– Og hvor har vi de tal fra? Nordisk Ministerråd fik jo lavet en analyse for halvandet år siden, hvor de havde sammenlignede fem øsamfund: Bornholm, Færøerne, Ålandsøerne, Grønland og Island. Vi var suverænt i bund. Ålandsøerne er dem der ligger i top, og der er cirka 30.000 indbyggere. Deres selvforsyningsgrad ligger lige omkring 60 procent.
– Vi har også CRTs tidligere analyser af, hvor meget spiser og drikker på Bornholm, og hvor meget der er os selv, hvor meget der er turister.
Vi spiser og drikker for langt over en milliard om året, og cirka 20 procent af det tillægges turismeomsætning. Men det betyder bare, at vi har en megastor fødevareomsætning på Bornholm, som jo ikke blev udnyttet, og ikke blev brugt på at købe lokalt producerede fødevarer. Det kan man bare se rent økonomisk og beskæftigelsesmæssigt, så er det jo fjollet ikke at tage fat om det, fordi vi samtidig nyder godt af brandet “bornholmske fødevarer” sådan rent turistmæssigt og har fået det opbygget som, at det er noget særligt.
Er det fordi, at vi bornholmerne ikke vil bruge så mange penge eller ekstra penge på lokale fødevarer?
– Nej, jeg tror egentlig ikke det er det. Jeg tror, det er lidt med, at vi bryster os meget af, at vi samarbejder og netværker. Men på det punkt her så synes jeg faktisk ikke, at vi er særligt gode til det. Producenterne er egentlig okay til det – både i produktion og fælles branding.