Efter katastrofeåret 2020: Udsigt til 63 krydstogtanløb næste år

Efter katastrofeåret 2020: Udsigt til 63 krydstogtanløb næste år
Direktør Thomas Bendtsen ser frem til, at Rønne Havn igen kan tage imod krydstogtskibe, når coronapandemien har sluppet sit tag i verden. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 25. NOV 2020 • 05:47
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
25. NOV 2020 • 05:47
TURISME

Aflyst. Så kort kan Rønne Havn opsummere krydstogtsæsonen 2020. I takt med at coronavirussen rejste verden rundt, holdt krydstogtrederierne op med at gøre det samme. Et efter et kom afbuddene ind til havnekontoret på Sydhavnsvej, og i branchenetværket Cruise Copenhagen var der frygt for, at det ville have en længerevarende effekt for den globale krydstogtbranche.

Men det ser ikke umiddelbart ud til at være tilfældet. I hvert fald ikke hvis antallet af anmeldte anløb i 2021 er en rettesnor. Hele 63 gange i årets løb vil et krydstogtskib lægge vejen forbi Rønne, hvis altså restriktioner som følge af covid-19 ikke fortsætter. Det fremgår af havnens hjemmeside.

Ifølge havnens krydstogtliste skydes sæsonen i gang den 8. maj. Årets sidste planlagte anløb er den 17. september. Derudover er der anmeldt besøg ved Gudhjem, Nexø og Christiansø.

Stadig usikkerhed

Hos Rønne Havn håber administrerende direktør Thomas Bendtsen ikke overraskende, at der snart kommer vacciner eller medicin, som kan afhjælpe covid-19-pandemien.

– Vi krydser da fingre for, at vi kan slippe af med pandemien. Hvis ikke den også påvirker krydstogtsæsonen 2021, så står vi til at modtage 63 anløb i 2021. Men det er svært at vurdere, sådan som pandemisituationen ser ud på nuværende tidspunkt, og listen kan stadig nå at ændre sig mange gange før sæsonstart 2021, fortæller Thomas Bendtsen på havnens hjemmeside.

Også hos Destination Bornholm er håbet, at covid-19 snart slipper sit tag i markedet, så arbejdet med at synliggøre Bornholm som attraktion og destination bærer frugt.

– Bornholm er blevet en stadigt vigtigere krydstogtdestination i Danmark. Derfor har krydstogtgæsterne været savnet hos mange af vores medlemmer, hvis forretninger har stor glæde af denne form for turisme. Vi ser meget frem til at skibene igen begynder at lægge til i Rønne, fortæller direktør Pernille K. Lydolph til Rønne Havns hjemmeside.


Planlagte investeringer

At covid-19 satte en stopper for al krydstogtaktivitet i år bortset fra et par tekniske anløb ved Rønne Red, er ikke det samme som, at Rønne Havn gav sig til at vente på bedre tider. Havnen fremrykkede planlagte investeringer og udnyttede dermed tiden på en konstruktiv måde.

– Vi valgte at sætte skub i byggeriet af et 16.000 kvadratmeter stort areal, som skal anvendes til velkomstfacilitet for krydstogtgæster. Vi fremrykkede byggeopgaven, som et lokalt entreprenørfirma har stået for, og som nu står færdig, fortæller Thomas Bendtsen.

Det nye areal er gjort klar, så det også lever op til alle sundhedsmæssige anbefalinger, fortæller havnen.

– Vi har taget det lokale politi med på råd, da vi etablerede faciliteten og har fra starten indarbejdet myndighedskrav til afstand og håndsprit med videre. Vi har etableret sikker færdsel væk fra faciliteten for de gæster, der vælger at gå, eller som trækker med en cykel, forklarer Thomas Bendtsen.

 
 

Fakta

Krydstogtsæsonen 2021

Antal anløb

Rønne 63

Gudhjem 4

Christiansø 3

Nexø 1

Første skib: Aidavita

Sidste skib: MSC Poesia

Største skib: Island Princess – 92.822 bruttoton

Mindste skib: Clio – 3.504 bruttoton

Længste skib: Island Princess, Queen Victoria og MSC Poesia – 294 meter

Korteste skib: Corinthian – 90 meter

Flest passagerer: Viking Cinderella – 2.560

Færrest passagerer: Clio – 89