Forbereder sig på katastrofe

Forbereder sig på katastrofe
Det ene af beredskabets opmarchområder ved Bornholms Lufthavn ligger ved Lufthavnsvej. Foto: Henrik Nielsen
Fredag 8. november 2024 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
Fredag 8. november 2024 • 15:30

To skilte langs Søndre Landevej viser, hvor beredskabets køretøjer skal holde i tilfælde af en ulykke i lufthavnen.


For de fleste bornholmere er opmarchområder formentlig noget, hvor man holder i sin bil og venter på at køre om bord på en af Bornholmslinjens hurtigfærger. Det er i hvert fald i den betydning, ordet oftest bliver brugt her på Bornholm. Man kan derfor få den tanke, at man nu skal holde og vente på hver sin side af Bornholms Lufthavn, hvis man skal med fly til København eller en anden destination.

Kommer man kørende ad Søndre Landevej vestfra, kan man kort før Lufthavnsvej se et skilt i vejkanten, hvor der står "Opmarch Område A". Kommer man østfra, står der kort før afkørslen til Arnager et tilsvarende skilt med påskriften "Opmarch Område B", men de betyder altså ikke, at man skal holde der og vente, hvis man skal rejse med fly. Skiltene har faktisk slet ingen betydning for rejsende. De betyder ene og alene noget for det lokale beredskab.

– I forbindelse med, at vi laver om på nogle af de mødeplaner, der ligger ved Bornholms Lufthavn i forbindelse med uheld og standby, har den lokale beredskabsstab etableret de her opmarchområder. Det er der, køretøjerne skal lave opmarch i forbindelse med en given hændelse, siger viceberedskabschef Klaus Rønne Jensen til Tidende.

Når han taler om køretøjer, er det ikke personbiler, men politi, brandvæsen, Beredskabsstyrelsen, ambulance og alt andet, der indgår i det lokale beredskab. De skal køre til opmarchområderne, hvorfra de så kan komme i aktion.





Det andet ligger ved frakørslen til Arnager. Foto: Henrik Nielsen

 

Når ballonen går op

Siden skiltene blev sat op langs Søndre Landevej, er Klaus Rønne Jensen blevet kontaktet af bornholmere, som undrer sig over, hvad de betyder.

– Der er nogle, der har skrevet til mig, om det har noget med havnen at gøre. Det har det ikke, og det har faktisk heller ikke noget med lufthavnen at gøre. Det har noget at gøre med beredskabet, siger han.


Andre har givet udtryk for, at det er fjollet med sådan nogle skilte, men det er det ikke, lyder det fra viceberedskabschefen. Der er lavet om på mødeplanerne og etableret områder til opmarch, fordi det er den bedste måde at gøre det på.

– Når ballonen går op, og vi har travlt, og der skal tages mange beslutninger, så skal man ikke tage stilling til, om man skal holde ved egetræet, til højre for stenen eller 30 meter før lygtepælen. Det er ikke hensigtsmæssigt, når man en skarp situation. Nu er der gjort nogle overvejelser om, hvor man kører til, de er blevet gps-logget, og så har man styr på det, siger Klaus Rønne Jensen.

Afløsere ovrefra

Ifølge viceberedskabschefen er der flere grunde til, at faste områder til opmarch er en god idé, når uheldet er ude.

– Dels har man mange andre tanker i hovedet, og for det andet har vi afløsere fra det meste af Danmark, der kommer over og afløser på Bornholm i næsten alle dele af beredskabet. Så er det vigtigt, at man har gjort sig nogle tanker om, hvor de skal holde i den givne situation, siger Klaus Rønne Jensen.


Han tilføjer, at samme koncept er kendt fra Øresundsbroen, hvor der også er nogle opmarchområder, hvor beredskabet skal holde og operere fra i tilfælde af en ulykke.

– Netop fordi det bliver et tvivlsspørgsmål, hvor man skal holde, siger Klaus Rønne Jensen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT