsvar til de udvalgte medier, der har fået lov at interviewe hende. Den forståelse af den offentlige debat sømmer sig ikke for en demokratifestival. Derfor er det godt, at Vibe Klarup stopper som formand.

Et bornholmsk mesterværk som Folkemødet har fortjent bedre end, hvad sponsorer og partnere på både privat og kommunal plan har måttet lægge øre og øjne til, siden den nye ledelse overtog.

Torsdag kunne Tidende offentliggøre seriøs kritik fra fem af de helt centrale sponsorer og partnere, og allerede onsdag eftermiddag, da vi forelagde ledelsen kritikken og endnu engang bad om interview med de to ledere, var de på vej imod et ekstraordinært bestyrelsesmøde, der mundede ud i, at vi i første omgang ser formanden stoppe.

Hun skriver selv i pressemeddelelsen ”Mit og bestyrelsens mål for Folkemødet 2024 var at sikre en stærk og sund organisation bag eksekveringen … Jeg vurderer, vi er lykkedes fuldt ud..” Den vurdering står hun nok ganske alene med, selvom langt de fleste er enige om, at selve Folkemødet i år forløb fantastisk på trods af ledelsens håndtering og den skamskudte og utilfredse organisation.

Folkemødet har en unik opbakning fra resten af landet. Med en direktør, der ikke ser ud til at komme tilbage fra sin seneste tænkepauseferie, er det tid til at kigge fremad i den selvudnævnende forening og få styrket ledelsen, så den arbejder sammen med Bornholm og ikke imod kommune, medarbejdere og partnere.