Forældrene er blevet lidt mere tilfredse: Især én skole klarer sig bedre end for to år siden

Forældrene er blevet lidt mere tilfredse: Især én skole klarer sig bedre end for to år siden
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 31. MAR 2021 • 13:01
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
31. MAR 2021 • 13:01

SKOLE

Regionskommunen har gentaget en undersøgelse af forældrenes mening om de bornholmske folkeskoler, der blev foretaget første gang i 2018.

Onsdag blev "Skoleundersøgelsen 2020" offentliggjort, og den helt overordnede konklusion er, at forældrene er blevet mere tilfredse med de seks bornholmske folkeskoler.

"Den samlede tilfredshed med de almene folkeskoler på Bornholm er blevet større siden skoleundersøgelsen i 2018. Andelen af forældre, der svarer, at de er "meget tilfredse" eller "tilfredse", er steget med seks procentpoint fra 55,4 procent i 2018 til 61,4 procent i 2020," lyder det i sammenfatningen.

Andelen af utilfredse forældre er faldet en smule. Dog svarer 22,8 procent af forældrene, at de enten er "utilfredse" eller "meget utilfredse": Dette er et lille fald, da 23,5 procent enten var "meget utilfredse" eller "utilfredse" i 2018.

Der er forskel på, hvordan udviklingen har været på tværs af skolerne. "Åvangsskolen, Søndermarksskolen og Hans Rømer Skolen, som klarede sig dårligst i forhold til den samlede tilfredshed i 2018, er alle gået frem på forældrenes samlede grad af tilfredshed," konkluderes det i analysen, mens forældre på Paradisbakkeskolen, Kongeskærskolen og ikke mindst Svartingedal Skole i Hasle er samlet set mindre tilfredse med skolen i 2020, end det var tilfældet i 2018.

Bemærkelsesværdigt

I undersøgelsen betegnes det som "bemærkelsesværdigt", at Svartingedal Skole går markant tilbage i den samlede forældretilfredshed. "Andelen af enten "tilfredse" eller "meget tilfredse" forældre er faldet med hele 35,3 procentpoint," noteres det. Det skal dog nævnes, at tilfredsheden i 2018-undersøgelsen var langt større med skolen i Hasle end de øvrige andre skoler.

Ser man bort fra den forrige undersøgelse, udmærker Søndermarksskolen sig ved at have den største andel forældre, der enten er meget utilfredse eller utilfredse (30 procent). Utilfredsheden er mindst på Kongeskærskolen i Allinge, hvor kun 17 procent af forældrene erklærer sig utilfredse eller meget utilfredse.

Man finder omvendt flest "meget tilfredse" forældre på Paradisbakkeskolen i Nexø og Svartingedal Skole (begge steder 31,6 procent).

Uro og inklusion

Undersøgelsen beskæftiger sig mere detaljeret med en stribe underemner som uro i timerne, inklusion og klassestørrelser, hvor mange forældre giver deres utilfredshed til kende. Bornholms Tidende kommer til at sætte mere fokus på disse emner, men bringer i første omgang rapportens konklusion:

"Til trods for fremgangen i forældretilfredsheden er der dog stadig et stort mindretal af forældre, der er bekymrede i forhold til uro og støj i timerne, store klassestørrelser og ikke mindst inklusionen af elever med særlige behov. I forhold til udfordringer med inklusion mener over 40 procent af forældre til børn i folkeskolen således, at elever med særlige behov "i mindre grad" eller "slet ikke" kan rummes i skolen. Det er ligeledes flere end hver femte forælder til et barn i folkeskolen, der er "utilfreds" eller "meget utilfreds" med skolen i forhold til at skabe ro og orden i klassen, og knapt hver tredje forælder mener ikke, at antallet af elever i klassen er tilpas."

Undersøgelsen blev udsendt via e-boks til 4.359 forældre, og regionskommunen fik en svarprocent på 31 procent.