Forsvarsministeren tavs: Det er af hensyn til operationssikkerheden

Forsvarsministeren tavs: Det er af hensyn til operationssikkerheden
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har ikke mulighed for at kommentere sagens oplysninger. I stedet har Forsvarsministeriet sendt en skriftlig udtalelse. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 31. OKT 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
31. OKT 2023 • 15:30

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) kan ikke kommentere en episode fra den 15. september, hvor et dansk patruljefartøj fulgte en russisk sejlbåd ved Bornholm tæt. Det er af hensyn til 'operationssikkerheden', oplyser ministeriets pressechef.


Det blev beskrevet med ordet 'usædvanligt' af en militæranalytiker fra Forsvarsakademiet. En senioranalytiker med ekspertise i sikkerheds-, forsvars- og geopolitik udledte, at der netop var tale om noget 'helt uskyldigt'.

Men forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), har ikke mulighed for at gøre offentligheden meget klogere på en episode fra den 15. september, hvor et patruljefartøj fra det danske forsvar i fem timer fulgte en russisk sejlbåd sydvest for Bornholm tæt. En episode, der udspillede sig mens en amerikansk militærøvelse på Bornholm blev annonceret og gik i gang.

Tidende har sendt fem spørgsmål til forsvarsministeren. Blandt andet om ministeren har kendskab til episoden, og hvad ministeren siger til, at den fandt sted samtidig med, at den amerikanske militærøvelse gik i gang.

– Det er desværre ikke alt, ministeren har mulighed for at svare på i den her verden. Det handler ikke om lyst eller vilje, men der er bare nogle ting, han ikke kan svare på, siger Forsvarsministeriets pressechef, Morten Kaus, til Tidende.

Hvad er årsagen til det?

– Det er af hensyn til operationssikkerheden.

Så ministeren kan ikke svare på de spørgsmål, vi har stillet?

– Nej, ikke mere end det svar, vi har sendt til dig.

Kommenterer ikke på den konkrete episode

Forsvarsministeriet har sendt et skriftligt svar - som omtalt herover af pressechefen - med ministeriet som afsender. Her kommenterer man dog ikke på den konkrete episode.

"De danske sikkerhedsmyndigheder holder løbende øje med situationen og tilpasser deres aktiviteter ud fra det aktuelle trusselsbillede. Forsvaret overvåger både dansk søterritorium og luftrum og afviser mulige krænkelser," skriver Forsvarsministeriet i sin udtalelse til Tidende.

Det har fremgået af Tidendes dækning, at skibet i mindst ét tilfælde i løbet af dagen befandt sig i det danske territorialfarvand omkring Bornholm.

Tidende har på baggrund af Forsvarsministeriets svar derfor spurgt Forsvarskommandoen, om sejlbåden krænkede dansk søterritorium ved Bornholm den 15. september, men kommandoen er endnu ikke vendt tilbage med et svar til redaktionen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT